Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
XpacTa - специалист
Най-накрая оправихне всички бумащини по кредита и сме собственици на ателиенцето. Остава по приятната част по обзавеждането. Естествено още сме на акт 14, но до края на годината очакваме да влезем във владение. Сега се опитваме да планираме всичко предварително за да можем максимално бързо да се нанесем след получаването на акт 16. В момента се чудя дали да правя отделни теми за различните помещения/етапи от ремонта, а в тази тема само да отразявам какво е постигнато - вие какво бихте ме посъветвали? Както и да е. Ето набързо малко планчета и после ще разяснявам какво целим и ако някой иска ще отговарям на въпроси.
Изображение
Това е целия "имот". Само в коридора няма скосения, в банята скосението е в една посока - ще се види по нататък, в стаята положението е адски сложно - има скосения в трите посоки, а при остъклената "човка" има нещо като покривче, което не съм показал.
Ето я банята. По принцип някъде там където съм сложил компасчето по план трябваше да има преградна стена, но помолихме да не я слагат. Това пространство все ще го ползваме за нещо - ако трябва и само като някакъв шкаф.
Изображение
По принцип блокчето ще има централно газово котле (топла вода на корем) и затова ми се искаше да има вана (част от идеята за лукс), лошото е че точно мястото където може да е е и мястото където е мръсния канал и съответно там трябва да е тоалетната. Все пак ето един два варианта - за евентуално коментиране.
Изображение
Основната идея тука е ваната да е отделна от душа, за да може да не се цапа при всяко вземане на душ. За съжаление има място максимум за 130 см вана (140 не вярвам да се побере), като проблем е че отгоре е доста нисичко, пък и не мога да намеря информация как би седял човек в тази вана (приятелката ми е 166 и тя ще я ползва основно). По принцип има така наречените soaking вани, ама как да обясня в някой магазин че търся такава не е много ясно. Като цяло ако се откажем от идеята за вана ще остане това разпределение - просто ще направим някакви шкафчета там където е ваната.
Изображение
Това е вариант при който ваната се ползва и за вземане на душове. Тук основния проблем е тръбата на тоалетната - дали е проблем да се удължи толкова?!? Мисля че не.

И при двата варианта проблем остават тръбите на мивката - трябва да минат някак си - през замазката на пода ли ще са или как - не знам.
prascho - майстор
Гледам, че ще има три покривни прозорци. Обеден съм, че строителя ще ти сложи най-евтините и ще ти ги пласира като едни от най-скъпите. Докато има такива ливади като вас да купуват апартаменти по 1200-1500 евро/м2 ще продължава да се строи! Безпорен е факта, че от хора като теб страдат хора като мен живеещи в къщи и хоп в един момент до двора ти се появява за нула време небостъргач свързан със станция на метрото.
XpacTa - специалист
Евала пич. Написа кило глупости и нищо по темата. Най са ми забавни хора като теб дето още смятат жилищата в евро на квадратни метри. Гледа се целия пакет срещу цена - ако не те устройва - прав ти път. Прозорците са - два Velux GZL-B в общата стая - наистина са най-евтините. Само че от по-скъпите няма модел с долна дръжка. Хммм?!? А в банята си е GGU - какъвто си трябва. Кажи какъв проблем виждаш в тези прозорци?

И я ми кажи къде живееш в къща, защото и аз съм от хората, които живеят в къща, а ти не страдаш от хора като мен а от хора като кмета и главния архитект, които разрешават да се строят разни големи блокове. И като си седнал да живееш в къща в центъра на София какво искаш? Това че по времето на дядо ти там са пасли козички не значи че сега мястото на къщата ти е там.

P.S. Ателието е на приятелката ми.
prascho - майстор
Живея в люлин. Съгласен съм, че цената се определя комплексно. В самите покривни прозорци като продукт не виждам проблем. Виждам, че сте младо семейство и навярно заема е общ. Скоро ще разбереш какво точно имам превид. Аз лично не обичам да робувам на заем и съм обеден, че няма да бъдат оправдани очакванията ти по три параграфа:
1. Качеството на услугата, която очакваш /силно зависи от професионализна и коректността на строителя/. Внимавай как поставят хидроизолацията и дали ще ти поставят въобще вата над гипсокартона!
2. Лихвения процент, който всяка година ще бъде манипулиран от банката
3. Зависимостта от работното място, напрежението от евентуална смяна

Не искам да ти спамя темата. Вярно, че бат Бойко и комунистическата олигархия е виновна до голяма степен /законът за устройство на територията няма да коментирам/, но има процент пазарна икономика. Ако не е тайна колко ще ви излезе квадратния метър като се има предвид, че е на зелено?
Пожелавам ти да не си от тези "българчета": http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9540 .Малко ме хваща яд като гледам съседни квартали, които до преди 5 години бяха предимно от къщи, а днес са някакви бетонни постройки разположени на по 2-3 метра една от друга, без никаква светлина, без никаква инфраструктура, но за сметка на това струващи милиони!
XpacTa - специалист
Има вата под гипсокартона. Като цяло строителя е относително читав. Колко точно тепърва ще разбираме, ама се надявам да няма големи проблеми. Гледахме преди още да са сложили ватата и не видях да е имало течове покрай разните големи дъждове. Снимал съм керемидите, ватата и каквито други материали съм видял да лежат из строежа и ще пусна снимки за евентуално коментари от по разбиращите. Просто сега целта е да измислим някакво смислено разпределение на банята. После е кухнята и после вече другите (то не остана де).
Антония - специалист
Не слагай вана. И двата ти варианта са афиф. Ако сложиш в кьошето вана със 130 сантиметра външна дължина смятай колко ще е реалното място за ползване. Бордовете на нашата са поне десетина сантиметра, получава се нещо около метър дълго... ще е като леген, буквално. А ако я съвместиш с душ -- уверявам те, много скоро ще престанете да я ползвате въобще, защото миенето й е занимание УЖАСНО. Казвам го като човек, който от как се помни все е имал такова чудо, а от десетина години и го мие. Голяма мъка е. Пробвала съм всеки един препарат на света, имам два шкафа с химикали, гъби, четки и всякаква сволоч, пак си е мизерия.

Антония е враг на ваните от хигиенична гледна точка :wink:
pipbel - майстор
Храсте

Не се нервирай. Прасчо е напълно прав. Половината ми живот мина по бетонни кутийки. Never again. :!:
Бих си купил ако имам пари още една, но не да живея. Само за инвестиция за да я пусна под наем.
От къщата по-добро няма. Па било то и с 50м2 дворче само.
Проблема ти е че не можеш да сложиш вана 130см казваш.
А на мене не ми е никакъв проблем да си сложа това долу в двора покрай райграсчето и нека да ми е лошо. :cool:
И при всички случаи ще ми излезе по-евтино отколкото на тебе.
Това искаше да каже Прасчо.
А главните архитекти дето дават разрешителните за тези бетонни чудовища по градовете и курортите без никаква инфраструктура и зеленина - всички са за пандиза без съд и присъда.

Прикачен файл

17901996065.jpg
17901996065.jpg (57.28 KиБ) Видяна 8470 пъти

Прикачен файл

18051861496.jpg
18051861496.jpg (48.26 KиБ) Видяна 8470 пъти
XpacTa - специалист
Ами точно за това исках да е отделна ваната. Аз пък цял живот съм нямал вана и при ремонта на моята баня определено смятам да си сложа. С LCD срещу нея. Ама тук нещо няма място, а уж беше голямшка банята.

Не мога да разбера защо производителите на бани не слагат по една ей такава снимчица към всяка вана:
Изображение
Изображение
Толкоз ли е сложно?!?

Аз се опитах да направя нещо такова на Google Sketchup, ама не ми се получи. Пък и като не знаеш докъде точно е нивото на водата е трудно да разбереш дали има смисъл от конкретната вана.

едит: Проблема ми е че мога да сложа, ама в тея 130 дали ще се събера (то не аз а приятелката ми) не ми е ясно. А това дето си го показала бих си го сложил само ако съм в къща с 50 декара двор. Сега както съм отвсякъде има разни неприятни съседи - излизаш да поцъкаш нещо на двора и само имаш чувство че някой те гледа.
prascho - майстор
Твоята е случила на мъж щом си тръгнал толкова да й огаждаш. Само си имай едно наум, че навярно ще си вкараш автогол с почистването. Най-разумния вариант е да сключите съвместен договор- ти осигуряваш ваната, докато обслужването й завещаваш на нея :-D .

/Аз също съм на мнение, че вана в този вариант не ти трябва. Аз също съм без вана и не бих си сложил. Още по-малко с мисълта, че внася лукс. От мен да знаеш не е важна ваната в банята а големината на банята. Ако размениш предназначенията на хола и банята ще те призная. :) . Ловя се на бас, че ако ти живееш в този апартамен ежедневно след 6 месеца ще махнеш ваната./
Впрочем, човек като се замисли за ефектвността/кпд-то на банята ще установи, че е от ден до пладне. Като верен на ника си прекарвам на ден в банята 10-20 мин. Пък и от финансова гледна точка защо му е на човек голяма баня. В пъти повече средства, в пъти по-голяма влага...айсиктир дето се вика. Махай ваната и в дъното слагай биде :razz: .
XpacTa - специалист
Че тя ще си я чисти е ясно. Ако въобще се сложи. Сега това за ваната няма какво да го обсъждаме толкоз - цялата работа ми напомня за темите за биде в форумите на bg-mamma. Въпроса не е за и против ваната - въпроса е може ли да се вмести някаква вана - идеи, предложения, някой с малка вана да се изкаже. При втория вариант - възможно ли е удължаване на канала на тоалетна с примерно 1 метър - ще бъде вграден във стеничка, така че това не е проблем?

А ако не се сложи вана - какво ще кажете за първия вариант? Идеята ми е този параван да е стъклен и да се сгъва, така че да закрива врътките на душа - така мисля че ще е доста обширно.

edit: Сега видях че prascho е питал колко излиза квадратния метър. Ми като цяло 1000 евро. И на мен не ми харесва цената, условията на ипотечните кредити и т.н., но приятелката ми живее под наем и колкото и да се опитвам да изкарам че има смисъл да се живее под наем - май просто няма. Хазяйката й отказва да прави ремонт, но не отказва да вдига наема. Вярно че наема е по-малък от вноската заема, и че това ателие ще е по-малко, но поне ще си го направим като хората а не да плащаме за да живеем в мизерия.

Факт е че ателието има много скосявания и затова цената изглежда доста голяма, но поне има някакъв чар. Не е като всичките бетонни кутийки.

Тема "Ателие с полъх на лукс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: