• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
привет,

Преди малко бях информиран, че казанчето на моноблок "Корона" не работи... Отворих капака отгоре. На пръв поглед след като напълни казанчето механизмът не спира/задържа водата на входа. Казанчето е на 5г. Има ли възможност този механизъм да се настрой допълнително или евентуално да се закупи само той и да се подмени? Благодаря предварително.
torbalan - Дървен философ
Подменят се. Няма проблем.

Ако не успееш да го оправиш, сваляш го и с механизма по магазините...

https://markita.net/chasti-za-kazancheta.html

Разгледай и виж твоя какъв модел е.
kozl - майстор
ср апр 10, 2019 12:18 amprascho написа:
Преди малко бях информиран, че казанчето на моноблок "Корона" не работи... Отворих капака отгоре. На пръв поглед след като напълни казанчето механизмът не спира/задържа водата на входа. Казанчето е на 5г. Има ли възможност този механизъм да се настрой допълнително или евентуално да се закупи само той и да се подмени? Благодаря предварително.
Ако може по-точно обяснение.
Механизмите са 2. Единия пълни, другия изпразва.
Ако пълнещия механизъм не спира да пълни, то в изпразващия има преливник и водата не спира да изтича към WC чинията.
Ако пълнещия е изправен, а пропуска изпразващия механизъм, резултата е същия и водата не спира да изтича към WC чинията, защото нивото в казанчето постоянно пада, а пълнещия механизъм следи нивото и като спадне допълва и така теча е непрекъснато гарантиран.
Та въпросът е: Кой е неизправния механизъм, при едно и също явление :?
Процедура:
Спираш притока на вода към казанчето, след като се убедиш, че казанчето се е напълнило и отбелязваш нивото - дано да има кранче само за водата към моноблока..... За проверката може да пълниш казанчето с вода от кофа - отгоре.
Ако след повече време установиш, че нивото се задържа константно (т.е. изпразващия механизъм не изпуска), значи повредата е в пълнещия механизъм - сменяш само него или го поправяш ако можеш.
След като се убедиш, че проблема не е в изпразващия механизъм (в казанчето нивото не се спада след време, пускаш в действие пълнещия механизъм (отваряш кранчето) и настройваш нивото чрез положението на поплавъка на пълнещия механизъм да е под нивото на преливника. След време правиш проверки на нивото отговаря ли на настроеното. Ако да имаш положителен резултат в ремонта. Ако нивото е подминало настройката и се е изравнило с преливното ниво, пълнещия механизъм е неизправен.
prascho - майстор
Благодаря за съветите.

Разгледах двата механизма. Проблемът е в механизма, чрез който се пълни казанчето с вода. Има регулация на поплавъка за да се настроят литрите вода в казанчето. Но след като се стигне нивото на затваряне, то вместо да спре водата, продължава да пълни с по-малък дебит и достига преливника. От него надолу към тоалетната чиния. Не е до настройка на регулацията. Явно клапата за затваряне не сработва и ще трябва да се подмени.

Демонтажът на целия механизъм е отдолу заедно с 1/2" изход към водопроводната мрежа. Дано след като се демонтира, то новия механизъм да уплътни също така добре, за да не се получи теч от дъното на казанчето.

Някаква идея в София от къде може да се купят части на "Видима"?
iliya_i - майстор
ср апр 10, 2019 8:31 pmprascho написа:
Някаква идея в София от къде може да се купят части на "Видима"?
Видима не произвеждат механизмите, които влагат в казанчетата си.
Проблема е, че за да се смени механизма, трябва да демонтираш цялото казанчет от чинията и после да се уплътнява всичко наново.
krasi92 - майстор
Сервиз има на "нешо бончев" а иначе сваляш пълначката и с нея по железариите. За никаква манипулация до сега не ми се е налагало да разглабям казанчето от чинията. Колега Илия би ли споделил при кои модел се налага пълно разглобяване
jekasus - майстор
krasi92 написа:
се налага пълно разглобяване
За пълначката не се отнася, но за другия вероятноста е голяма.
iliya_i - майстор
ср апр 10, 2019 10:18 pmkrasi92 написа:
Колега Илия би ли споделил при кои модел се налага пълно разглобяване
При тези, на които водата за пълначката минава през отвор в тоалетната чиния.

https://www.isi-dam.com/res/assets/ml_t ... w=download
Като имаш в предвид и това, че захранването по правило винаги е от по-завряната страна на чинията :-D
krasi92 - майстор
Изпразващата колона си има заскопчалка и се маха за секунда а пък пълначката дали е от едната страна или от долу отнема 2 минути но и двете не изискват свалянето на казанчето.На схемата на Илия се вижда всичко
XpacTa - специалист
Все пак пробвай и просто да почистиш пълнещия механизъм. Аз така ремонтирах един моноблок Vidima с чисто нов пълнещ механизъм на Geberit, който не щеше да спре да пълни. Разглобих го леко, почистих уж нещо, сглобих го и от тогава си работи без грешка сигурно пет години.
  • 1
  • 2

Тема "Казанче - моноблок "Корона"" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: