Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
Здравейте,

Текущо на две от страните на къщата имаме напраен дренаж преди около 15г, като ползвахме ПВЦ канализационни тръби ф110, които надупчих отгоре. Отводините води са прекарани към изкопна яма. Възнамерявам да продължа дренажа и по другите страна и половина и да пренасоча водите директно към канализационна шахта. Имам уточняващи въпроси по избора на материали и детайли по технологията на монтажните дейности.

Моята идея е да използвам следните материали:
- течен битум (техна хидроизолация) директно върху бетона
- XPS (3 см), който да залепя с пяна към основите до ниво цокъл.
- Върху XPS да полажа мембрана за дренаж с широчина 1.5м. Мембраната с гладката страна навън с цел да остане въздух за вентилация (против конденз) между XPS и камъните.
- Отгоре изпъкващите XPS + мембрана да бъдат затворени от Z профил, така, че от цокъла водата да се стича по този Z профил над мембраната и да не прониква влага под нея.
- След изкомпните дейности да положа геотекстил с плътност около 200г/м2, който да покрие пода и насрещната земна маса до земната повърхност.
- Пясък около 5-7см над геотекстила
- Дренажни тръби ф110мм (може би е достатъчно), които лягат върху пясъка с наклон 2%. Някъде попаднах на инфо, че трябва да отговарят на клас на повърхностнно натоварване SN4 или SN8. Нямам идея какви са тези обозначения...
- Речен филц/камъни (едра фракция) около тръбата и 20-30см над нея.
- Отгоре отново слой от геотекстил и до нивото на земната повърхност отново речни камъни, по-ситна фракция..

1. Погледнах един обект на Калистр..ов и ми се стори, че основата е намазана с течен битум. Въпроса е какво точно се ползва за тази цел и ще свърши работа?
2. Чудя се на „пода“ преди да положа геотекстила дали трябва да има слой около 5-7см от филц?
3. Гледам при някой клипчета полагат дренажната мембрана и на пода под дренажната тръба?
4. Необходимо ли е денажната тръба да бъде обвита от ленти геотекстил допълнително?
5. Не ми е ясно как е правилно да стане застъпването. След като е залепен XPS-а към стената, то геотекстилът трябва да легне с презастъпване около 30см (да кажем) върху него и отгоре да дойде мембраната (това може би е правилно) или както е залепен XPS-а се слага мембраната и геотексилът се обръща и ляга над мембраната.
6. Необходима ли ми е някаква допълнителна вертикална шахта? Пуснал съм на около 20см от земната повърхност допълнителна успоредна на дренажа хоризонтална ПВЦ тръба ф110, която обира водата от водосточните тръби и мисля да я продължа над дренажа до входната точка към канализацията. Т.е разделяне на дренажните води от външните покривни води.
7. Дали не трябва да сложа някаква клапа преди свързващата точка към канализацията за да не се разхождат разни плъхове в дренажната ми система и евентуално каква точно?
8. От къде бих могъл да закупя читави течен битум/хидроизолация, геотекстил, дренажни тръби, мембрана за района на София?

Прикачен файл

Дренаж2.png

Тема "Дренаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: