Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kisyov - напреднал
ср дек 09, 2020 4:40 pmшоп написа:
Всички знаем, че ТП е ефективна, когато температурата на топлоносителя е ниска.

Всъщност баланса с водно подово е много лесен.
Първо темперираме къщата няколко дни ако е студена с минимална темп. на топлоносителя в стаите, които искаме да е най-топло.

После в спалните или където искаме 1-2 или 3 градуса по-ниска Т завъртаме по 2 оборота ( например) на кръга/кръговете в дадена стая и след 24 часа виждаме резултата.
Ако трябва още 1 или 2 оборота и така докато не получим желаният баланс.
Това се прави ВЕДНЪЖ след направата на подовото и повече няма нужда от пипане никога.

Спирам, защото не е по темата.
Добро утро колега, помогна ми много вече е решено ,че ще бъде подово отопление на пропан бутан.
Искам да те попитам дали мога да комбинирам подовото отопление с радиатори тоест примерно в банята и едната малка стаичка да има радиатори вместо подово.
Ако ми дадеш и още някой друг съвет за подовото ще бъда много благодарен. Все пак вие знаете тънкостите и честите грешки които се правят. Благодаря предварително за помощта.

P.S. Искам да ви помоля за още един съвет какъв проточен бойлер на ток да избера с който ще мога да се изкъпя без трифазни защото нямам
шоп - майстор
чет дек 10, 2020 7:43 amkisyov написа:
какъв проточен бойлер на ток да избера с който ще мога да се изкъпя без трифазни защото нямам
За мен не съществува монофазен проточен бойлер, който може да осигури комфорт при къпане. Особено зимата, когато входящата ст. вода е с Т 5-8 гр.

Щом ще се топлите на втечнен газ, логично е и бойлера да е на газ. Проточен.

Относно подово + радиатори....абе то може, амо до колко е ефективно?
В подовото се подава топлоносоител с ниска температура, а на радиаторите им трябва 50-60 гр.

Варианта е или смесителен вентил за подовото или силно преоразмерени радиатори.
Лично аз не бих си причинил това за една баня и стаичка. Още повече, че именно в банята е най-голямата убавиня да е с подово.
Съвета ми е да си положите и там тръби в замазката за да не Ви е яд след време и да къртите.
Под подовото фибран. Ако височината на помещенията позволяват не икономисвайте от дебелината на фибрана.
Успехи!
kisyov - напреднал
Разбрах и изпълнява навсякъде подово отопление.
това което ме притеснява е малката стаичка тя е на гредоред под нея се намира избата. Дюшемето е махнато повечето сгур също и се чудя как точно да положа подовото отопление в нея.. Затова се чудех дали радиатор в нея стая няма да е решение на въпроса .
Дали ще стане най-отдолу данакова водонепропускливо OSB над него фибран след това тръбите за подовото и най-отгоре замазка.
bota156 - специалист
чет дек 10, 2020 7:43 amkisyov написа:
ср дек 09, 2020 4:40 pmшоп написа:
Всички знаем, че ТП е ефективна, когато температурата на топлоносителя е ниска.

Всъщност баланса с водно подово е много лесен.
Първо темперираме къщата няколко дни ако е студена с минимална темп. на топлоносителя в стаите, които искаме да е най-топло.

После в спалните или където искаме 1-2 или 3 градуса по-ниска Т завъртаме по 2 оборота ( например) на кръга/кръговете в дадена стая и след 24 часа виждаме резултата.
Ако трябва още 1 или 2 оборота и така докато не получим желаният баланс.
Това се прави ВЕДНЪЖ след направата на подовото и повече няма нужда от пипане никога.

Спирам, защото не е по темата.
Добро утро колега, помогна ми много вече е решено ,че ще бъде подово отопление на пропан бутан.
Искам да те попитам дали мога да комбинирам подовото отопление с радиатори тоест примерно в банята и едната малка стаичка да има радиатори вместо подово.
Ако ми дадеш и още някой друг съвет за подовото ще бъда много благодарен. Все пак вие знаете тънкостите и честите грешки които се правят. Благодаря предварително за помощта.

P.S. Искам да ви помоля за още един съвет какъв проточен бойлер на ток да избера с който ще мога да се изкъпя без трифазни защото нямам
В газовото котле ти е проточния бойлер - друг ти не трябва.
Може всякакви комбинации - ама за баня, коридори подовото е още по подходящо. На голи крака по плочките топличкото най-добре се усеща. Пода като го миеш изсъхва за нула време ....
шоп - майстор
чет дек 10, 2020 10:04 amkisyov написа:

това което ме притеснява е малката стаичка тя е на гредоред под нея се намира избата.
Има цяла тема за водно подово отопление. Ползвай търсачката и я прочети.
Там съм писал и съм слагал и много снимки на водно подово по сух способ. Без замазки и утежняване на конструкцията.
здравейте, отоплявам се с термопомпа правена и радиатори и ми се иска след радиаторите да пусна подово, дали ще е проблем дължината на тръбите? защото за кухнята и трапезарията ще ми трябва около 140-150 метра което ще е на два кръга (от два радиатора) по 70-75 метра при стъпка 15 см.
другият ми въпрос е дали ще мога да сложа тръбите в дюшемето като направя канали и в тях сложа печатарски плаки ? отгоре на дюшемето си имам ламинат.
speka_rs - майстор
пет мар 12, 2021 9:38 amVASKO6998 написа:
здравейте, отоплявам се с термопомпа правена и радиатори и ми се иска след радиаторите да пусна подово.
Само се притеснявам да не ошашкаш правената термопомпа ако я управляваш по връщатата се вода.
пет мар 12, 2021 9:44 amspeka_rs написа:
здравейте, отоплявам се с термопомпа правена и радиатори и ми се иска след радиаторите да пусна подово.
Само се притеснявам да не ошашкаш правената термопомпа ако я управляваш по връщатата се вода.
благодаря, ами и аз не знам по какво се управлява , притеснява те да не би да падне много температурата на връщатата се вода? инсталацията ми е с колектори и до всеки радиатор ми е отделен кръг.
шоп - майстор

другият ми въпрос е дали ще мога да сложа тръбите в дюшемето като направя канали и в тях сложа печатарски плаки ? отгоре на дюшемето си имам ламинат.
За можене-може. Проблема е с какво ще направиш каналите в дюшемето?
Преди време го играх този филм. Опитах с оберфреза, но след 1 метър пироните чупиха фрезера:-(
пет мар 12, 2021 10:53 amшоп написа:

За можене-може. Проблема е с какво ще направиш каналите в дюшемето?
Преди време го играх този филм. Опитах с оберфреза, но след 1 метър пироните чупиха фрезера:-(
здравей, мисля когато стигна с оберфрезата пирони да ги извадя да направя канала и после пак да ги закова

Тема "Съвет за отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: