ср ное 20, 2024 8:58 amL_G написа:Разкърти ли вече?
Относно замазката - възнамерявам преди да я изкъртя, да взема нивото на плочата, т.е. във всяко помещение ще изкъртя/прокопая малко от замазката в 5 точки - 4-те ъгъла и центъра на помещението. За по големите стаи може и да го направя с 5 или 6 такива точки, т.е. 2-3 в средата .
Така мисля, че ще мога да разбера грубо какво ме чака долу под замазката. Като казвам ниво, имам предвид нивото за всичките стаи, така че да имам идея дали и какво би ми струвало да докарам едно ниво на пода за всички помещения.
За ватата нямам все още отговор, тъй като е идея на интериорният дизайнер. Мое предположение е че визира вата с голяма плътност, която да се шпаклова от към долната страна...може би с мрежа или от тези гласфазерните воали. Ще кажа като имам отговор.
Вчера се разрових, за да разбера малко повече какво се предлага на пазара като саморазливни замазки и видях, че има такива, които се дават за използване дуректно върху междуетажната плоча и са с дебелина от 3мм до 50мм.
Някакви отзиви/идея дали те биха свършили работа? Теоритично 3мм дебелина в най високата част на плочата би трябвало да е по-добре от 4-5 см машина замазка...
Някъде под замазката сме слагали 2 см XPS. Сега се практикува шумоизолация под замазката, но поне тази, за която съм запознат е към 6 мм.
Шпаклована вата по фасади, особено след промяната на ППНаредба се прилага масово, но поне на мен не ми е минаволо да се изпълнява шпакловка на вата по таван. Прилагали сме масово шпаклован+армираща мрежа XPS по тавани. Но считам, че е възможно да се изпълни и шпаклована + арм. мрежа, вата по тавана.
При добре изпълнен кофраж на плочата мазилката по тавана излиза около 10 мм.
Ако е тъй след проверката, дали си заслужава къртенето

Ако тавана е крив без мазилката определящата печалба в нивото е най-малката дебелина на мазилката