• 1
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
KnauFer - специалист
Здравейте,някой може ли да помогне с работещ mach3?
вт яну 24, 2012 4:36 pmjulikb написа:
Здравейте,на всички цнц маняци :-D . Аз съм поредния новорегистрирал се,който е изчел темата(не само нея разбира се),и е време леко полеко и аз да се захващам за работа.
Като за начало искам да се сдобия със моторчета,евтиният вариант разбира се-втора употреба или от някой принтер.
Така че ви моля за съдействие по въпроса,от къде да се сдобия със стъпкови моторчета.Ако някой има,или знае актуални към днешна дата места(вторични суровини или сервизи някакви) в района на София.

До скоро питане :)
успех на всички
Steppermotor има богата продуктова линия и всеки двигател има свои уникални предимства и характеристики, които могат да отговорят на нуждите на различни клиенти и различни приложения.
KnauFer - специалист
имам 4ри двигателя нема 23 -мисля че са около 2 нютона,тъй като конструкцията ми е голяма и тежка ми се иска да ги сменя с по сериозни-мога да ги продам,ако някой търси-пишете на лични!
вт яну 24, 2012 2:17 pmROBO - CNC написа:
ELEMENTAL написа:
Предложената схема на драйвера има доста недостатъци.Първият недостатък е, че при евентуално прекъсване на enable проводника една от намотките на стъпковия ще остане непрекъснато под напрежение.Ясно е, че резултата няма да е приятен :wink: .Освен това напрежението 6,2 волта е прекалено ниско за да се отпушат надеждно MOS транзисторите.Трябва да има и резистори в гейтовите им вериги (10-47ома).Те са необходими заради значителният ток който ще е необходим за зареждането на паразитният капацитет м/у гейта и сорса.Тая лампа хич не е необходима (ако използваш двигател с номинално захр. равно на захранващото в случая).
За решаване на проблема с enable сигнала и с напрежението за транзисторите може да използваш един шесторен инвертор с тригер на Шмидт (примерно 40106), като на входовете за посока, разрешение и стъпка сложиш по 2 инвертора свързани последователно (като буфер).В тоя случай изтеглящия резистор (100К) ще го вържеш към маса.Така ако се прекъсне линията за разрешение намотките ще се изключат.След като се извършат горните операции може спокойно да се използва захранващо напрежение 8-9волта което ще е предостатъчно за пълното отпушване на транзисторите.За транзистори сложи IRFZ44, те са доста по-евтини, но пък имат максимален ток 49 ампера и максимално напрежение 55волта.
Стъпковите двигатели може да са от принтер (сравнително мощни са).Ако решиш да използваш такива от флопи потърси някое от Правец :lol: - те са бая мощни, пак са асинхронни (но са с 5 намотки с общ извод)
CD 4028 и CD4516 са напълно излишни защото един реверсивен брояч 74LS191 има четири изхода със достатъчни нива за управлявощото напрежение на транзисторие.Еnable функцията е вече излишна просо я няма. Реда на превключващите напрежения Q1,Q3,Q2,Q4 Това решение е проверено и работи Също сменят се и транзисторите със подходящи.
Благодаря за отговора, наистина ми помогна много
вт яну 24, 2012 2:17 pmROBO - CNC написа:
ELEMENTAL написа:
Предложената схема на драйвера има доста недостатъци.Първият недостатък е, че при евентуално прекъсване на enable проводника една от намотките на стъпковия ще остане непрекъснато под напрежение.Ясно е, че резултата няма да е приятен :wink: .Освен това напрежението 6,2 волта е прекалено ниско за да се отпушат надеждно MOS транзисторите.Трябва да има и резистори в гейтовите им вериги (10-47ома).Те са необходими заради значителният ток който ще е необходим за зареждането на паразитният капацитет м/у гейта и сорса.Тая лампа хич не е необходима (ако използваш двигател с номинално захр. равно на захранващото в случая).
За решаване на проблема с enable сигнала и с напрежението за транзисторите може да използваш един шесторен инвертор с тригер на Шмидт (примерно 40106), като на входовете за посока, разрешение и стъпка сложиш по 2 инвертора свързани последователно (като буфер).В тоя случай изтеглящия резистор (100К) ще го вържеш към маса.Така ако се прекъсне линията за разрешение намотките ще се изключат.След като се извършат горните операции може спокойно да се използва захранващо напрежение 8-9волта което ще е предостатъчно за пълното отпушване на транзисторите.За транзистори сложи IRFZ44, те са доста по-евтини, но пък имат максимален ток 49 ампера и максимално напрежение 55волта.
Стъпковите двигатели може да са от принтер (сравнително мощни са).Ако решиш да използваш такива от флопи потърси някое от Правец :lol: - те са бая мощни, пак са асинхронни (но са с 5 намотки с общ извод)
CD 4028 и CD4516 са напълно излишни защото един реверсивен брояч 74LS191 има четири изхода със достатъчни нива за управлявощото напрежение на транзисторие.Еnable функцията е вече излишна просо я няма. Реда на превключващите напрежения Q1,Q3,Q2,Q4 Това решение е проверено и работи Също сменят се и транзисторите със подходящи.
Благодаря за отговора, наистина ми помогна много
gen4o83 - напреднал
Здравейте, моля за помощ за свързване на честотен инвертор към контролер NVEM, не рабирам означенията на инвертора.
Мога да го контролирал с релето на платката и до там.
https://www.aliexpress.com/i/32858342445.html това е инвертора.
Трябва да знам само как да го свържа защото означенията не ги намирам никъде, какво означават A1 , B1 , C1 , 12V , 10v , FV , FI , FO и тн. както са на снимката.

Прикачен файл

viber_изображение_2025-03-20_18-46-43-300.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2025-03-20_18-46-43-120.jpg
KnauFer - специалист
:weedman:

Прикачен файл

cnc1.jpg
Filomatis - специалист
чет мар 20, 2025 7:28 pmgen4o83 написа:
Здравейте, моля за помощ за свързване на честотен инвертор към контролер NVEM, не рабирам означенията на инвертора.
Мога да го контролирал с релето на платката и до там.
https://www.aliexpress.com/i/32858342445.html това е инвертора.
Трябва да знам само как да го свържа защото означенията не ги намирам никъде, какво означават A1 , B1 , C1 , 12V , 10v , FV , FI , FO и тн. както са на снимката.
Можеш ли да провериш дали има табелка с модела на устройството? Обикновено се намира отстрани или отзад на инвертора и съдържа информация като:

Марка (производител)

Модел

Захранващо напрежение (220V / 380V)

Мощност (kW)

На горния клеморед (управление) вероятно са:
A1, B1, C1 – Възможно е да са релейни изходи за състояние на инвертора (например "работи", "грешка").

12V, 10V – Изходи за захранване на потенциометър или външни сензори.

FV, FI – Аналогови входове за честотно управление (0-10V или 4-20mA).

FO – Аналогов изход (често показва текуща честота или напрежение).

GND, COM – Обща маса.

S1-S6 – Дигитални входове за управление (напр. „Пуск“, „Стоп“, „Реверс“).

S5+ / S6- – Може да са свързани с логиката на входовете (PNP/NPN).
  • 1
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: