• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
ribnikolaevi - майстор
Много е интересен следният факт. При договорката между клиент и майстор/фирма за ремонт се договарят главно цени и срокове. В тази тема много хора употребяват думата качество, но никой не казва какво означава. По този начин качеството е различно и зависи от критерия на изпълнителя. Има майстори, които имат нисък критерий /някои от тях имат "нужник" извън къщата си на село, няма нужда да се казва, че няма плочки/.
Та цените са ясни, всеки си ги заявява, понякога има пазарлък и после се започва работата. А какъв е критерият за качество? Има ли стандарти в тази посока? Сигурен съм, че в западния свят съществуват такива стандарти /за Германия съм чувал/. Някой в България спазва ли тези стандарти. Примерно какво е допустимото оклонение от правата при редене на плочки за 1 метър дължина? Или какво е максималното "светване" на мастара? Ако някой ми даде тези данни ще го наема на момента, даже и да дава най-високата цена на пазара. Е, иначе говоренето за качество ми звучи като приказките на пазара: "тия домати са български, бе, най-хубавите са!"
Последна промяна от ribnikolaevi на пон юни 09, 2008 11:01 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
SHL написа:

Мисля, че все още сивата икономика е огромна у нас. Тези чужденци, които идват по програмата на правителството няма да могат да работят на черно по простата причина, че от момента на идването им са зачислени към някоя фирма. И ако тези хора не ми дойдат и един ден на работа, просто ще де обадя там където трябва и ще бъдат върнати обратно в страната си. А за мечтата да дойдат черноработници от други страни на собствена воля и да работят масово на ниски цени, мисля, че за момента е само блян. Все още България не предлага чак такива условия, че да се юрне някой да идва и да ни работи с цел да забогатее при нас :lol:
А може би така ти се иска на тебе :? :lol: А даже и да работят на същите цени като твоите/според мен космически/, със сигурност ще свършат поне двойно повече работа от майсторите ти в момента. Защото съм виждал тук как работят виетнамци и кубинци. Няма мотаене, приказки, лафове, преливане от пусто в празно, и подмятания как на нов обект се вика поп, коли се петел, и се хвърлят златни пари в основите :lol: Постоянните приказки на тукашните майстори са за бира и пари. Работливастта на българина е останала в историята, и приказките. Съзнанието и манталитета на чужденците не са ориенталски и печалбарски.Те работят за престиж, и точно това ще ги направи желани от клиента. Дисциплината не коментирам, по същите причини. А за качеството - имат око рентген.
fichtenweg - специалист
ribnikolaevi написа:
Много е интересен следният факт. При договорката между клиент и майстор/фирма за ремонт се договарят главно цени и срокове. В тази тема много хора употребяват думата качество, но никой не казва какво означава. По този начин качеството е различно и зависи от критерият на изпълнителя. Има майстори, които имат нисък критерий /някои от тях имат "нужник" извън къщата си на село, няма нужда да се казва, че няма плочки/.
Та цените са ясни, взеки си ги заявява, понякога има пазарлък и после се започва работата. А какъв е критерият за качество? Има ли стандарти в тази посока? Сигурен съм че в западния свят съществуват такива стандарти /за Германия съм чувал/. Някой в България спазва ли тези стандарти. Примерно какво е допустимото оклонение от правата при редене на плочки за 1 метър дължина? Или какво е максималното "светване" на мастара? Ако някой ми ги даде тези данни ще го наема на момента, даже и да дава най-високата цена на пазара. Е иначе говоренето за качество ми звучи като приказките на пазара: "тия домати са български бе, най-хубавите са!"
качество означава - на мен да ми хареса начина на изпълнение. Не държа подреждането да е с точност до микрометър. Устройва ме ако се вгледам и не открия несъвършенства. Не желая да държа сметка на майстора по документално зададени параметри за качеството на изпълнение. Аз предпочитам да не отделя толкова много, но да получа приемливо (за мен) качество отколкото обратно.
SHL - специалист
ribnikolaevi написа:
Много е интересен следният факт. При договорката между клиент и майстор/фирма за ремонт се договарят главно цени и срокове. В тази тема много хора употребяват думата качество, но никой не казва какво означава. По този начин качеството е различно и зависи от критерият на изпълнителя. Има майстори, които имат нисък критерий /някои от тях имат "нужник" извън къщата си на село, няма нужда да се казва, че няма плочки/.
Та цените са ясни, взеки си ги заявява, понякога има пазарлък и после се започва работата. А какъв е критерият за качество? Има ли стандарти в тази посока? Сигурен съм че в западния свят съществуват такива стандарти /за Германия съм чувал/. Някой в България спазва ли тези стандарти. Примерно какво е допустимото оклонение от правата при редене на плочки за 1 метър дължина? Или какво е максималното "светване" на мастара? Ако някой ми ги даде тези данни ще го наема на момента, даже и да дава най-високата цена на пазара. Е иначе говоренето за качество ми звучи като приказките на пазара: "тия домати са български бе, най-хубавите са!"
Колкото и да не ви се вярва и в България си имаме стандарти :)
А сега на въпроса ти:
:arrow: Максимално допустимо отклонение за 1 метър по вертикалата за фаянсови плочки, стъклени тела, метални обшивки и други - 2мм.
:arrow: Максимално допустимо отклонение за 1 метър по вертикалата за ествен камък е както следва:
полиран камък - отклонение до 2мм
шлифован камък - отклонение до 3мм

:arrow: Максимално допустимо отклонение за една етажна височина ( 1 етаж ) по вертикалата за фаянсови плочки, стъклени тела, метални обшивки и други - 5мм.
:arrow: Максимално допустимо отклонение за една етажна височина ( 1 етаж ) по вертикалата за ествен камък е както следва:
полиран камък - отклонение до 4мм
шлифован камък - отклонение до 5мм

:arrow: Отклонение на фугите за хоризонтала и вертикала за един линеен метър ( 1 л.м. ) е както следва:
плочки - 2мм
ествствен полиран камък - 1.5мм
естествен шлифован камък - 3мм

:arrow: Отклонението на фугите, ъглите или ръбовете за цялата дължина на етажа или по цялата дължина на реда е както следва:
плочки - 5мм
ествствен полиран камък - 4мм
естествен шлифован камък - 5мм

:arrow: Допустимо разминаване между равнините на две съседни плочи:
плочки - 1мм
ествствен полиран камък - 1мм
естествен шлифован камък - 1.5мм

:arrow: Неравности и изкривявания ( изпъкнали и вдлъбнати участъци ) на равнината измерени с права линия ( мастар ) дълга 2 метра:
плочки - 2мм
ествствен полиран камък - 2мм
естествен шлифован камък - 2мм

ribnikolaevi,
задоволяват ли те така написаните Български стандарти? Аз лично съм имал и по добри постижения от обявените. А познавам и колеги, които имат резултати, като мойте. Естествено не винаги се получава, както си го фантазираме :).
Я да попитам, някой случайно да е чувал, че по стандарт фуга между плочки по-малка от два милиметра е забранена?
А последното правило, касаещо равнинноста на повърхнините съм го сложил специално за многознайковците, които искат да слагат 20 лева под мастара или да ми светят с фенера, белкем отбият от цената на труда :lol:
Господа, разберете, че по стандарт ( дори и Германския ) трудно ще успеете да оспорите работата на качествен или поне добър майстор.
Масово клиентите живеят в пълната заблуда, че видиш ли плочките трябвало да бъдат прави и изпънати по строга и точна геометрична равнина! Това съвсем не е така! Има си допустими отклонения, които трудно могат да се избегнат с добър материал, а да не говорим за некачествените продукти, които са болшинство на пазара.

ribnikolaevi, сега остава и да ме наемеш да ти работя, както се зарече и съвсем ще ме изумиш :-D Все пак те съветвам първо да погледнеш пак в ценоразписа ми. Изчакай до Понеделник другата седмица, че в момента го актуализирам - цените се повишават с 20%. Май вярно ще стана с най-скъпите цени на пазара за дълбок ужас на Стефан :lol:
Що се отнася до цените на пазара, мога да ви направя и калкулация по УСН, като ще взема средната часова ставка за страната за майстор 3 категория, която е около 4,90 -5.10 лв/ч и добавяйки фирмени разходи, печалба на фирмата и накрая ДДС ще се получи сума, която не бихте искали да видите в никой ценоразпис :razz:
SHL - специалист
Стефан написа:
SHL написа:

Мисля, че все още сивата икономика е огромна у нас. Тези чужденци, които идват по програмата на правителството няма да могат да работят на черно по простата причина, че от момента на идването им са зачислени към някоя фирма. И ако тези хора не ми дойдат и един ден на работа, просто ще де обадя там където трябва и ще бъдат върнати обратно в страната си. А за мечтата да дойдат черноработници от други страни на собствена воля и да работят масово на ниски цени, мисля, че за момента е само блян. Все още България не предлага чак такива условия, че да се юрне някой да идва и да ни работи с цел да забогатее при нас :lol:
А може би така ти се иска на тебе :? :lol: А даже и да работят на същите цени като твоите/според мен космически/, със сигурност ще свършат поне двойно повече работа от майсторите ти в момента. Защото съм виждал тук как работят виетнамци и кубинци. Няма мотаене, приказки, лафове, преливане от пусто в празно, и подмятания как на нов обект се вика поп, коли се петел, и се хвърлят златни пари в основите :lol: Постоянните приказки на тукашните майстори са за бира и пари. Работливастта на българина е останала в историята, и приказките. Съзнанието и манталитета на чужденците не са ориенталски и печалбарски.Те работят за престиж, и точно това ще ги направи желани от клиента. Дисциплината не коментирам, по същите причини. А за качеството - имат око рентген.
Стефане, започваш да ме дразниш! Не знам дали усещаш, но започна да говориш някак си на сляпо! Приказките ти за начина на работата на мойте хора, нещо ми дрънчат кухо в пространството на форума. Кога си имал, каквито и да било взаимоотношения с мен и хората ми, че да изказваш заключително мнение как работим? Мен познаваш ли ме лично? Мойте хора познаваш ли ги лично? Факт е, че не си имал, какъвто и да било контакт с нас! Мога да те поканя да дойдеш и да видиш начина и методите ни на работата и тогава поне ще имаш за какво да говориш. Това, че те дразнят цените ми не означава, че можеш да си позволяваш критики по работата на мен и хората ми. Ела на себе си и почни да говориш смислено и с факти, иначе започваш да приличаш на празнодумец! Не мисля, че ти отива такова поведение! Критика -да, голи приказки, основани на общи предположения - не.
Стефан - майстор
SHL написа:
...Що се отнася до цените на пазара, мога да ви направя и калкулация по УСН, като ще взема средната часова ставка за страната за майстор 3 категория, която е около 4,90 -5.10 лв/ч и добавяйки фирмени разходи, печалба на фирмата и накрая ДДС ще се получи сума, която не бихте искали да видите в никой ценоразпис :razz:
Стилияне, можеш ли да цитираш точно кой стандарт е този. За да го прочета от Аписа. Ако това е вярно, аз съм готов за майстор - лично ходих преди малко да проверя. Само, че това ще стане след пенсионирането ми.
Все се опитвам да разбера политиката на фирмите, но така и не успявам. Може би ти ще поясниш това, което ме интересува. Печалбата на фирмите е безспорна - всеки си я определя сам, и трябва да е записана в договора. Има и други пера, като механизация. Но така и не разбирам в перото "фирмени разходи" какво се включва, че чак да са от 95% до 105%. Ако може по-подробно, по позиции, изчерпателно,защото е възможно да е интересно за аудиторията. И отделно, на кое се плаща ДДС? И защо предварително не е записано в договора, а трябва да се плаща допълнително?
Мен, като клиент, ме интересува крайната цена от фирмата, сроковете за изпълнението, гаранцията, неустойките от двете страни. Всичко друго е шикалкавене.
И още нещо - не се обиждай от позицията ми. Всеки има право на мнение, независимо какво е то, и дали се харесва на всички. Не може хем душата в рая, и така нататък. Важно е, след като се подпише договора, двете страни да си изпълнят клаузите. Нали?
SHL - специалист
Стефан написа:
SHL написа:
...Що се отнася до цените на пазара, мога да ви направя и калкулация по УСН, като ще взема средната часова ставка за страната за майстор 3 категория, която е около 4,90 -5.10 лв/ч и добавяйки фирмени разходи, печалба на фирмата и накрая ДДС ще се получи сума, която не бихте искали да видите в никой ценоразпис :razz:
Стилияне, можеш ли да цитираш точно кой стандарт е този. За да го прочета от Аписа. Ако това е вярно, аз съм готов за майстор - лично ходих преди малко да проверя. Само, че това ще стане след пенсионирането ми.
Все се опитвам да разбера политиката на фирмите, но така и не успявам. Може би ти ще поясниш това, което ме интересува. Печалбата на фирмите е безспорна - всеки си я определя сам, и трябва да е записана в договора. Има и други пера, като механизация. Но така и не разбирам в перото "фирмени разходи" какво се включва, че чак да са от 95% до 105%. Ако може по-подробно, по позиции, изчерпателно,защото е възможно да е интересно за аудиторията. И отделно, на кое се плаща ДДС? И защо предварително не е записано в договора, а трябва да се плаща допълнително?
Мен, като клиент, ме интересува крайната цена от фирмата, сроковете за изпълнението, гаранцията, неустойките от двете страни. Всичко друго е шикалкавене.
И още нещо - не се обиждай от позицията ми. Всеки има право на мнение, независимо какво е то, и дали се харесва на всички. Не може хем душата в рая, и така нататък. Важно е, след като се подпише договора, двете страни да си изпълнят клаузите. Нали?
Това е Български Държавен Стандарт, който за учудване на някой все още си съществува. Това е сайта им: http://www.bds-bg.org/
Стефане, аз подробно тук повече нищо няма да описвам! Има си закони, има си стандарти, има и книжарници, да не говорим за интернет. Който се интересува, може да се размърда и да си намери информацията, която иска. Нямам необходимото време да обяснявам и отварям очите на готово на всеки ентусиаст задал провокиращ въпрос. Аз не съм ПУЦ ( Професионално учебен център ) и няма да изнасям лекции в този форум. Лекциите ги изнасям на обекта за да обучавам хората си! Да не говорим, че аз плащам за своето обучение с ценно време и солидна за мен сума!

Относно ДДС-то, ще ти кажа, че цените са ми с включено такова и задължително ценообразуването е обявено във всичките ми договори, като крайна и непроменлива цена. Тоест не може да дойде етап от работата в който аз да кажа, че съм забравил "нещо" и сега трябва да го добавим. Нови услуги се добавят, само при изричното желание и настояване на клиента и това става под формата на анекс към договора.
Стефан - майстор
SHL написа:

Относно ДДС-то, ще ти кажа, че цените са ми с включено такова и задължително ценообразуването е обявено във всичките ми договори, като крайна и непроменлива цена.
Извинявай, но забелязвам леко противоречие
SHL написа:
... и добавяйки фирмени разходи, печалба на фирмата и накрая ДДС ще се получи сума, която не бихте искали да видите в никой ценоразпис :razz:
Колкото и да те дразнят постовете ми, четеш и отговаряш изборно. Или фирмените разходи са табу, което клиента балък трябва да плаща отделно. За мен това е добавка към чистата печалба, завоалирана под друго име.

Просто искам да изчистим въпросите коректно. А ти държиш на коректността. Докажи го и на дела!!! И ще те подкрепям с двете си ръце.
velsi - Почетен майстор
Стефане, разговора, който водите не е предмет на този форум!
masterval - майстор
Вашите ремонти - публикувайте снимки
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Модератори Emerald, Moderatori

Ако сте ремонтирали нещо в дома си.
Велси,
Всеки удобен постинг се използва за самореклама или самоизтъкване.
Предлагам този текст да влезе в прочутите Правила на Тани за писане във Форума.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "ТАРИФИ НА МАЙСТОРИ ЗА ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ ЗА 1 КВ. МЕТЪР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: