Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Динка Величкова - помощник
Здравейте! Предстои ми покупка на стара, над 100 годишна къща на гредоред. Къщата е на хубаво място в града, с голям двор и много, много ремонтни дейности. Доста се притеснявам как ще се случват нещата нататък, но като оферта за настоящите ни възможности това е най-доброто на пазара. Дали сме капаро и предстои плащане.
Харесвам старите къщи и не ми се мисли за поставяне на плоча и утежняване на конструкцията. Доста време е имало течове, защото къщата не е обитавана последните 3-4 години. Прегледах гредите, колкото мога да видя, няма много видими проблеми. Така или иначе ще излезе нещо, наясно съм.
Притесняват ме няколко нещо и затова направих темата, а и за да мога в бъдеще да споделям и търся съвет за възникналите ситуации.
От едната страна на къщата съседът е надстроил своята къща незаконно и се е хванал за тази. На мястото забелязвам пукнатини по стената отвътре и според мен неговата постройка тежи на сградата. Не вярвам да се разберем с разговори, а не знам как да процедирам в такъв случай.
Другото, което искам да попитам е свързано с основите. Идва един майстор, който помолих да огледа гредите на покрива. Каза ми, че къщата е без основи. Вярно е, че отвън не виждам онова разделяне на основа и стена, но къщата е устояла толкова години и не ми се вярва да е строена без основи. Има ли начин това да е вярно? И ако не са видими отвън, как да проверя дали това е така.
Съжалявам за елементарните въпроси, но ако ми позворите вероятно ще имам и други. Знам, че ще ми трябват майстори, инженер конструктор, но нали знаете, че докато не купиш имота не всичко може да се случи според очакванията ти
nikolov333 - майстор
Не те съветвам да разчиташ на конструкцията на съществуващата къща.. Съседа да си носи последствията от това което е сътворил. :idea:
Динка Величкова - помощник
съб ное 09, 2019 1:13 pmnikolov333 написа:
Не те съветвам да разчиташ на конструкцията на съществуващата къща.. Съседа да си носи последствията от това което е сътворил. :idea:
Благодаря, но проблемът е, че е хваната за къщата, която купувам и съседът ясно показа, че няма намерение да промени нещата. А това е напукало стените на къщата, която вземам. Незаконно е, но не знам как се постъпва от тук нататък.
nikolov333 - майстор
Аз като купувам имот, първо проучвам съседите.. С такъв комшия директно се отказвам от по-нататъшни разсъждения.. :idea:
vlax - майстор
съб ное 09, 2019 1:41 pmnikolov333 написа:
Аз като купувам имот, първо проучвам съседите.. С такъв комшия директно се отказвам от по-нататъшни разсъждения.. :idea:
Точно.
Това трябва да се запише с големи букви.
Изживял съм го.
:partyman:
Динка Величкова - помощник
Първата къща ми е, така че съветът е със закъснение при мен. Късно е либе за китка, както казваше една моя позната...Сега ще трябва да видя какво правя в тази ситуация
npace - специалист
съб ное 09, 2019 3:36 pmДинка Величкова написа:
Първата къща ми е
Тоя двор колко точно е голям? Има ли място за втора? :-D
За съседа има три варианта приложими поотделно или в комбинации - гражданско дело за щетите, жалба до някого някъде в общината, узаконяване с вашо съгласие.
Делото може да прекратите по всяко време, по-конкретно когато съседа осъзнае къде се намира. :-D Жалбата има последствия много години напред, ще си развалите отношенията завинаги, а събарянето няма да спре напукването на стените. Вашето съгласие за узаконяването не е задължително да бъде безвъзмездно. :-D
nikolov333 - майстор
При това положение с "китката", аз лично бих проучил варианта за събарянето на старата постройка и построяването на нова..по възможност в по отдалечения край на имота от тоя комшия или направо нова, без събаряне на старата, ако парцела позволява да се строи допълнително.. Всякакви инвестиции в настоящата постройка според мен са безсмисленни, освен леките козметични..
Динка Величкова - помощник
Благодаря ви, получих някаква яснота за това как може да се случат нещата в бъдеще. Дворът е голям, 400 кв ,но не искам да строя нещо друго. Наред със всички недостатъци, къщата ми харесва и бих се радвала, ако успея да я съхраня. Тя е от стария градски тип, не е чак от тия, които са паметник, но носи в себе си много чар и поне за мен красота. Квадратурата е близо 100 кв застроена площ на два етажа, като първият етаж половината е вкопано около метър мазе.
Знам какво ще ми кажат голяма част от хората, които ще я видят - просто да започна на ново. Аз лично смятам, че някак много лесно се лишихме от наследство и направихме живота си бетон и панели. Лично мнение, не го налагам на никого, но знам че къщи на гредоред има и на по 600 години.
Знам, че има много кадърни майстори, които биха ми помогнали във възстановяването й, затова и направих тема, за мнение от хора, които си разбират от работата.
Благодаря ви! =D>
Virtex - майстор
Може да се проучи "филма" бутане на съществуващата сграда и постояване на нова на същото място със същите линии. До колкото знам става по-лесно от нов проект, разрешителни и т.н.

Правят се основи адектватни и се прави както трябва. Тъкмо ще стане забавно със съседа какво ще прави :-D

Понеже го написах по едно и също време с последното мнение - този "филм" го минавам и аз и понеже нямам никаква възможност да се строи наново, а да се оправя съществуващото мога да кажа, че ако има шанс да се направи нова конструкция - да се прави. Тази история с греди, чар и т.н. важи до момента, когато човек не осъзнае с какво ще трябва да се занимава ако не поднови една толкова стара къща, още повече текло в нея и с куп други "бонуси".

Този чар не важи когато започнат да гният греди, разни гадини да има из такива конструкции и какво ли още не.

Едно ново нещо може да се направи с много повече чар и по желание на човек, вместо да се съобразява с нещо съществуващо. Напълно реално мнение на човек, който минава по този път.

Вярно всичко е въпрос на финансови възможности, но по-добре човек да инвестира в началото, вместо после да си блъска главата с непрекъснато поправяне на нещо старо.

Тема "Покупка на стара къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: