Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
ср ное 20, 2024 7:17 pmchapara написа:
Не става въпрос каква височина ще добие автора на темата, дори и да е под 2м.
Става въпрос за изискуемата минимална светла височина по закон при издаване на сградата от 2.60м. по стандарт.
Абсолютно! За да бъде узаконена нова жилищна сграда минималната светла височина трябва да е 2,60м.
(не знам ivanovbg от кой пръст си изсмука "стандарта" 2,5м ама така е когато не се чете...)
С малка забележка - наредбата не позволява на автора да добие 2м след реконструкция. :)
Наредбата му позволява до 2,34м щото 10% от 2,60м са 26 санта...
Иначе лично на мен ми харесва че L_G иска да запази максимална височина, даже много ми харесва как мисли.
А онова дето по-ниска стая се стопляла по-бързо ... ме фърли в неистов смях. :-D
Ми дай да се наврем в землянки...
:partyman:
chapara - майстор
👍за това и аз се умълчах, да се изтичат бързаците, че взе да ми писва от фейк и простотии.
ivanovbg - майстор
Хидразине, аз съм писател, а не читател. В панелните блокове когато работех за една година в строителството, височината в стаите с монтиран паркет е 2,47м, в коридорите с мозайка на пода също, в кухните с балатум също. От една ролка тапети - 10 метра излизаха точно 4 дължини и оставаше 10 -12 см парче. Затова си мисля че стандарта е 2,5м. Ся откакто е демокрация много неща са променили явно.
hidrazin - майстор
чет ное 21, 2024 12:34 amivanovbg написа:
Затова си мисля че стандарта е 2,5м. Ся откакто е демокрация много неща са променили явно.
Едно пернато мислило, мислило и накрая знаеш какво станало с него... :-D
Промените искат четене, а него още никой не го е забранил.
Но пък лъжите основани на спомени от "време Оно" не са добре дошли.
Елементарно - преди да драскаш, правиш справка.
В този случай Иванов наистина не е прав за стандарта от 2.5м височина.
Макар и случайно, тези 250 см., които той споменава, влизат в допустимото при преустройство, напълно в унисон с чл72 от Наредбата.

Няма нужда дърти ора да тропат с краче. Не става въпрос за "издаване" на градеж.
ср ное 20, 2024 7:17 pmchapara написа:
Не става въпрос каква височина ще добие автора на темата, дори и да е под 2м.
Става въпрос за изискуемата минимална светла височина по закон при издаване на сградата от 2.60м. по стандарт.
Омръзна ми да чета глупости!

Иде реч за сграда с акт 16, където предстои ремонт, тоест преустройство.
вт ное 19, 2024 4:06 pmL_G написа:
Здравейте,

Предстой ми ремонт на жилище ново стройтелство, което тъкмо взе акт 16......
Също като в детска градина или любимият ни парламент. Щото Иванов бил някому неприятен и айде да го намятаме с.......квот ни падне!
L_G - специалист
чет ное 21, 2024 8:28 amТрифон П.Трифонов написа:

Също като в детска градина или любимият ни парламент. Щото Иванов бил някому неприятен и айде да го намятаме с.......квот ни падне!
Не съм сигурен дали разбирам написаното тук, но така или иначе не ми помага на проблемът (казвам го с най-добри чувства и без да се заяждам).

Виждам се е развихрила дискусия, но не беше идеята да ходи в тази насока. Както споменах ще ползваме дизайнер и според него минималното допустимо, от гледна точка на усещане (не спрямо наредбите), е 2.50-2.55, но на мен идеята ми е да се боря за максималното, което може да се постигне.
ср ное 20, 2024 4:55 pmaddicted написа:
Аз не съм специалист, ама теоретично 3мм замазка директно върху бетона ми изглежда по скоро в сферата на фантазията.
Ето:
https://datasheets.tdx.henkel.com/CERES ... -bg_BG.pdf
и
https://baumit.bg/files/bg/pdf_files/pd ... _71588.pdf

Дали е фантазия не знам, но в техническата карта на продуктите е записано така. Допълнително не говорим за замазка от 3 мм за цялата плоча, а само за най-високите/изпъкнали части на бетонната плоча.

Дотук имам следните варианти:
1. Да се ползва някаква такава саморазливна замазка,
2. Сух под с на Кнауф посипката, която трябва да е минимум 20мм дебела и като се сложат отгоре гипсфазерните плоскости май няма да има много смисъл
3. На един колега в неговата къща са му направили следното - върху плочата не е слагана замазка, а директно са наредили подложките за подовото и са ги хванали с много дюбели за плочата, за да изкопират повърхността й. След това са наредили тръбите и са направили самонивелираща замазка 3 см с мрежа, за да изравнят пода.

Мнение по тези точки или други предложения?
ivanovbg - майстор
За мен е глупаво нещо право да го разкъртиш и да получиш нещо криво, което ще ти направи кухини под подовото. При сина заради крива плоча на места по 3-4см си направихме първо изравнителна замазка за да могат изолационните плочи да си легнат по цялата площ и да не остават кухини отдолу. Ако по някаква причина - примерно разлята кофа с вода тези кухини ще се напълнят и няма да има съхнене много дълго време с всички отрицателни ефекти.
L_G - специалист
чет ное 21, 2024 12:49 pmivanovbg написа:
За мен е глупаво нещо право да го разкъртиш и да получиш нещо криво, което ще ти направи кухини под подовото. При сина заради крива плоча на места по 3-4см си направихме първо изравнителна замазка за да могат изолационните плочи да си легнат по цялата площ и да не остават кухини отдолу. Ако по някаква причина - примерно разлята кофа с вода тези кухини ще се напълнят и няма да има съхнене много дълго време с всички отрицателни ефекти.
Тук не сме на 2 мнения и на 100% не търся вариант как да си усложня живота с крива плоча :).
Осъзнавам, че това ще доведе до главоболия и допълнително работа и разход на пари, но основната причина е да се опитам да използвам пространството заетото от текущата замазка. Не знам колко ще е то, но вярвам, че инвестирора, не е сложил някоя скъпа, която да позволява минимална дебелина. Очакването ми е да имам едни 2-3-4 см, които да могат да спася и използвам за въпросното подово.

Ясно е че най-лесният вариант би бил да изградя подовото върху текущата замазака, но това би довело до нещо, което ще ме гложди посточнно за времето, в което ще обитавам въпросното жилище.
ivanovbg - майстор
Нещо не схващам. Тези 5см дето ще задигнеш нивото ще са причина да си удряш главата в тавана ли?
L_G - специалист
Главата няма да си я удрям, но ме притеснява, че ще създава чувство, че е схлупено.
Сега живея в апартамен, в който стените са на 2.70+ и имам окачен таван, който идва на 2.55 и не ми се вижда ок цялото ниво на тавана да е така..

Тема "Височина на помещение с подово и изолация на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: