• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cegavara - помощник
Здравейте, ще подкрепя идеята си със снимки за да можете да ми помогнете. Отворът ми е за врата около 195/95.Искам обаче вместо врата, да сложа библиотека, гледаща навън и когато отворя навътре, тя да застава на дясната стена, точно като библиотека, когато я затворя, ще бъде библиотека в хола ми. Надявам се разбрахте идеята ми. А сега въпросите. Понеже се сещам, че това ще бъде доста тежка врата, идеята ми е за самия механизъм, мисля, че освен пантите, които не знам какви да са, но би трябвало да са здрави, трябва да сложа долу на пода на самата библиотека, някакви колелца, които да обират част от тежеста и да спомагат за лесното плъзване на вратата. Някакви идеи, как да осъществя този проект? Приемаме, че библиотечката я имам. Ще приложа снимки на помещението. Малко ателие. :) Благодаря предварително на всички, които ще се опитат да ми помогнат, основно с подробности и идеи за механизмът на отваряне. Изображение[/img]
Прикачен файл:
20220324_161547.jpg
lyubohar - майстор
Тъй като ще е много тежка и ще слагате колело отдолу цялата тежест ще се носи от това колело.
Дори в началото пантите да помагат скоро всичко ще падне на колелото.
А то ако е паркет,или дюшеме скоро ще се нарани.
Освен това подозирам,че ще е врата,която ще се отваря-затваря десетки пъти на ден и дълго няма да изкара.
Лично мнение.
Би могло да се помисли за линейно движение на вратата-библиотека.
Чираче - майстор
Напълно осъществима идея, ако се спазят няколко неща:
1. Трябва да се направи здрава носеща конструкция. Примерно от квадратна тръба 40х40х3 мм, задължително с диагонал от горната панта към срещуположния ъгъл. По тоя начин не са нужни допълнителни колеца.
2. Пантите трябва да са със сачми, които да носят аксиален и радиален товар. Закрепването на пантите трябва да е доста здраво към касата.
3. Към тая носеща конструкция се закрепва библиотеката.

Това достатъчно ли е като насока?
lyubohar - майстор
Това врата м/у 2 стаи ли е,или метална врата за бомбоубежище?
Тази"врата-библиотека" с тези размери ще побира около 200книги по 1 кг.-200кг.
Плюс самата конструкция ще е още стотина кила.
И ще се държи на N панти само от едната страна.И ще се ползва десетки пъти на ден.
Любопитно ми е да я видя изпълнена!
miliad - майстор
Аз се сещам за подов автомат за тежки врати + горна панта на ос в тавана. Така се изработват "гигантските" входни врати.
radius - майстор
Чирачето ще я осъществи... щото е инженер-практик :lol:
И се пита кой ще я мести тая 200кг врата и колко пъти на ден. Дори да са идеални лагерите, се иска немалко сила да преместиш 200кг.
Слезте на земята, теоретично е възможно, но никой няма да иска да минава през този кютюк.
Lisko - майстор
чет мар 24, 2022 11:44 pmhidrazin написа:
Re: Скрита врата - Библиотека
Хихи! Скрита реклама на Kreg джаджата!
:partyman:
Чираче - майстор
чет мар 24, 2022 10:36 pmradius написа:
Чирачето ще я осъществи... щото е инженер-практик :lol:
И се пита кой ще я мести тая 200кг врата и колко пъти на ден. Дори да са идеални лагерите, се иска немалко сила да преместиш 200кг.
Слезте на земята, теоретично е възможно, но никой няма да иска да минава през този кютюк.
Може да се шегуваш колкото искаш. Лично съм правил врата на голямо помещение с две крила, всяко от които е с размери 4х4 м от квадратен профил 100х100х5 мм и ламарина с дебелина 2 мм. Без помощни колела, само на панти. Не съм я теглил на кантар, но със сигурност е над 500 кг. всяко крило. Всяко крило се отваряше с лекота само с един пръст на ръката, и не по-малко от 20-30 пъти на ден за влизане на транспорт. Снимки нямам, защото беше в предприятието, в което работех преди пенсиониране.
radius - майстор
Ехаа 500кг без да има инерция - това е готово за вечен двигател.
  • 1
  • 2

Тема "Скрита врата - Библиотека" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: