Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср апр 30, 2025 4:50 pmSTEPER написа:
...
- Възможно ли е охлаждане на иструмента с въздух?
Използването на течност при мен не е опция тъй като машината не е приспособена за това. :-D
...
С голям интерес очаквам отговорите
brum - майстор
Ооо, може. Аз съм го ползвал при рязане на алуминий. Хем издухва стружките, хем охлажда. Един малък компресор разтоварен на 0.5 бара и сложен да духа в детайла. И разбира се прахосмукачка и ботуш за стружките, че иначе няма чистене после :) .
STEPER - специалист
чет май 08, 2025 4:13 pmbrum написа:
Ооо, може. Аз съм го ползвал при рязане на алуминий..............
Здравей brum,
Благодаря ти много за информацията. :partyman:
За такъв тип охлаждане съм подготвил да използвам един нов компресор от хладилник с ресивер съобразен с разхода на въздух, тъй като дебита на този тип компресори не е много голям.
Имам идеята да направя опити и с използване на техологията с водна мъгла, разбира се само с една дюза твърдо прикрепена към шпиндела и следваща пътя на фрезера.
Мъглата е толкова финна, че ще се изпарява веднага като отнема и от топлината на инструмента (фрезера).
И понеже си минал по този път с рязане на алуминии (който въпрос сега мен ме вълнува) , дай малко допълнителна информация за типа на фрезера, скорост на подаване на инструмента при рязане и с какви обороти на шпиндела /двигателя/ се работи при тази операция.
Предварително Благодаря .
С уважение Георги
brum - майстор
Хммм, не помня в детайли. Има калкулатори за тая работа. Зависи от доста неща - режещи ръбове и размер на фрезера, желана скорост на подаване, мощност на шпиндела, тип на алуминия.

Като цяло алуминий се реже лесно. Стига да му уцелиш параметрите :) . Вече има маса калкулатори online. Това дето го ползвам е от преди 15тина години и си седи инсталирано на компютъра дето е заделен за ЦНЦ рутера.
STEPER - специалист
пет май 09, 2025 1:59 pmbrum написа:
Хммм, не помня в детайли. Има калкулатори за тая работа. ..... Вече има маса калкулатори online.
Разбирам.
Може ли някакъв линк към такива калкулатори.
Поздрави
brum - майстор
Това е първото дето излезе в google: https://cutter-shop.com/feeds-and-speeds-calculator/

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (55.94 KиБ) Видяна 491 пъти
STEPER - специалист
пет май 09, 2025 10:39 pmbrum написа:
Това е първото дето излезе в google: https://cutter-shop.com/feeds-and-speeds-calculator/
:supz: Благодаря :partyman:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: