Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
dito - специалист
Здравейте. И аз поприключих ремонта и реших да покажа каква съм я свършил. Време беше - започнах го преди почти година и половина :-D Повечето неща ги правих сам, макар и за първи път... за съжаление не бях попаднал още на някои много полезни теми от този форум, иначе щях да избегна доста грешки. Надявам се да мога да бъда полезен на някой начинаещ :)

Ето това беше старото разпределение, а след него и новото:

Изображение

Изображение

ЕПК, 11 етаж, предимно западно изложение. Тъй като дневната е преходна и не може да се използва за спане, се наложи да преустроим кухнята и част от балкона като втора спалня. Избих почти всички неносещи зидове в апартамента (при ЕПК-то не са много :lol:) за да може да се изнесе бокса на мястото на тоалетната и една излишна чупка в коридора. Отделната тоалетна си е удобство, но част от коридора пред нея беше излишен (коридорите винаги са излишни :lol: ), вратите на банята и кухнята се засичаха (така си е било по проект в продължение на 30 години...), имаше неподходяща чупка на банята и т.н. При новото разпределение боксът се получава преходен и се оползотворява част от коридора, както и част от ненужно голямата баня. Близо е до дневната и до новата стая (която освен за спане ще се ползва и за трапезария - да, зная за отделянето на дневен и нощен тракт, но нямаше друг вариант). Както си мислех, оказа се удобно, защото постоянно навестявам хладилника, хехехе. Тоалетната влезе в банята, което за малко семейство не е чак такава драма, като дори има и предимства да са заедно. Балконът беше голям, но се наложи да усвоя част от него към новата стая, за да може в двете чупки да разположа гардероби за дрехи и завивки. По принцип съм против такива неща, но нямаше как да го избегна...
dito - специалист
Започвам със снимки от разбиването. За извозването използвах контейнер 4 м3, който дори не ми стигна. Ако смятате обема на разбитите стени (дори да са от решетъчни тухли), умножете обема по някакъв коефициент, примерно 1.5, за да получите обема на отпадъка.

Ето тук вече имам едно голямо помещение :lol: :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изкъртих и мозайката на мястото на бившата тоалетна, както и на частта от терасата за усвояване. Счупих един перфоратор 1500 W куча марка, но поне закалих волята си :-D

Започнах зидането с Итонг. Добре, че е лесно да се постигнат прави ъгли и вертикални стени. Когато започнах с обзавеждането, че и преди това, го оцених. Това, заедно с ниското тегло на Итонга, май е единственото му предимство :oops: Там, където щеше да има кухненски шкафове, използвах 10 см, а преградната стена между банята и антрето - 7.5. Не, че и там не сложих шкаф по-късно :roll: , но за щастие хвана и на тази дебелина.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
dito - специалист
Ето и снимки от банята. За изравняването на двете стари стени използвах комбинация от гипсокартон и измазване. За първи път ми беше, а и бях с 39 градуса температура, така че, не ме съдете много строго.
Тъй като нямаше да мога да направя равна голямата стена, а и беше дебеличко на места за мазилка, сложих ГК, който лепих върху майки от изрязани парчета през 40 см. Предимство пред доста по-лесния и приятен вариант с контрукция беше, че нямаше да си стесня допълнително банята. Все пак, ако сега ми се наложи, бих го направил с обикновена варо-циментова мазилка навсякъде

Изображение

Изображение

Шпакловах Итонга с лепило за да го запечатам и да мога да лепя на гребен върху него.

Изображение

Плочките. Моля, ако някой не е прочел важната тема от раздела "Бани" за лепене и фигиране, да го направи :-D Жалко, че и аз не го бях направил. Допуснах доста грешки. Първо - изборът на плочки - релефната повърхност не е най-добрият избор, ако лепиш за първи път. Да не говорим, че не се вписва в идеите ми за изчистен минимализъм, но на дневна светлина стояха много по-добре :| После - не си подведох всички стени с мастар и лепене на цял първи ред, а започнах стена по стена. Разминаването от сантиметър-два успях да го скрия зад тръбите, но можеше и да си го спестя :datz:

Изображение

Изображение

Друга грешка - реших да лепя плочките "по терена" като следвам наклона на стария под, вместо да си поведа както си трябва по мастар. Оказа се, че мозайката има малко по-голям наклон при сифона, отколкото в краищата на помещението и после, след като залепих първите 2 реда около сифона, се чудих как да направя така, че да не се получи огромен наклон, а и да не стърчат много ръбчетата на плочките при излизането от равнината. И при двете почти успях :lol: . Лепя доста бавно и вече бяха стегнали първите плочки докато се усетя, иначе щях да ги махна. Друга малка грешка - не помислих, колко по-лесно можех да отрежа и наглася плочките, ако бях завъртял сифона на 45%. Нищо, и така става :)

Изображение

Изображение

При фугирането използвах 2 цвята и за да не се смесват, след изсъхване на първия, лепвах тиксо на границата с другия цвят, като първо фугирах с по-тъмния и ярък.

Съжалявам, че нямам повече снимки, но доста бързах, защото си бях взел месец отпуск, за който трябваше да завърша банята. Лоша работа е без, хехехех...

П.П. За ВиК-то бях викнал един "майстор". Мнооого зле, за сметка на това скъпо. Поне на 3-4 места ряза залепените фитинги и слага нови, защото му пускаха, изводите ги фиксира накриво по всички възможни начини - от една страна се разминаваха топла и студена по вертикала, от друга - не бяха в една равнина и или стърчаха над плочките, или се наложи да навия удължителчета за да излязат до нивото на плочките. Това го установих след като вече бях поизправил стените и тръбите бяха скрити и не можеха да се местят. Просто насляпо повярвах на една препоръка за този човечец и ... :headbash: :lol: Сега бих си направил ВиК-то самичък, дори да ми се наложи да си купя поялник само за това.
Последна промяна от dito на чет сеп 02, 2010 12:56 am, променено общо 1 път.
dito - специалист
Изображение

Тези тръби за ТЕЦ толкова ме ограничаваха при преустройството... Заради тях се наложи да оставя част от стеничката и не можах да направя по-голям бокс, където да поместя и пералнята или пък маса за хранене. Както и да е, голяма благинка са си :hot: :cool: и затова реших да не ги затварям с гипсокартон с решетки за вентилация в горния и долния край. Компромис с външния вид, но след първите 2-3 месеца, вече не го забелязвам

Изображение
dito - специалист
Сложих три лунички по 35 W + лампа над огледалото за 3 м2 баня. Осветавя се добре (е, при над 100 вата ако не е добре...), но все пак насочената светлина ми изигра малко кофти номер. Фаянсът и теракотът бяха с еднакъв цвят докато ги лепих на подвижна лампа, но като пуснах само луничките и изведнъж стените станаха по-тъмни от пода. Просто той е перпендикулярен на направлението на светлината, докато стните са успоредни и се осветяват по-слабо. Ще си позволя един съвет - когато избирате плочки и ще имате насочено осветление, изберете цвета на стените с два-три тона по-светли от това, което виждате на дневна светлина или обикновена лампа.

Ето това са снимки на банята след около година експлоатация. Съжалявам, че не мога да ги направя по-качествени:

Изображение

Изображение

Изображение

Помощникът :wink: :

Изображение

Като кача още снимки, ще продължа с другите помещения. Дано не съм много отегчителен за опитните или пък безполезен за по-неопитните :-D Опитвам се да опиша проблемите и грешките си, дано поне малко помогна на някой.
javor4o - специалист
Супер се получава. :respekt:
Чакаме и другите снимки :-D
solo5 - майстор
Супер :2thumbs:
... само да не се виждаха тръбите :?
sepultura - специалист
Така е, ама зимата сигурно е голям кеф до тези тръби :butthead: :)
dito - специалист
Да, наистина топлят много. В интерес на истината, щеше да ми бъде много по-лесно ако ги бях скрил, защото лепенето зад тях си беше китайско мъчение, освен това щях да си спестя шкурене, китване, боядисване... Но пък при това положение през зимата банята изсъхваше за половин час, което при липса на душ-кабина си е предимство.

Между другото, ето и канала - прекарах го зад кухненските уреди, там където преди беше WC-то. Преди помещението беше широко около 80 см, от които използвах 70. Фурната и хладилника са дълбоки 60 и зад тях останаха още около 10 см. за тръбата. Идеята ми беше да се вентилират по-добре. Плота над фурната го направих 70 см, а горните кухненски шкафове вместо стандартните 30 станаха дълбоки 40 см.

Изображение

Тема "Преустройство на двустаен ЕПК в тристаен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: