• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tishotch - специалист
Колеги, надявам се тези от вас които разбират от монтаж на дограма да помогнат.

Решихме да реновираме вече поизгорялата от слънцето стара дограма - шкурене, грунд, лак, сваляне маджун и смяна стъкла в 2 от стаите. И се чудех вместо да реновирам двойните прозорци, поставям стъкла и т.н...дали не може да се постави един панорамен двоен стъклопакет в отвора (на мястото на прозорците). Ще бъде по добре защото панорамата е хубава, а и стаите са малки и ще се отвори и малко пространство.
Моля за вашите съвети и ако е възможно къде трябва да се захване стъклопакета евентуално и как да се изпълни, понеже е много вероятно да ни го докарат и да трябва да го монтираме ние.

tarlyo - специалист
Ако това разстояние е 24мм или повече, ще стане. Лепиш на перото на дограмата двойно лепящо тиксо с ув защита или тънко прозрачен силикон и поставяш пакета. Закрепваш го с дървени первази, изработени според пакета и ги ковеш с пирончета без глави.

Прикачен файл

proz.jpg
proz.jpg (101.43 KиБ) Видяна 2863 пъти
tishotch - специалист
Tarlyo, и аз така си го представях, но исках да го чуя за повече увереност да не сбъркам. 2.5 см е там. Така че силиконирам отстрани пакета и поставям, после укрепвам с подходящи первази. Ок, благодаря!
chapara - майстор
Може ли без пирончета, а с нещо завиващо се :? , че косата ми се изправя :-D :shock:
ср юли 12, 2023 8:21 pmchapara написа:
Може ли без пирончета, а с нещо завиващо се :? , че косата ми се изправя :-D :shock:
От стари чаршафи обема е по добър.
Завити на руло и чинно положени по дограмата.
Знаех си, че винаги може да се разчита на теб, хихи!
hidrazin - майстор
ср юли 12, 2023 2:36 pmtishotch написа:
Решихме да реновираме вече поизгорялата от слънцето стара дограма ...
Ехааа... много добре изглежда за "стара" дограма. Цяло кощунство ще е да се изкърти и смени с пласАмасТа.
Аз лично бих си оставил и вътрешните крила с едно стъкло.
Или бих ги запазил поне 1-2 зими. Да ги изхвърлиш е лесно и може да стане по всяко време. Обратното - трудно.
Но това си е само мое мнение...
:partyman:
tishotch - специалист
Hidrazin може би не си ме разбрал, няма да сменям с ПВЦ. Искам нов стъклопакет да монтирам в дървената каса, вместо отваряемите стари прозорци, по начин както колегата "tarlyo" предлага по-горе.

...иначе, старите дървени крила лесно мога да ги реновирам и да изглеждат добре, но търся повече обем и панорамна гледка от малко помещение в моя случай.
preslav - майстор
Имам 3 стаи, на които дограмата е направена по този начин около 2005 година. Лепих с прозрачен силикон, който нанесох върху дограмата, това което "изплюе" се оставя да изсъхне (не се бърше), после се изрязва с мактно или бръснарско ножче. Лайсните също могат да се залепят, но не докарах до там (дърводелецът 3 пъти взима размери, но лайсни йок) - сега бих ги залепил с акрилен уплътнител, те са само декоративни, а акрилният се почиства с вода.
Разликите са само две, аз успях да "вкарам" трислоен стъклопакет, а дограмата беше боядисана с авто емайл - нищо не е мръднало, но новите собственици могат да решат да си сложат пластА масТа.
tishotch - специалист
Ето резултата. Остават декоративните лайсни и малко почистване.

Изображение
Последна промяна от tishotch на съб юли 22, 2023 4:38 am, променено общо 4 пъти.
chapara - майстор
Не е лошо, но имам едно, НО......, което ще премълча.
🤫☝️
  • 1
  • 2

Тема "Нов стъклопакет в стара дървена дограма ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: