Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bezimen - помощник
нед яну 08, 2023 10:42 ambigdragon написа:
Има надежда, но си за Airlift pump и т.н....

Изображение

Технически не съм особено грамотен, но еърлифт имам ако това имаш предвид? Направих го, защото пълнеше по 2-3 метра пясък на всеки 2-3 дни, но вече намаля до 30-40см за 2-3 дни и не съм го пускал от 3-4 дни. На мен по интересно ми е бентонита само и единствено с помпата и с течение на времето ли се измива. Няма ли някакъв начин да сложа нещо, което измива бентонита по-бързо🤣
bigdragon - майстор
Защо си спрял еарлифта?
Бентонита ще свърши, когато свърши пясъка.
Това е, ако е бентонит, ако някакъв мек мергел,
ще излиза дълго време, докато си направи достатъчно
голям резервоар...
bezimen - помощник
нед яну 08, 2023 6:22 pmbigdragon написа:
Защо си спрял еарлифта?
Бентонита ще свърши, когато свърши пясъка.
Това е, ако е бентонит, ако някакъв мек мергел,
ще излиза дълго време, докато си направи достатъчно
голям резервоар...
Ами еърлифта колкото и да работи чисти до едно време и след това пак трябва да работи помпата, защото еърлифта уж вади чиста вода, а с помпата е мръсна...
Мисля че е време да не търся под вола теле и да се примиря, че просто водата ми е толкова и само да изчистя сондажа за да се ползва за напояване.
Проблема с чистенето на сондажа е, че дебита е малко и не мога да пусна помпа, която да върви денонощно ако трябва, защото имам агрегат и мога да го оставям да работи. Не знам проблем ли е ако помпата е с дебит почти 2000 литра аз да я огранича с кран на 650 литра да кажем.
nikolov333 - майстор
Според мен е по-добре да се ограничи дебита. Така е по-безопасно. Докато се отпушат дамарите не е добре да се тегли много бързо в голям обем, защото може да се получи обратен ефект.
шоп - майстор
нед яну 08, 2023 11:55 pmbezimen написа:
Не знам проблем ли е ако помпата е с дебит почти 2000 литра аз да я огранича с кран на 650 литра да кажем.
Зависи от типа помпа.
bigdragon - майстор
При центробежна помпа е допустимо ограничаването на
дебита с намаляване на сечението в напора на помпата,
но ще има голямо износване на това място (в крана).
Вместо арматура (кран), по-добре сложи два прехода
и намали сечението до 3/8" или 1/4".
За помпата няма опасност, само ще и намалиш КПД-то.

ПП Моята препоръка е да продължаваш с еарлифта.
bezimen - помощник
пон яну 09, 2023 7:10 amnikolov333 написа:
Според мен е по-добре да се ограничи дебита. Така е по-безопасно. Докато се отпушат дамарите не е добре да се тегли много бързо в голям обем, защото може да се получи обратен ефект.
Аз изпомпвам по 1,8 кубика на час и при положение, че имам предполагам около 500-600 литра в тръбата и филца и изпомпвам почти час с този дебит. После час чакам и отново тегля. Правя го 3 пъти на ден, защото нямам повече време. Но и аз се замислям да намаля изпомпваното количество на 700 литра да кажем и да я пускам за повече време. Абе нямаш ли вода каквото и да правиш едва ли ще се увеличи много😃.
bezimen - помощник
пон яну 09, 2023 7:40 ambigdragon написа:
При центробежна помпа е допустимо ограничаването на
дебита с намаляване на сечението в напора на помпата,
но ще има голямо износване на това място (в крана).
Вместо арматура (кран), по-добре сложи два прехода
и намали сечението до 3/8" или 1/4".
За помпата няма опасност, само ще и намалиш КПД-то.

ПП Моята препоръка е да продължаваш с еарлифта.

Помпата е винтова, а не центробежна. Имаш предвид еърлифта да работи по цял така ли? Защото не съм запознат това добре ли е за самия сондаж или не? Аз го пускам колкото да дръпна натрупаното по дъното, но не и да работи с часове.
шоп - майстор
пон яну 09, 2023 11:49 ambezimen написа:
Помпата е винтова, а не центробежна.
Не и намалявай дебита.
bigdragon - майстор
Щом си с винтова помпа и имаш пясък,
скоро ще купуваш нова помпа...

Тема "Въпрос за сондаж за вода." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: