• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
По- удачен бе въпроса:
Колко "тежи" изправането на тръбата и колко "тежи" приспособление за изтегляне :?
Дали да се мисли в насока изпразване на тръбата или за приспособление как да се изтегля помпата.
За това и тежи написах с кавички.
nеwage - специалист
Между другото в самото упътване на помпата се препоръчва клапана [6] да се сложи горе. А ако той е там, няма проблем с източването на тръбата.
Прикачен файл:
схема.JPG
схема.JPG (57.52 KиБ) Видяна 804 пъти

Между другото да споделя още нещо. Още в началото купих и контролер за помпа.
Той работи с три датчика. По препоръка на специалист закрепих датчиците и кабела към тръбата. И... не работеше.
Подлуди ме, вадил съм тръбата поне 3 пъти заради това. Като ги тествам (заеднос 60 метра кабел) навън, в същата вода от сондажа - системата за контрол на нивото работи. Като я пусна долу в сондажа, спира да работи (не отчита кога водата е паднала под минималното ниво). Чистих датчици, проверявах кабела, какво ли не правих - НЕ ЩЕ.
В крайна сметка накрая рекох да направя друго - кабела ще е отделно, не привързан към тръбата, и няма да е до дъното, а до 1 метър под горното равнище на водния стълб. И ще точи само по 1 метър вода и спира. Като се напълни - пак.
И така датчиците сработиха. Голяма мистерия!
hidrazin - майстор
нед мар 30, 2025 9:38 pmnеwage написа:
Между другото в самото упътване на помпата се препоръчва клапана [6] да се сложи горе. А ако той е там, няма проблем с източването на тръбата.
Така и не разбрах колко е диаметъра на тоя сондаж, какъв дебит има, нива... Ама карай да върви. Ти си знаеш...
(Щото по мои спомени ти по-скоро вода нямаш.)
В крайна сметка спазвай следното - нивото между възвратния клапан и динамичното ниво не трябва да е повече от 8 метра.
На по-разбираем език - водата в сондажа не трябва да слиза повече от 8 метра под нивото на клапана.

Прикачен файл:
схема грешна.JPG
схема грешна.JPG (53.24 KиБ) Видяна 789 пъти

:partyman:
MamaMy - майстор
При потопяема помпа какво значение има дали ще се разкъса водния поток при спряна помпа? Нали при включване помпата никога няма да е на сухо и все ще си е пълна с вода? Ако пък спадне нивото под необходимото за работа на помпата, ниво регулатора ще я изключи за да не изгори. Ако е хидрофор е задължително да има клапан някъде горе. Иначе постоянно ще източва цялата система на къщата ако няма буферен съд.
Ваденето на потопяема помпа се извършва с елементарна макара. Никога не се теглят тръбите. Затова при вадене винаги е добре да има повече от един човек. Един трябва да влачи тръбата настрани. Хубаво е да има един който да отговаря за превръзките на тръбата към въжето. Те се правят за да не се свлича тръбата, а цялата тежест да се носи от въжето. На клипа с руснака който показваше бързата връзка за тръбата горе, беше показано супер грешно.
hidrazin - майстор
Ми то тогава защо въобще му е тоя клапан?
Ба. На мен ми е все тая. :weedman:
MamaMy - майстор
Абе да прави каквото иска. Твоята идея с клапан долу е добра. Ако има достатъчно знания за да разбере какво сме му писали, може да направи чудеса. :partyman:
hidrazin - майстор
нед мар 30, 2025 11:54 pmMamaMy написа:
Ако има достатъчно знания за да разбере какво сме му писали, може да направи чудеса. :partyman:
Съгласен. Четенето му е майката и бащата. Пък тук се изписа май всичко нужно.
Е, разбира се има и типично българското - те ми казват ама аз да пробвам както съм си решил...
Демек нещата в БГ трябва да стават задължително по трудния начин.
kozl - майстор
А добро утро. Чак сега ли почна да се замисляш по инструкцията?
А действително ли няма проблем с източването, защото в инструкцията също пише:
8. Когато изключите помпата, която е на по-малко от 5 метра под водата, в случай, че няма ОК, помпата източва водата в изходната напорна система.
9. На по-голяма дълбочина дифузора на помпата не позволява обратно връщане на вода, което може да доведе до замръзване на водата през зимата.
Нямам идея как ще се получи това, но ако е вярно, то ако водното ниво е над 5 м от помпата източване на тръбата няма да има докато помпата не бъде изтеглена до 5м от водното ниво.
Според мен има някакво недоразумение в цитираното. По достоверно щеше да ми изглежда ако вместо дълбочината на потапяне беше записано налягане на водния стълб в напорната тръба спрямо водното ниво в сондажа. Т.е. това налягане е делта Р налягане в самата помпа, м-у вход и изход в спряно положение на помпата.

Като загърбя чуденките от горното, то ако помпата позволява източване на напорната тръба при клапан горе, то какъв е проблема тогава, та се източи толкова писане в темата :?
При изтегляне на помпата се предполага, че тръбата ще бъде разглобена и обратният клапан няма да действа и да се създава вакум в напорната тръба, което ще пречи на източването на водата в нея, обратно в сондажа.

Още веднъж да повторя, че нямам опит и познания за винтови помпи. За тях пише, че са обемни помпи. Перисталтичните помпи също са обемни и създават механично движение на обема с течността в затворен обем. Предполагам, че на винтовите помпи принципа е същият и те също разчитат на еластично преграждане на обемите. В този ред на размисъл има логика делта Р налягането плътно да затваря преградите м-у обемите, когато е над 0,5 бара и винтовата помпа да придобива ф-я на ОК.
Между другото да споделя още нещо. Още в началото купих и контролер за помпа.
Той работи с три датчика. По препоръка на специалист закрепих датчиците и кабела към тръбата. И... не работеше.
Подлуди ме, вадил съм тръбата поне 3 пъти заради това. Като ги тествам (заеднос 60 метра кабел) навън, в същата вода от сондажа - системата за контрол на нивото работи. Като я пусна долу в сондажа, спира да работи (не отчита кога водата е паднала под минималното ниво). Чистих датчици, проверявах кабела, какво ли не правих - НЕ ЩЕ.
В крайна сметка накрая рекох да направя друго - кабела ще е отделно, не привързан към тръбата, и няма да е до дъното, а до 1 метър под горното равнище на водния стълб. И ще точи само по 1 метър вода и спира. Като се напълни - пак.
И така датчиците сработиха. Голяма мистерия!
Ако е това, с което съм работил тези датчици не са датчици, а са завършеци на проводника с цел изолиране от допир и тежест за свободно спускане.
Принципа на работа е наличие на проводимост м-у проводниците в потопено положение. Единият проводник се потапя до дъното, другият е за минимално водно ниво и третият е за горно водно ниво. Да чистиш датчиците, при условие, че датчика е закачен на един, единствен проводник - какво ще подобри, когато явно има проводимост м-у потопения и непотопения проводник.
Това табло има ли показания, кой проводник е потопен? Ако има и ти показва потопен проводник и си сигурен, че не е, то или има някаква проводимост по сухото или неизправна изолация м-у проводниците.
От моя опит във води с високо съдържание на отлагащи вещества, тези сонди не са подходящи за употреба в такава среда. Доста бързо се получават опроводявания по отложенията и се получава утечка м-у проводниците и без да са потопени.
fbr - майстор
пон мар 31, 2025 9:39 amkozl написа:

Още веднъж да повторя, че нямам опит и познания за винтови помпи. За тях пише, че са обемни помпи. Перисталтичните помпи също са обемни и създават механично движение на обема с течността в затворен обем. Предполагам, че на винтовите помпи принципа е същият и те също разчитат на еластично преграждане на обемите. В този ред на размисъл има логика делта Р налягането плътно да затваря преградите м-у обемите, когато е над 0,5 бара и винтовата помпа да придобива ф-я на ОК.

Никакви затворени обеми нямат, но си имат гумичка за обратен клапан на изхода, по подобие на обратния клапан на ръчните помпи, наречени "кърцалки" Ето, да ти стане ясно какво предствлява работното тяло и външното тяло около работния обем на винтовата помпа. Изображение
Николов Н. - специалист
На някои морски обекти има такива помпи във фекалните системи ,които работят на вакуум. Особени системи са, елементарни и много почистващи.
Последна промяна от Николов Н. на вт апр 01, 2025 7:50 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: