Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
sagruob - помощник
Здравейте,

Имам денивелация от 1см в зоната на кухненския бокс и искам да знам как е най-удачно да процедирам. саморазливни и пр. не са вариант.

Удачен вариант ли е да се нанася лепило на плочки на два пъти - веднъж за запълване на дълбоките места и втори път на гребен за самото лепене на гранитогрес? Колко време трябва да се изчака след първия процес?
chapara - майстор
Добре си се усетил, ще играеш с дебелината на лепилото, като тръгнеш от най високата точка почти на нулево лепило.
mrsch66 - специалист
Почти всички производители имат серия Rapid ама трябва да си бърз в бъркането и полагането след 2до 4 часа зависи от дебелината можеш да фугираш и да ходиш по плочките е верно цената е малко болезнена ама спестява време. :-D
djogobg - специалист
Можеш с лепилото директно, без да слагаш два пъти. По-пипкаво е и по-бавно, защото не става прас-прас гребен горе гребен долу и да сложиш плочката - малко повече почукване иска, ама на петата плочка ще си му хванал цаката и ще върви бързо. Не е правилно, ама и 4 сантиметра съм обирал с лепило, хем е от най-евтините, и плочките не са се отлепили още(3 години с подово отопление).
zz_stefanov - майстор
Оправях си след едни майстори много по голяма денивелация от твоята. Но разходът беше убийствен. Слава богу площта беше около 3 квадрата.
Не съм правил повторна замазка, лепил съм плочките директно с дебел слой флексово лепило :)
Нищо не е мръднало.
Ако площта ти е голяма пусни си саморазливна.
sagruob - помощник
Благодаря Ви за информацията. Опасявам се от слягане/свиване на лепилото при нанасяне на дебел слой на веднъж. Гранитогреса е 60*60

Отдолу са стари плочки, проверих ги и там където биеше на кухо ги махнах. Здравите съм ги оставил, за да не пълня излишно материал после. Само ги награпих.
Трябва ли контактен грунд преди лепилото за новите плочки?
kozl - майстор
В трапезарията при майка ми още стоят "ръцете" на майсторите де лепиха плочките. На всичката им "майстория" бяхя почнали да лепят плочките връз балатума, ама добре, че ги хванах. Не могли да махнат балатума. Много здраво бил залепен. Изострих права лопата тип "бел" и го остъргах до замазка. Замазката крива и на места се получи дебел слой лепило. Минаха дебелото наведнъж и сега там плочките са пропаднали спрямо другите.
Лепилата слягат. Едни повече други по-малко.
И съвета ми е не на веднъж дебелото. Пълни и зарявнявай поне 2 пъти (пласта) като изчакваш втвърдяване 24 часа. При по дебели пластове над 15 мм и полече време. Ако работиш чисто няма проблем с послойно отлепване на лепилата. Ако междувременно изцапаш (напрашиш) повърхностите - почистване с прахосмуч и грундиране преди следващия пласт.
Аз понеже нямам натрупан опит в технологията "направи сам" та си изравнявах нива и същевреминно подравних замазката от към 5 до 25 мм с най-евтиното лепило на Мапей (па даже беше преоценено - залежало) + кварцов пясък в огношение 1 към 1. Пясъка ми струваше колкото лепилото. Та можеше само с лепило, но пясъка е за да намали слягането и времето на изчакване за втвърдяване.
Най-си личи слягането когато е лепено на дебел пласт лепило и повърхността на плочките не е положена наведнъж, а с прекъсване, примерно на друтия ден. И тогава последващо положените плочки хлътват по линията на прекъснатото полагане.
zz_stefanov - майстор
Не знам Козл, ако лепилата слягаха то и тънките пластове щяха да се слягат. Нещо друго е имало отдолу което е отпуснало. Един нездрав пласт е достатъчен.
Не че трябва да се лепят плочките с дебели пластове лепило. :)
kozl - майстор
вт мар 14, 2023 7:28 amzz_stefanov написа:
Не знам Козл, ако лепилата слягаха то и тънките пластове щяха да се слягат. Нещо друго е имало отдолу което е отпуснало. Един нездрав пласт е достатъчен.
Не че трябва да се лепят плочките с дебели пластове лепило. :)
И тънките пластове слягат. Има пропорции в слягането. Колкото по-тънко толкова по-малко в абсолютен размер е слягането и не се хваща на око.
И цимента е лепило и се свива при стягане и за това е в комбинация с инертни материали за забъркване на бетон.
Е вече има и разширяващ се цимент ама и цената му изисква широк портфейл :-D
chapara - майстор
Аз от опит ще кажа че всички лепила слягат независимо дебелината. За това на пазара се появиха фиксаторите :cool:

Тема "Изравняване с лепило за плочки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: