• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср юни 21, 2023 6:33 pmIvnon написа:
... Когато направих дупка в гипсокартона има бетон, по схема трябва да е повече, а той е с размера около педя ширина, след това има дупка още една педя. Реално гипсокартона заобикаля доста повече бетона....
Поясни това
чет юни 22, 2023 9:47 ammiliad написа:
Пробивайте тогава, за какво ви е майстор. Ако можете сами да си монтирате кухнята, значи ви е по силите и да пробиете 2см стена на бетонно коминно тяло.
Дайте идей с какво да го пробия да направя дупка която е кръгла за тръбата?
чет юни 22, 2023 10:20 amn_a написа:
ср юни 21, 2023 6:33 pmIvnon написа:
... Когато направих дупка в гипсокартона има бетон, по схема трябва да е повече, а той е с размера около педя ширина, след това има дупка още една педя. Реално гипсокартона заобикаля доста повече бетона....
Поясни това
Значи обадих се на стройтелите да ми пояснят. Дойде човека и каза, че въздохотвода е там, но отоплителен комин няма.
Куфара, които обгражда комина обаче е голям като за двете, реално е 50% кух.
miliad - майстор
С перфоратор. Очертаваш отвора и започваш със свредло 6мм да пробиваш на гъсто отвори външно на чертата. После със свредло 10 или 12 мм ги свързваш. Преди това обаче пробиваш една дупка в средата, за да може да прихванеш парчето бетон да не падне в дупката. Общо взето 5-10 мин работа.
съб юни 24, 2023 3:50 pmmiliad написа:
С перфоратор. Очертаваш отвора и започваш със свредло 6мм да пробиваш на гъсто отвори външно на чертата. После със свредло 10 или 12 мм ги свързваш. Преди това обаче пробиваш една дупка в средата, за да може да прихванеш парчето бетон да не падне в дупката. Общо взето 5-10 мин работа.
Благодаря!

Ще се пробвам, цялата кухня сглобих сам, остана само това :) Реших, че ще е по-лесно да викна някой, но в последните дни търсене ми казаха, че услугата да ми пробият дупка е от 140 лева нагоре. На едно място беше 160. На другото казаха, че е 140 но пробивали дупка само в гипсокартон. Моя перфоратор се счупи и реших, че ще излезе по-евтино да извикам някой...

2 Фирми за монтажисти ми казаха, че такива не правят.
1та каза, че не правили отделни услуги.
2рата каза, че минималното им посещение е 140лв за дупка в гипсокартона, комини не пробивали.

3 Номера за къртачни услуги звънях.
Там беше цифромания. Единият каза 240. Другия 85 за час, ама каза, че поне 2 часа е работата. Третия каза твърдо 140.

Аз ли нещо не казвам както трябва, че искам да се направи дупка в комина на вентилацията, за да се свърже абсорбатора. Веднага идва върпоса - "от какво е", ми бетон е, казвам. "Ооооо най-малко 2 часа работа 140 лева".
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб юни 24, 2023 6:25 pmIvnon написа:
...

Аз ли нещо не казвам както трябва, че искам да се направи дупка в комина на вентилацията, за да се свърже абсорбатора. Веднага идва върпоса - "от какво е", ми бетон е, казвам. "Ооооо най-малко 2 часа работа 140 лева".
Съвсем нормални цени са. Външна услуга... да ти дойде човек, да си разпъне такъмите... Половината му ден отишъл... Отделно, че не те бива в обясненията, я аз колко те връщах. ;-)
Вадиш си ръцете и действаш

п.с. аз бих махнала куфара около несъществуващия комин... хората махат комин за да си уширят помещението...
miliad - майстор
съб юни 24, 2023 3:50 pmmiliad написа:
Благодаря!

Ще се пробвам, цялата кухня сглобих сам, остана само това :) Реших, че ще е по-лесно да викна някой, но в последните дни търсене ми казаха, че услугата да ми пробият дупка е от 140 лева нагоре. На едно място беше 160. На другото казаха, че е 140 но пробивали дупка само в гипсокартон. Моя перфоратор се счупи и реших, че ще излезе по-евтино да извикам някой...

2 Фирми за монтажисти ми казаха, че такива не правят.
1та каза, че не правили отделни услуги.
2рата каза, че минималното им посещение е 140лв за дупка в гипсокартона, комини не пробивали.

3 Номера за къртачни услуги звънях.
Там беше цифромания. Единият каза 240. Другия 85 за час, ама каза, че поне 2 часа е работата. Третия каза твърдо 140.

Я как съм се минавал. Аз направо ги галя с перце моите. :lol:
MamaMy - майстор
Ако си в София, никакво жалене. :-D Там стандарта е почти двоен. Не върви само да взимат двойно по-големи заплати от страната. Трябва и да си плащат съответно. А то като гледам цените на храната, по-евтино от колкото при нас. Трябва да има справедливост :razz: . Ако някой скочи сега да ме оборва, ще го информирам, че софиянци протягат ръце и към местния бизнес. Не са доволни, че всичко е централизирано спрямо доставките, ами искат и на услугите да сложат ръка. Е, в такъв случай да си плащат :roll:
съб юни 24, 2023 6:54 pmn_a написа:
...

Съвсем нормални цени са. Външна услуга... да ти дойде човек, да си разпъне такъмите... Половината му ден отишъл... Отделно, че не те бива в обясненията, я аз колко те връщах. ;-)
Вадиш си ръцете и действаш

п.с. аз бих махнала куфара около несъществуващия комин... хората махат комин за да си уширят помещението...
Извинявай, но ти реално мнение по мойте въпроси не даде. Miliad ми помогна точно и ясно.

Аз куфар, който вече е там, и кухнята е предвидена около него няма да махам, за да "уширя" помещението си с няма 20тина см. При което той крие тръби, кабели и т.н. Кoмин има, пак казвам, но само вентилационен, отоплителният не е зидан.

Тепърва да шпакловам и пребоядисвам стаята за 20тина см, няма да си отворя толкоз работа никога.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за жилищна схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: