• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Няма да ползвам бойлер и искам да използвам изградената за него инсталация просто за осветление в коридора. Има монтиран ключ за бойлер на legrand и двоен панел за контакт които ще оставя и ще ползвам за осветлението.
Искам да сложа този сензор - https://www.v-tac.eu/images/certificate ... uction.pdf, на мястото на бойлерния ключ, така че като има някои в коридора осветлението да свети. До сега не успях да свържа така нещата че да се получи, като махна ключа има два кабела, всеки със син кафяв и черен проводник. Има ли някои да има идея да даде съвет как да свържа сензора?
iliya_i - майстор
Кабела след ключа за бойлер би трябвало да отива към мястото за бойлер, а не към осветлението! Къде свърза лампата?
Ами, там е работата че махнах ключа и сега не знам как да свържа сензора. Това което искам е там където се включва бойлера да си включа лампи а не бойлер. Просто в мястото на ключа за бойлер има кабела всеки с по три проводника и това не ми е ясно как да го свържа на въпросния сензор
zz_stefanov - майстор
И това осветление ще си остане на предпазител от 25 А.
И какъв сензор ще свързваш, като инсталацията ти захранва бойлер.
Не пипай, по добре.
Е защо да не го пипам като няма да го ползвам за бойлер, какво му пречи. Осветлението което ще сложа в двойния контакт в които трябва да се включи бойлера са четири лед пури. Пробвах като свържа двете фази и нули всичко работи, но не ми става ясна ролята останалите два черни проводника и как да свържа въпросния сензор така че осветлението да се включва и изключва само.
kozl - майстор
пон юли 06, 2020 8:16 ambobchoo написа:
Е защо да не го пипам като няма да го ползвам за бойлер, какво му пречи. Осветлението което ще сложа в двойния контакт в които трябва да се включи бойлера са четири лед пури. Пробвах като свържа двете фази и нули всичко работи, но не ми става ясна ролята останалите два черни проводника и как да свържа въпросния сензор така че осветлението да се включва и изключва само.
Израза 2 фази и 2 нули е неправилен. В случая има 1 фаза и 1 нула.
На инструкцията има схема, на която фазата е означена с "L", a нулата с "N". В случая "L" е вход на фазата и се свързва към фазата идваща от предпазителя в ап.табло, а "L1" е изхода на фазата и се свързва към фазата, която е била за бойлер, а сега там има осветление.
Всички нули заедно в "N". Ako кабела е с 3 проводника, то третия се сързва към корпус на уреда(лампите ако имат метален корпус) и към корпус към кутията на бойлерното табло. Ако кутията е пластмасова свързват се проводниците за защита един към друг.
А да и понеже обичайно бойлера е с отделен предпазител в ап.табло, то ако е така, пожелателно е да смениш предпазителя примерно с 6 амперов.
Много Ви благодаря за информацията, Kozl, ще следвам инструкциите Ви, приятен ден!
zz_stefanov - майстор
Защо да не пипате ли, ми с най добри намерения.
Схемата е вече изяснена.
Сега не мога да преча на никого да напъха 2,5мм2 кабел в клемичките на този сензор.

Досегашното осветление не може ли да се направи да се управлява от сензор.
Може, разбира се, но искам това което така или иначе е направено да го използвам. Благодаря
andro440 - майстор
пон юли 06, 2020 10:20 ambobchoo написа:
Може, разбира се, но искам това което така или иначе е направено да го използвам. Благодаря
Вместо да питаш тук -иди си купи един учебник по електротехника и прочети за обща култура .Там пише така - най тъмния кабел е фаза , по светлия е нула -а най светлия е заземяване ,моля ви ,не бъдете невежи,когато искате да ловите риба със сухо дупе ,а ако те излъжа и те подведа и стане инцидент ,.кой ще ти е виновен ?
  • 1
  • 2

Тема "смяна на ключ за бойлер със сензор за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: