• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
Здравейте,

Тъй като не намерих майстор, то стълбището се очерта да го правя сам. Имаме поръчани мраморни плочи от преди 15 години. Наскоро ги извадих за да погледна какво е положението с тях - разделих ги по размери. Стъпалата и челата са полирани само от едната /видима/ страна, няма фаски. Оказа се, че няколко стъпала /тези, които са ъглови/ са обърнати и полирането идва отдолу. Прилагам снимка. Та питането е къде в София мога да отида и...:

Вариант 1 - да ми ги полират от правилната страна
Вариант 2 - да ги поръчам със съответните размери и да ми ги направят отново

Също така ми се струва, че тук там ще се наложи да се дооправя някой ъгъл при ъгловите стъпала.

Мраморът е стандартен /сив цвят/, тук там има някакви бели отенъци. Поръчан в Сандански. Цветът особено не ми допада, но ако поръчам нещо ново по мой вкус няма какво да ги правя наличните стъпала и чела.

П.П. Особеното е, че челото ще бъде зад стъпалото, а не върху него както е при повечето стълби :). Така е поръчан, какво да се прави.

Може да внеса малко свежест с някакви бели плочи за двете площадки (отдолу е сух под, та макс размери на плочите от 30х60см, дори и това май не е допустимо) и за цокъл на стъпалата като тези от снимката. /снимка 2/

Прикачен файл

Stylbishte.jpg Снимка 1

Прикачен файл

Plochki.jpg Снимка 2
preslav - майстор
На първо четене се сещам, че всички, които изработват надгробни паметници се занимават с полиране на камък. При нас офисите на такива фирми са концентрирани около гробищата.
шоп - майстор
Бившото Мрамор и Гранит на Гара Искър.

На ул. Неделчо Бончев има няколко фирми извършващи такива услуги.
До МСК Казичене-също има фирма
На околовръстното до Кривина-също.
Позследното е склад и шоу рум, но ако имаш път....
blagoispasov - специалист
prascho, вероятно няма да си заслужава да платиш, за да ти полират плочите от обратната страна. Мрамор като този, който си снимал, се продава в Пловдив под името "Кристалина" на цена под 50 лв /кв, нямам представа какви са цените в София.

Във всеки случай полирането не би било значително по-евтино, а и ако поръчаш нови, ще можеш да настояваш за цели триъгълни парчета, които биха изглеждали много по-добре.

Имай предвид, че плочите ти са полирани преди да бъдат нарязани, на големи мощни полировъчни машини с абразивни камъни поставени на дискове с диаметър в повечето случаи над 35 см, и за да се полират твоите парчета, трябва да се хващат едно по едно с гипс върху други по-широки и масивни каменни плочи, за да не ги строши и изхвърли диска с абразивите още при първото завъртане. Това е процедурата, за да се получи хубава гладка и лъскава повърхност, каквато имат в момента, като най-малката триъгълна кръпка въобще не може да се полира на такава машина, защото просто е прекалено малка.

Не че няма варианти с ръчни шлифовъчни машини с шкурка и други подобни, но резултатът няма да е същият.

Та като цяло предполагам, че няма да си струва занимавката с полирането.

PS: Абе как не можа да намериш в цяла София майстор за едно нищо и никакво стълбище?!
chapara - майстор
Според мен само ще загубиш време, средства и нерви, а ефекта ще е на старо, селско, външно стълбище :wink: :roll:
blagoispasov - специалист
Ако поне другите стъпала са цели парчета, и бъдат монтирани грамотно, което включва задължително полиране на видимия ръб (т. нар. "фаски"), ще си стане доста прилично, във всеки случай несравнимо по-добре отколкото е в момента на гол бетон.

Аз на мястото на prascho, бих си поръчал обаче поне чела (вертикалните парчета) от друг материал, примерно кремав мрамор или дори прост врачански варовик (за по-евтино), за да се избегне монотонността, и като цяло гробищния вид.

Пиша за чела, защото ще могат да се намерят сравнително евтино, а ще внесат цвят. Разнообразието от мрамори и гранити във всякакви разцветки е огромно, та е въпрос само на въображение и финанси.
prascho - майстор
Правите стъпала и чела са цели парчета. Фаска освен ръчно с ъглошлайф...

А като цяло къде може да се видят мостри и да се купи технически камък, мрамор или варовик?
prascho - майстор
привет,

Тъй като поръчката на нов мрамор е с висок бюджет, може ли да споделите от опит предимства и недостатъци в комбинацията между мрамор за стъпалата и например влагоустойчив гипскартон или мазилка за челата. Разбира се ще се сложи хубав латекс като краен слой.

П.П. Новата визия на форума е отвратителна. Трудно се ориентирам в съдържанието, а ми се струва, че търсачка няма.
chapara - майстор
Премини на "old" версия :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "стълбище" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: