Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
kiroslavov - специалист
Здравейте,
на терасата имам широк парапет, който е от мозайка. Проблема е, че е доста захабена и изкам да я освежа. Не знам дали има някаква боя, с която мога да я боядисам без да се олющи след 2 месеца (мислех за блажна). Най-добрия вариант може би е да се налепят плочки, но тогава няма да има място за отваряне на прозорците, а не ми се занимава да къртя този борд на ръба. Ето и снимки на въпросната тераса ( в тази тема също последните снимки са от въпросното място : viewtopic.php?f=17&t=39878 ):

Прикачен файл

DSC00695.JPG

Прикачен файл

DSC00694.JPG
VLADO66 - майстор
За боя има боя-епоксидна.Ако ще слагаш плочки този зъб трябва да се махне,ама ще отиде цялото чело.
PCL82 - майстор
Тази мозайка изглежда качествена, но просто повърхностно е захабена, но може да се възстанови и да изглежда като камък с гланц. Има фирми които обработват и реставрират мозайки. Потърси в нета. В стар учебник по строителство имаше написано, че мозайките се полират с оксалова сол. Всякакви бои и плочки са окепазяване, на мозайката, която ако се възстанови ще изглежда много по-добре.
kiroslavov - специалист
Да, наистина мозайката е добре направена. Мисля че не си заслужава да извикам фирма, която да трябва да качи машината на 5тия етаж без асансьор за 2 квадрата мозайка, струва ми се че ще е доста голяма цената. Тези препарати като гледам са все някакви киселини, а там няма оттичане и няма да мога да измия после с една кофа вода например. И на мен много не ми допада боядисването , но като че ли е най-безболезнено решаване на проблема. Другото, което си мисля е да се опитам със шкурка, но не знам дали ще се получи нещо.
MamaMy - майстор
Кой ти казва, че тия фирми трябва да я шлайфат с такава машина? Тя вече е шлайфана. Сега трябва да се полира, а за тази цел ползват други машинки и препарати. Гледах как полираха един мраморен барплот в една банка. Стана огледало. Поговори с някоя такава. И цените не са чак толкова стряскащи.
kiroslavov - специалист
Май ще си я оправя сам. Сетих се че имам един стар абразивен камък. Пробвах с него и се получава доста добре с не много търкане.
Ето и снимки на един участък, който минах с камъка:

Прикачен файл

DSC00706.JPG

Прикачен файл

DSC00704.JPG

Прикачен файл

DSC00703.JPG
VLADO66 - майстор
Сипвай водичка като търкаш.

Тема "Обработване на мозайка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: