Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Искам да споделя две неща по темата — не са технически, а по-скоро как разсъждавам.

Първо, смятам, че един от най-важните компоненти в една такава система е дисплеят. В интернет попаднах на информация, че когато потребителят може визуално да види колко енергия използва, това може да промени навиците му и да намали сметката за ток с до 30%. От личен опит — откакто използвам инсталацията, осъзнах, че най-големият ми консуматор през годината е бойлерът, а през студените месеци — климатикът. Това ме убеди, че няма нужда да инвестирам в повече соларни панели, а по-скоро в по-добра вътрешна изолация.

Второ, притеснявам се, че когато битовите потребители преминат към "свободния пазар на ток", тези системи ще станат много популярни и ще бъде трудно да се обърне внимание на всеки. Затова, ако имате възможност — сега е най-подходящият момент да изградите своята система.
fbr - майстор
нед май 11, 2025 11:36 amDick_Warlock написа:

Второ, притеснявам се, че когато битовите потребители преминат към "свободния пазар на ток", тези системи ще станат много популярни и ще бъде трудно да се обърне внимание на всеки. Затова, ако имате възможност — сега е най-подходящият момент да изградите своята система.
О боже. Средностатистическия потребител не може да си пусне телевизора, след като е спал върху дистанционното, ти за дреболии се кахъриш.
MamaMy - майстор
Moга да потвърдя. Хората масово са технически неграмотни. Това се дължи на ниския стандарт. Нашите хора много късно получиха достъп до съвремената техника и изостанаха десетилетия от западняците. Не забравяйте, че до преди 30 години телевизор с дистанционно беше нещо неземно. В същото време отвъд стената нямаше в продажба телевизор без дистанционно. Лично аз съм гледал черно бял лампов телевизор до 1982г. когато като ученик купих цветен Грундик втора употреба. В България още не беше излязъл Велико Търново 84. В момента по селата вече няма лампови телевизори, но причината е само цифровизацията. Знаете ли, че все още има хора без ГСМ? Дори нямат и домашен телефон, но това не им пречи да си живеят щастливо. Приятелско семейство от София си купиха къща в Тетевенския балкан. В тяхната махала не само, че няма покритие за телефон, но няма интернет и телевизия. Единствения начин за комуникация е да запалят колата и да слязат до града. 100-тина човека в района живеели така :shock: . В 21век в Европа :?
нед май 11, 2025 3:31 pmMamaMy написа:
... още не беше излязъл Велико Търново 84.
...
... 100-тина човека в района живеели така :shock: . В 21век в Европа :?
Леко да се изфукам.
Прикачен файл:
IMG_20250511_153449.jpg

Не зная защо го пазя още, а на онези хора им завиждам.
Svetoslavoff1 - майстор
нед май 11, 2025 3:31 pmMamaMy написа:
... Знаете ли, че все още има хора без ГСМ? ... В 21век в Европа :?
Мама, всеки избира доколко и от какво да бъде зависим :)
Понякога се изкушавам да запитам при разговор с много по-млади от мен хора дали могат да си представят поне ден без гсм-ма си. Ужасът, който се чете в очите им е достатъчно красноречив отговор.
:partyman:
MamaMy - майстор
Когато изборът ти е НЕ или НЕ мисля, че избор не е правилната думичка :lol:

Тема "Микросоларна система за 700 лв: Безплатно охлаждане с климатик и топла вода през лятото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: