• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Илиян Илиев™ - майстор
Не знам дали съм нацелил раздела, защото темата не е за ремонт на моята къща. Просто пускам снимки на мазилка и шпакловка - мое изпълнение по молба на любопитни съфорумци. Ако темата не е за тук модераторите си имат бутон за местене.

И така като начало малко шпакловка. Всичко е мое дело - мазилка и шпакловка.

В продължение на няколко дни ще пусна снимки на цялата къща. Около 60 снимки направих днес.

Прикачен файл

maz 005.JPG
maz 005.JPG (25.93 KиБ) Видяна 16007 пъти

Прикачен файл

maz 004.JPG
maz 004.JPG (24.25 KиБ) Видяна 16007 пъти

Прикачен файл

maz 003.JPG
maz 003.JPG (38.34 KиБ) Видяна 16007 пъти

Прикачен файл

maz 002.JPG
maz 002.JPG (27.25 KиБ) Видяна 16007 пъти

Прикачен файл

maz 001.JPG
maz 001.JPG (32.11 KиБ) Видяна 16007 пъти
masterval - майстор
Качи още снимки. Тези мен не ме убеждават. Поне за 1, 2, и 3 имам някои съмнения.
Облегни някой мастар, да разберем качеството.
Илиян Илиев™ - майстор
Ще кача още, но не днес. Снимките са 7 мегапиксела и трябва да ги намалям, което отнема малко време за човек като мен. За 1, 2 и 3 няма какво да кажа освен, че на две ъгъла изглежда крив, но според мен е някаква оптическа измама. За 1 и 3 не знам какво подозрение имаш, но мога да отговоря на всеки зададен въпрос.

Сега малко за технологията така да се каже:

- Всички стени са мазани с машинна мазилка на циментова основа. Преди полагането на мазилката са положени поцинковани Т образни майки на около метър-метър и тридесет една от друга. При полагането на майките е ползван конец, нивелир и мастар. Естествено това не е гаранция за права стена. Аз лично съм виждал вълнообразни стени мазани с майки-като се сложи мастар се вижда, че всяка майка изпъква с около 1 см. За да се избегне това си има чалъм, но това е за друга тема.

Минимум 12-24часа след измазването майките са отстранени по желание на клиента(аз също го препоръчвам), а самата мазилка е обработена с едно инструментче наречено РОБОТ(работилите в Италия се сещат какво е, аз не му знам името на български).

-Следва полагане на основата за шпакловката(ако някой горещо се интересува ще дам линкове към всички ползвани материали и инструменти). Тя се полага с американска шпакла(на български ще дойде да е пердашка или маламашка от ламарина, не знам точно как се казва). След поне 3 часа ръбовете се обират със същия инструмент, а ако са минали повече от 6 часа се позва РОБОТА. По-добрите майстори(да не казвам като кой) не се нуждаят от робот дори и след две седмици.

-Последно е полагането на шпакловката. Желателно е да са минали най-малко 24 часа след полагане на основата или да е видимо суха стената. На всеки влажен участък се получават кофти миниатюрни балончета, които могат да се отстранят най-малко след 3-4 часа от полагане на шпакловката, но остават кофти миниатюрни дупчици. Инструмента за полагане на шпакловката е същата американска шпакла(италиански термин е това), а РОБОТА не се използва. За идеално изглаждане на шпакловката НЕ се използва шкурка. Мокри се с голяма мека четка тип баданарка и се минава с въпросната шпакла. Мен са ме учили че се пръска по шпакловката с тази четка, но аз лично предпочитам директното нанасяне на водата.

Относно мазането на заоблените стени и тавана ще пиша в следващ пост.

п.п.Очаквам да се включат в темата и други потребители с опит в машинното мазане. Най-вече се надявам да се включи SHL, защото съм останал с впечатление че е достатъчно добър професионалист човека. След като разгледах сайта му знам че има какво да каже, а аз има какво да му покажа с мастар и мистрия в ръка, ако живот и здраве се видим някой ден.
svetliopi44 - Чирак...
Аз нещо не останах много впечатлен ......незнам за вас.
Master_Kenobi - V.I.P.
Илиян Илиев, за мен си много добър! :2thumbs:
Проблемът ти ще бъде, че... като събереш двама майстори накуп - нема как да си премерят майсторията. :lol: Всеки е по-добрият! :-D
А тук майстори много...
Ама ти ще се оправиш! :) Напред и късмет! :)
Илиян Илиев™ - майстор
По принцип темата не е пусната с цел да се впечтли който и да било. Както вече споменах в първия пост исках да задоволя любопитството на някои форумци. В последствие призовах към дискусия хора с опит в тази област, защото според мен има какво да си кажем с тези хора.

И само да вметна за форумните свекърви - шпакловката на пипане е като нещо средно между стъкло и полиран мрамор(или какъвто и да е камък). Хора, които са виждали за първи път такава шпакловка са ме питали дали трябва да се мине със шкурка за да хване боята после. :shock: Този гладък ефект се постига без каквато и да било шкурка.

Та да се върнем на репликата ти - обикновено такива подмятания биват придружени от снимки или линкове, от които автора на темата би се впечатлил.

п.п. Ако вече имаш собствена тема със снимки моля да ме извиниш, че не съм я видял. Ако обичаш дай ми линк.
Master_Kenobi - V.I.P.
Илиян Илиев написа:
Та да се върнем на репликата ти - обикновено такива подмятания биват придружени от снимки или линкове, от които автора на темата би се впечатлил.

п.п. Ако вече имаш собствена тема със снимки моля да ме извиниш, че не съм я видял. Ако обичаш дай ми линк.
За мен ли питаш?! :?
Илиян Илиев™ - майстор
Master_Kenobi написа:
Илиян Илиев, за мен си много добър! :2thumbs:
Проблемът ти ще бъде, че... като събереш двама майстори накуп - нема как да си премерят майсторията. :lol: Всеки е по-добрият! :-D
А тук майстори много...
Ама ти ще се оправиш! :) Напред и късмет! :)
Нека пусна и другите снимки.

А относно майсторлъка - това го знам, всеки си има свой собствен метод. В тази тема ще пускам снимки на мазилки и шпакловки все още непознати в България(поне преди две години ги нямаше). Знам че има подобни, но предпочитаната от мен марка е несравнима с останалите дори тук в Италия. Говорим за стъклено гладка повърхност на която се вижда отражението на отсрещните сгради или дървета, постигната без каквото и да било шкурене. Само нанасяне и заглаждане.

Майсторлъка зависи от няколко неща - свестен помощник, свестен инструмент, свестен материал и може би свестен майстор. Ако третото нещо го има в България шпакловчиците и мазачите ще се родят.
Илиян Илиев™ - майстор
Master_Kenobi написа:
Илиян Илиев написа:

За мен ли питаш?! :?
На колегата с карирана риза на аватара говоря.
svetliopi44 - Чирак...
Пич не съм искал нещо да те нападам ОК .
Но от снимките това дето виждам нема как да ми харесва сигурно е от апарата или осветлението незнам. Ама се виждат снадкитети на ръцете ( ако ме разбираш) .Още един път ...нищо лично ..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Малко мазилка и шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: