• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте, колеги. Моля за идеи относно преустройство на гарсониера в двустаен. Разположението съм нарисувал в прикачения файл. Не можах да намеря тема за преустройство на сходен на моя апартамент и заради това пускам нова. Касае се за ЕПК строителство в Зона Б5 от 80-те години. Единствената носеща стена е граничната с коридора, стена на хола. И двата балкона са остъклени, но на този етап не са бутнати подпрозоречните пространства. Предварително благодаря на отзовалите се. Поздрави
Последна промяна от ivan.popov на вт ное 15, 2016 6:00 pm, променено общо 1 път.
Administrator - MasterAdmin
Здравейте,

Моля да уточните каква е целта на преустройството: да се създаде нова спалня, да се премести кухнята... какво искате да постигнете с това преустройство?
Целта на преустройството е апартаментът да стане от гарсониера двустаен, т.е да има 2 стаи и кухня. Съответно ме интересува какви са възможностите за изкарване на вода и мръсен канал, в случай, че на някой му се е налагало да направи подобно преустройство. За съжаление в скицата не съм задал точните размери, защото ги нямам пред мен, но коридора е доста голям (с вграден гардероб) и има общ гръб с банята и ми се вижда доста лесно кухнята да се премести в коридора. От друга страна пък тогава ще се намира почти срещу входната врата, а това май не е много удачно :(
ni1986 - напреднал
Проверете първо дали и стената между стаите не е носеща и тогава вижте какво ще правите.
Единствената носеща стена е дългата стена на хола, която граничи с коридора.
nikolov333 - майстор
..и точно там трябва да се отваря нова врата, ако делите хола на две стаи..
nikolovvd - майстор
Дай някакви приблизителни размери, ВиК в кухнята и аспирацията в банята.
Моята идея макар и еретична е кухнята да се премести в хола. Поне в момента модата е такава.
Привет. Благодаря за отговора. Холът е приблизително 4 на 5м, двете тераси пред стаите 3.20 на ~1 м (тази пред кухнята) и 3.5 на ~1 (тази пред хола). В началото на хола има вентилационен отвор, както и в кухнята.
nikolovvd - майстор
Ето идеята ми.
Прикачен файл:
Кухня-хол.png
Кухня-хол.png (27.47 KиБ) Видяна 1348 пъти

Не е ясно дали има и колко е мястото зад вратата на терасата в хола. Комините не вършат работа и по всяка вероятност ще трябва да пробиеш една дупка Ф100 зад вратата на терасата за аспирацията. За връзката с водата ще се наложи да копаеш в замазката на пода в коридора. Зад вратата на терасата би трябвало да имаш един контакт, но мисля, че е 2.5 квадрата и за захранване на фурна и керамичен плот няма да е достатъчно и ще се наложиш да пуснеш от таблото кабел 4 квадрата.
Въобще идеята ти не е проста, в смисъл лесна за осъществяване. Имаш цяла зима да мериш, да смяташ, за мислиш и обсъждаш с близките си, предполагам числения състав на семейството ще се увеличава.
Имай пред вид, че в кухнята ще стане много тясно, ако сложиш спалня. Ще ти остани малко мясно до прозореца, а пред вратата ще имаш място колкото за една гладачна маса и да минаваш без особени усилия.
ky-kyy - специалист
Доколкото разбрах, искаш да разделиш хола на 2 стаи. Според мен, няма да е удачно, защото едната стая, ще е без прозорец....
Остава, като възможност, да преместиш кухнята в хола. С водите, ще е малко кофти, ама....
  • 1
  • 2

Тема "Преустройство на гарсониера в двустаен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: