• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
крум - специалист
Антония написа:
...
Малко писва непрекъснато да мислиш вместо т.нар. специалисти...
То всъщност май точно това е най-трудната част от ремонта...
Аз за това и не съжалявам, че всичко си правя сам - така поне ми остава време да се поспра, да се поогледам и да помисля над ситуацията.
prascho - майстор
крум написа:
Антония написа:
...
Малко писва непрекъснато да мислиш вместо т.нар. специалисти...
То всъщност май точно това е най-трудната част от ремонта...
Аз за това и не съжалявам, че всичко си правя сам - така поне ми остава време да се поспра, да се поогледам и да помисля над ситуацията.
Мадам изказването ви не е съвсем коректно и веднага се аргументирам. Майсторът не мисли за удобността на клиента, а единствено за извършването на строително монтажните работи. Действително това е не малка част от отговорността, която клиента прехвърля на майстора но затова трябва да си плати. Но ако клиента не е ориентиран с това как иска да изглежда крайния ефект дори и с кадърни мастори за труда може да не бъде удовлетворен от крайния резултат. Трябва да добавя, че има разделение на услугите. В цивилизованите страни клиентът не е задължително да разбира от строителство. За целта си има дизайнери има и майстори, които разбират само от строително монтажни работи. Не си развихрят индивидуалните познания по архитектура и дизайн. По травъл ТВ даваха един проект за вътрешна реставрация на стара къща. Стигнаха до извода, че архитекта не трябва да се изявява и в ролята на мениджър.

За да не се натоварвате умствено си хващате един дизайнер и мастор, събирате ги заедно, излагаш си желанията, дизайнерът дава план, майсторър казва чисто практично дали е реализуемо и какви материали трябва да бъдат използвани. Нямаш грижи :-D .
Последна промяна от prascho на чет апр 03, 2008 11:00 am, променено общо 1 път.
крум - специалист
Прасчо, тук може да се поспори.
Обикновеният изпълнител (т.е. добрия работник) е този, който следи стриктно за качественото изпълнение на ТОЧНО зададената му задача.
Искаш ли да носиш титлата "майстор", значи трябва да си малко повече от обикновен работник, т.е. добър изпълнител.
Трябва да можеш да се уповаваш на опита си, на знанията си и да предлагаш винаги най-доброто решение за клиента, като не му спестяваш информация за евентуални неудобства на всяко едно от решенията във всяко едно отношение (били те и финансови).
Ако не можеш да предложиш и изпълниш по-горното, не виждам какъв майстор би бил.
prascho - майстор
Бъркаш титлата майстор с титлата дизайнер. Трябва да му е заложено на майстора да разбира от изпълнението на строително монтажни дейности но не и от вътрешна архитектура :). И къде е написано, че масторът трябва да бъде повече от един изпълнител. Строителният инжинер по зададен план казва дали е реализуема идеята на архитекта и майстора е само изпълнител. Неговата функция е да каже с какви материали да се реализира ремонта за да отговаря на търсеното качество.

Но реалността е, че българинът е беден и при нас е изменена последователността на действия и разпределението на функциите между отделните трудови категории. КПД-то или ефективността на крайното решение нараства когато над проекта работят повече хора. В спора и разнообразието се ражда истината. Бих добавил, че се налага и взаимен контрол между тях. Когато работиш с един човек той си знае неговото и си кара както му е най-угодно.
Последна промяна от prascho на чет апр 03, 2008 11:15 am, променено общо 4 пъти.
rusev - специалист
Това, че клавиатурата трябва да е до системата не е вярно. Кутията може да се постави над окачен таван(растерен) и няма да има проблеми.
Антония - специалист
Да дам примери. Първият водопроводчик дойде, огледа мястото, каза, че няма проблеми да смени тръбите, изслуша инструкциите ми, съгласи се с тях, обеща да ги изпълни и... не го направи. Много качествено постави всички тръби, спор няма, само дето въпреки настояването ми да прикрие всичко в стените -- остави бая неща видими, че и на всичко отгоре се тръшна как това не било водопроводна работа. Като човек беше глупав, забравяше, не мислеше, а работеше автоматично. Извиках втори водопроводчик, който не само изпълни всичко както аз го исках, но и ми даде много интелигенти идеи и препоръки. Него наричам "истински специалист". Да, по-скъп е трудът му, обаче ако го бях наела от самото начало -- бая нерви щях да спестя. Та ако някой търси водопроводчик, да се обади, пазя визитката му.

По същия начин е и с мебелистите -- обиколих цяла София, контактувах с десетки представители на разни мебелни къщи, производители и т.н. Докато не намерих човек, с когото мога да дискутирам всяко едно решение и да разчитам на професионалния му съвет, не мирясах. Ценовата оферта не е най-изгодната за мен, определено, обаче по-добре да платя повече и да получа качествена услуга, отколкото една кифла да ме убеждава как най-горния ред шкафове трябвало да се отварят нагоре, за по-красиво.

Та заключението ми е, че има и добри професионалисти, само дето повечко трябва да ги търсиш.
prascho - майстор
Ето един хубав пример. Затова дори и при смяна на тоалента чиния трябва да се подписва договор, в който да е опоменато освен типа услуга и начина на изпълнение!!! Този, който е коректен няма да се притесни и ще сметне договора за формалност но мошеникът ще се стресира защото знае начина си наработа и крайния незаводолителен резултат.

Аз лично предпочитам термина"специалист по.../ строително монтажни работи" отколкото майстор!!! Майстори бих употребил за хора на изкуството, които се занимават с дърворезба, скулптори ....
крум - специалист
Прасчо, както казах може много да се поспори.
Един дизайнер, архитект, строителен инженер никога не могат да имат погледа на един изпълнител, в частност майстор.
Те гледат под съвсем друг ъгъл. Техните цели са други. Проблемите им - също.
Прекрасен пример с водопроводчика.
Аз пък мога да дам друг пример за един мой приятел - дърворезбар, с кетап от задругата на майсторите.
В момента е в киноиндустрията - строи декори.
Та на този човек му връчват плановете и... Да не мислиш, че ги следва едно към едно и не прави нищо повече? Ако не мислеше как да станат нещата, какво да е изпълнението, филмите все щяха да са недоснимани. Все нещо щеше да липсва или да не е както трябва.
Той въз основа на опита си и знанията си предценява в движение и дава идеи за изпълнение. А хората му са тези, които стриктно следват инструкциите. Неговите.
Да, ама човека освен ръце има и глава и око. И опит и знания.

Така че прав си, че системата ни е объркана от немотия. Попитай СХЛ какво мисли за тая система - много точно го беше казал - гледал някой си как се прави и след 1 година решава майстор и той да става. Резултатът - едно изпуснато ниво. И поради липсата му, всеки си слага титлата сам.
prascho - майстор
Днес докато слушах парламентарния контрол ми допадна изказването на Филип Димитров "В България има недостик не на специалисти, а на морал".
Антония - специалист
Хора, да ви питам каква точно е процедурата по слагане на въпросния сух под. Майсторът каза:

1. Слага найлон.
2. Слага вата по ръба.
3. Слага посипката и приравнява.
4. Лепи гипсфазер с разминати фуги.

Което ми звучи ОК, само дето според него гипсфазерът опира ДО ватата, а не е стъпил върху нея, както на мен ми се струва по-логично да е. Той ми вика, че ватата стърчала над гипсфазера и накрая с макетен нож се изрязвала, за да стане наравно. Предположих, че може с нещо да се затвори тази пролука, да се замаже със силикон, лепило, лак, каквото и да е, само да не е вата. Според него не се правело така. Може и да е прав, ама аз да ви питам :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29

Тема "Гарсониера с пълна реновация алангле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: