Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
dodo2000 - специалист
Здравейте.
Изработиха ми външна PVC врата с допълнително отваряемо крило към нея, която врата монтирах сам.
Критерий за мен за успешен монтаж е това, че както и да оставя вратата или крилото отворени то не се движат напред или назад - т.е. явно добре съм нивелирал.
Проблема обаче, който забелязах е, че в горния край вратата не прилепва плътно към касата като се затвори. Врата е с механизъм, който чрез вдигане на дръжката на горе топчетата отстрани допълнително я притискат към другото крило. Но въпреки това тя не прилепва изцяло и остава фуга в горния край. Дограмата е Profilink с обков Ворне. Може ли да ми дадете съвет поправима ли е ситуацията с тази фуга и на какво се дължи тя?
Прикачвам снимка и едно клипче за да унагледя ситуацията.
Изображение
miliad - майстор
Критерия за добре монтирана ПВЦ врата е да прилепва крилото навсякъде и да не провисне след време.
А старите критерии са били крилата на вратите да се затварят сами. Даже има и такива ковани панти осигуряващи самозатваряне.
Проблема се дължи се на усукана конструкция или криво крило/ провери го с мастар/. Ако е от крилото, махаш пакета и се опитваш да го изправиш с натиск, но внимателно.Ако е конструкцията изрежи пяната и махни дюбелите горе и при пасивното крило и ще местиш касата до тогава, докато прилепне крилото.
dodo2000 - специалист
Направих още една констатация - при отворено крило затварям само вратата и тя прилепва отгоре и отдолу в рамката без да има процепи. Като я затворя и с крилото обаче се получава това, което съм показал по-горе. Та разсъждавам логично - ако нещо е "крив" монтажа защо вратата ще прилепне добре горе и долу а при затворено крило не става. Чудя се дали самото крило може да е деформирано? Видях и нещо друго - в долния и горния край крилото като е затворено "захапва" повече от гуменото уплътнение от рамката и то толкова, че чак го изважда от канала. Този факт също ме навежда на мисълта, че крилото може да е деформирано, въпроса е как да разбера ако има някакво отклонение фабрично.
miliad - майстор
Монтира се не само с нивелира. Ползва се и рулетка..
И от време оно/май така беше израза/, касата се монтира по крилото. Дори и при съвременните дограми. И тях хора ги правят. :wink:

П.С.
Въпроси:
1. Ти провери ли тези крила дали не са огънати?
2 Регулиран ли е насрещника на бравата?
3. Провери ли с рулетка дали не си сгънал касата навътре?
4. Провери ли за сгъване и изкривяване на касата от прекомерна сила при закамяването?
5. Как по дяволите е "остъклено" пасивното крило като горе имаш крило,а долу термопанел? Дано да е достатъчно тесничко.
dodo2000 - специалист
На въпросите ти от 1 до 4 отговора е НЕ.
Последния въпрос не го разбрах. В какъв смисъл как е остъклено - имам допълнително крило отваряемо и в него има малък прозорец, точно както се вижда на снимката.

Значи сега единственото, което мога да направя е измеря с ролетка краищата и средата по вертикала и хоризонтала за да видя за някакво огъване/изтумбване на рамката. По принцип при завиването на винтовете за директен монтаж не съм натягал много за на не огъна рамката. А как мога да разбера самите крила дали не са фабрично огънати или изкривени?
Не се сетих преди монтажа да погледна как са.
miliad - майстор
На око, с канап, с дълъг мастар. Провери специално летящия делител/онова дет стърчи между двете крила/.

Тема "Настройка на външна PVC врата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: