Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
пон май 05, 2025 10:07 pmhidrazin написа:
пон май 05, 2025 3:13 pmDick_Warlock написа:
Ще се радвам, ако разгледате и дадете мнение.
Мнение - определено НЕ. Поне на този етап. Но въпроси ДА.
- Сутрин рано или облачен ден. Системата произвежда 200W. Климатика му трябват ... 300W. Какво се случва?
- Микроинверторите обикновено нямат проследяване на MPPT. Как сте го решили тоя проблем?
Надявам се отговорът да не с модула "Модул за измерване на енергията jsy-mk-194t "...
- Каква е функцията или замисъла от използването на димер/фазов регулатор?
Разликата му от масовите е само че може да се управлява по 3.3V/5V logic... :?
За сега е достатъчно като за на начало.

Респект за отделеното време да се занимаваш с тия неща.
ОТЛИЧНО е че на първо време не намирам комерсиални цели.
За което БРАВО! =D> =D> =D>
:partyman:
P.S. Но само да не се окаже някоя дипломна работа де... :)
1.Ако соларната система произвежда само 200W, а консуматор (климатик) изисква 300W, разликата от 100W ще се вземе от мрежата. Това е типично поведение при мрежово-свързани (grid-tied) системи — те подават каквото могат, а останалото се компенсира от енергийната мрежа.

2.Прав си — използваният от мен микроинвертор няма MPPT контролер. Наясно съм, че това води до известни загуби в ефективността, особено при променливи условия на осветеност. Въпреки това, настоящото решение е балансирано спрямо бюджета, сложността и крайната цел на системата.

Основната ми идея е да имам проста, надеждна и евтина система без батерии, която да намали разходите през деня. Ако в бъдеще реша да оптимизирам по-сериозно, вероятно ще премина към решение с отделен MPPT DC-DC преобразувател преди инвертора или към инвертор с вграден MPPT. Засега обаче това решение върши работа за целта, която съм си поставил.

3.Функцията на димера (фазов регулатор) в моята система е да предотвратява връщането на излишна мощност към мрежата. Когато системата започне да генерира повече енергия, отколкото се консумира в момента (засече се експортиране), димерът автоматично пренасочва излишната мощност към бойлера за загряване на вода.
Това позволява енергията да се използва локално, вместо да се губи или да се връща към мрежата.
Разликата между този димер и масовите е, че може да се управлява с 3.3V/5V логика, което ми дава възможност да го контролирам в реално време чрез микроконтролер (напр. ESP32), базирано на данни от енергиен метър (jsy-mk-194t). Така постигам адаптивно управление без сложни и скъпи системи.
hidrazin - майстор
Уффф... То тема едвали ще има. Ясно защо. Дано да се лъжа...
А дано ама едва ли... :?
ivanovbg - майстор
Схемата е излишно усложнена и не гарантира, че няма да връща ток към мрежата. Какво правим като произвежда ток, а бойлера няма нужда от подгряване?

Имам изградена такава с 4 микроинвертора и 8 панела по 300 вата . Свързани са каскадно. Миналата година пуснах схемата тук и е на принципа - слагаш и забравяш. Разликата е, че микроинверторите са с лимитери които гарантират, че няма да върне ток към мрежата и нямат следене с приложение на телефона. Инверторите ми се вързаха по 100лв след пазарлък с китаеца. Взех 5 като единия стои за резерва ако някой се повреди. Максималната мощност е 2,4 киловата реално ми спестява стотина лева на месец и би трябвало да се изплати за по малко от две години. При повреда на инвертор или панел системата си е абсолютно работоспособна, просто добива намалява. За контрол съм извел 4 диодчета в таблото които индикират кой инвертор не дава добив и с един мултицет се определя повредата за секунди.
@ivanovbg,
интересно ми е да науча повече за вашата система — ще се радвам да ми пишете на лично, за да не размиваме темата тук. Минусът, който виждам във вашия подход, е че част от произведената слънчева енергия остава неоползотворена, тъй като системата ограничава производството, когато няма текуща консумация. Разбира се, това е добро решение.

Относно въпроса, който повдигнахте — напълно уместен е. В моя случай този проблем никога не се е проявявал, тъй като соларната инсталация не е особено голяма, а и сме четиричленно семейство с постоянна консумация.

Съществуват решения — може да се имплементира алгоритъм за управление на микроинвертора, но засега не съм имал нужда да го мисля. Възможно е да се анализират какви команди (пакети) праща мобилното приложение към микроинвертора и да се създаде допълнителен уеб сървър в соларния рутер. Този сървър например може, при засичане че димерът е на 100% (т.е. бойлерът е пълен), да изпрати команда за спиране или намаляване на мощността към инвертора.
Последна промяна от Dick_Warlock на вт май 06, 2025 10:43 am, променено общо 2 пъти.
Тук можете да видите моята консумация за 5 май — между 8:00 и около 16:00–17:00 тя е почти нулева.
https://drive.google.com/file/d/1R0svPm ... sp=sharing
А тази снимка е от снощи — соларният рутер съм го настроил да включва бойлера в 00:10, за да допълни топлата вода.
https://drive.google.com/file/d/1R4rP93 ... sp=sharing
ivanovbg - майстор
Не съм много по личните :)
Няма да разводним темата, а ще я надградим.

Като проектирах моята система се водих от следната концепция:
1. максимално опростена
2. модулна
3.С възможност за надграждане във времето при нужда без да се налага преправяне на старото.
4. когато ми трябва ток да ми го произвежда, а когато не ми трябва да е в стендбай режим
5. слагаш и забравяш
инверторите които избрах са от тези https://a.aliexpress.com/_EJlt8EQ - 600вата с лимитер. Тоест ако не се консумира ток - не произвежда. Също така може да работии с батерия.

схемата е следната:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (27.05 KиБ) Видяна 1093 пъти
Нарисувал съм само с два инвертора, но при мен са 4. Работи по следния начин: не харча ток и системата спи. Когато включа в къщата консуматор токовите консуматори отчитат и стартират инверторите. Мислех, че би се стартирал само вториям но се оказа, че първоначално стартират всички. Ако има достатъчно слънце и само един инвертор е достатъчен да поддържа нужния ми ток понеже лимитера на инвертор 1 спира да отчита консумация и го гаси. Това се случва за под секунда. Ако консумацията се увеличи се включва и инвертор 1. Ако спре се изключва и инвертор 2. При четири инвертора работата е същата.

От есента съм го монтирал и работи без проблем. Като цена ми излезе 800лв за панели, 500лв за инвертори и 500лв за крепежим кабели и акцесоари.

Та само в началото гледах диодите и кое как се включва. Сега не ми е интересно. Нямам нужда да гледам кое как произвежда, то от енергото ми пращат сметката. Реално същите месеци миналата година съм плащал 120-150лв, а сега нямам по голяма сметка от 50. Де факто си икономисвам едни 100лв месечно.

Тествах цялата система да работи след ЮПС-а. Тоест да стане непрекъсваема, но трябва да се внимава като се включват консуматорите. Ако се включи бойлера или котлон на печка ЮПС-а си задейства защитата докато се включат инверторите и всичко се срива като в Испания :-D

Ще ходя до битака да си намеря един проточен бойлер който да го свържа последователно на камината, така че да подпомага отоплението в преходните сезони.
Харесва ми! Изглежда сме постигнали сходни резултати, макар и по различен път. Поздравления!
Днес научих нещо ново — не знаех, че има инвертори с вграден мониторинг на напрежението. Благодаря, че го сподели!
Здравейте,
И аз си взех инвертор, но е без функция да следи консумацията. Знаете ли кой 3 най-евтиният вариант за да не връщам в мрежата? За момента съм вързал само един панел, при положение че може 4. Само и само да не плащам допълнително произведената енергия. Ако бях видял темата на Иванов, щях да си взема нещо подобно на неговото, но вече е късно.
Гледах за ограничители, но са по 100+лв и не знам дали си заслужава. То с един панел едва ли ще произведа толкова отгоре.
floydogi - специалист
вт май 06, 2025 12:28 amhidrazin написа:
Уффф... То тема едвали ще има. Ясно защо. Дано да се лъжа...
А дано ама едва ли... :?
Защо да няма тема?
Питам, защото и мен ме гложди нещо.
Чиляка се изразява и структурира отговорите си анджък като AI.
Ако е така, евала на модела.
Ако не е така, евала на чиляка.
bbb123 – Това, което съм описал, не ти ли върши работа? Да пренасочваш енергията към бойлера.

floydogi – След като напиша пост, го прекарам през AI. Имам дислексия – „изяждам“ букви и пиша думите така, както ги чувам.

Тема "Микросоларна система за 700 лв: Безплатно охлаждане с климатик и топла вода през лятото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: