• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте, колеги. Моля за идеи относно преустройство на гарсониера в двустаен. Разположението съм нарисувал в прикачения файл. Не можах да намеря тема за преустройство на сходен на моя апартамент и заради това пускам нова. Касае се за ЕПК строителство в Зона Б5 от 80-те години. Единствената носеща стена е граничната с коридора, стена на хола. И двата балкона са остъклени, но на този етап не са бутнати подпрозоречните пространства. Предварително благодаря на отзовалите се. Поздрави

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (15.89 KиБ) Видяна 975 пъти
Последна промяна от ivan.popov на вт ное 15, 2016 6:00 pm, променено общо 1 път.
Здравейте,

Моля да уточните каква е целта на преустройството: да се създаде нова спалня, да се премести кухнята... какво искате да постигнете с това преустройство?
Целта на преустройството е апартаментът да стане от гарсониера двустаен, т.е да има 2 стаи и кухня. Съответно ме интересува какви са възможностите за изкарване на вода и мръсен канал, в случай, че на някой му се е налагало да направи подобно преустройство. За съжаление в скицата не съм задал точните размери, защото ги нямам пред мен, но коридора е доста голям (с вграден гардероб) и има общ гръб с банята и ми се вижда доста лесно кухнята да се премести в коридора. От друга страна пък тогава ще се намира почти срещу входната врата, а това май не е много удачно :(
Проверете първо дали и стената между стаите не е носеща и тогава вижте какво ще правите.
Единствената носеща стена е дългата стена на хола, която граничи с коридора.
..и точно там трябва да се отваря нова врата, ако делите хола на две стаи..
Дай някакви приблизителни размери, ВиК в кухнята и аспирацията в банята.
Моята идея макар и еретична е кухнята да се премести в хола. Поне в момента модата е такава.
Привет. Благодаря за отговора. Холът е приблизително 4 на 5м, двете тераси пред стаите 3.20 на ~1 м (тази пред кухнята) и 3.5 на ~1 (тази пред хола). В началото на хола има вентилационен отвор, както и в кухнята.

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (24.41 KиБ) Видяна 909 пъти
Ето идеята ми.
Прикачен файл:
Кухня-хол.png
Кухня-хол.png (27.47 KиБ) Видяна 901 пъти

Не е ясно дали има и колко е мястото зад вратата на терасата в хола. Комините не вършат работа и по всяка вероятност ще трябва да пробиеш една дупка Ф100 зад вратата на терасата за аспирацията. За връзката с водата ще се наложи да копаеш в замазката на пода в коридора. Зад вратата на терасата би трябвало да имаш един контакт, но мисля, че е 2.5 квадрата и за захранване на фурна и керамичен плот няма да е достатъчно и ще се наложиш да пуснеш от таблото кабел 4 квадрата.
Въобще идеята ти не е проста, в смисъл лесна за осъществяване. Имаш цяла зима да мериш, да смяташ, за мислиш и обсъждаш с близките си, предполагам числения състав на семейството ще се увеличава.
Имай пред вид, че в кухнята ще стане много тясно, ако сложиш спалня. Ще ти остани малко мясно до прозореца, а пред вратата ще имаш място колкото за една гладачна маса и да минаваш без особени усилия.
Доколкото разбрах, искаш да разделиш хола на 2 стаи. Според мен, няма да е удачно, защото едната стая, ще е без прозорец....
Остава, като възможност, да преместиш кухнята в хола. С водите, ще е малко кофти, ама....
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Вашите ремонти”