пон май 05, 2025 10:07 pmhidrazin написа:1.Ако соларната система произвежда само 200W, а консуматор (климатик) изисква 300W, разликата от 100W ще се вземе от мрежата. Това е типично поведение при мрежово-свързани (grid-tied) системи — те подават каквото могат, а останалото се компенсира от енергийната мрежа.пон май 05, 2025 3:13 pmDick_Warlock написа: Ще се радвам, ако разгледате и дадете мнение.Мнение - определено НЕ. Поне на този етап. Но въпроси ДА.
- Сутрин рано или облачен ден. Системата произвежда 200W. Климатика му трябват ... 300W. Какво се случва?
- Микроинверторите обикновено нямат проследяване на MPPT. Как сте го решили тоя проблем?
Надявам се отговорът да не с модула "Модул за измерване на енергията jsy-mk-194t "...
- Каква е функцията или замисъла от използването на димер/фазов регулатор?
Разликата му от масовите е само че може да се управлява по 3.3V/5V logic...![]()
За сега е достатъчно като за на начало.
Респект за отделеното време да се занимаваш с тия неща.
ОТЛИЧНО е че на първо време не намирам комерсиални цели.
За което БРАВО!![]()
![]()
![]()
![]()
P.S. Но само да не се окаже някоя дипломна работа де...![]()
2.Прав си — използваният от мен микроинвертор няма MPPT контролер. Наясно съм, че това води до известни загуби в ефективността, особено при променливи условия на осветеност. Въпреки това, настоящото решение е балансирано спрямо бюджета, сложността и крайната цел на системата.
Основната ми идея е да имам проста, надеждна и евтина система без батерии, която да намали разходите през деня. Ако в бъдеще реша да оптимизирам по-сериозно, вероятно ще премина към решение с отделен MPPT DC-DC преобразувател преди инвертора или към инвертор с вграден MPPT. Засега обаче това решение върши работа за целта, която съм си поставил.
3.Функцията на димера (фазов регулатор) в моята система е да предотвратява връщането на излишна мощност към мрежата. Когато системата започне да генерира повече енергия, отколкото се консумира в момента (засече се експортиране), димерът автоматично пренасочва излишната мощност към бойлера за загряване на вода.
Това позволява енергията да се използва локално, вместо да се губи или да се връща към мрежата.
Разликата между този димер и масовите е, че може да се управлява с 3.3V/5V логика, което ми дава възможност да го контролирам в реално време чрез микроконтролер (напр. ESP32), базирано на данни от енергиен метър (jsy-mk-194t). Така постигам адаптивно управление без сложни и скъпи системи.