Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
To&To - специалист
Здравейте, първо искам да кажа, че нищо не разбирам от водни помпи и ако задам някой глупав въпрос, не ми се смейте ... много :)
Та.. купих си потопяема помпа за поливане 900w. Бюджетна е, но за моите нужди за сега ми върши идеална работа. Помпя от река. Денивелацията с двора ми е около 5 метра височина като за целта да преодолея височината използвам около 10-11 метра маркуч 1". Следва 25 метра маркуч 1" и 50 метра 3/4". Дебита на помпата е много приличен за тази дължина на маркучите. Около 1-1.2 м3 на час. Това за поливане на дръвчета, храсти, цветя и малка градинка ми е ок. Но дворът ми е около 3дка и проблемът ми е в налягането ако искам да освежавам тревата. Иска ми се да включвам 3 или поне 2 пръскачки за напояване.
Идеята и е за ъпгрейд догодина и съм си набелязал една потопяема помпа: Gardena 6100/5 Inox Automatic, 1", 1100 W, 6100 л/ч, 47 м, с пресостат. Въпросът ми е тази помпа ще подобри ли налягането? Отделно, че от описанието не разбрах дали се включва само когато се пусне потребление на вода и сама да се изключи когато не се използва. Водата е много чиста, почти няма буклуци. За това и не съм сложил филтър. Заслужава ли си инвестицията и ще имам ли евентуално значително подобрение.. или да си карам с тази която имам?
torbalan - Дървен философ
По-добре напиши, какво искаш да получиш, отколкото, какво си набелязал...
вт юли 15, 2025 10:57 pmtorbalan написа:
Ако не си забелязал
вт юли 15, 2025 9:38 pmTo&To написа:
Но дворът ми е около 3дка и проблемът ми е в налягането ако искам да освежавам тревата. Иска ми се да включвам 3 или поне 2 пръскачки за напояване.
Мисля, че "проблемът" е комплексен. Освен налягане, може да е необходим и дебит?!
Има един колега, който освен електротехниката отбира и от хидратирането. Ако благоволи да се включи, би било от полза, предполагам.
To&To - специалист
Написал съм. Този дебит ми стига за момента, но нямам налягане. За ефективно използване на 1 пръскачка ми трябват поне 1.5 бара (така поне аз си мисля). Въпросът ми е за тази помпа която съм набелязал, дали ще получа някакъв задоволителен ефект или не си заслужава.
To&To - специалист
вт юли 15, 2025 11:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако не си забелязал
вт юли 15, 2025 9:38 pmTo&To написа:
Но дворът ми е около 3дка и проблемът ми е в налягането ако искам да освежавам тревата. Иска ми се да включвам 3 или поне 2 пръскачки за напояване.
Мисля, че "проблемът" е комплексен. Освен налягане, може да е необходим и дебит?!
Има един колега, който освен електротехниката отбира и от хидратирането. Ако благоволи да се включи, би било от полза, предполагам.
Ще се радвам на всякакви съвети. Тази помпа която ползвам в момента след едноцоловите маркучи (около 35 метра) и денивелацията от 5 метра дава дебит около 3-4 м3 на час, което никак не е малко. Но следват и 50 м маркуч 3/4. Интересно ми е дали помпата която съм си харесал ще подобри и дебита и налягането, или поне само налягането за което пак ще бъда доволен. В момента като включа една пръскачка на цялата дължина, работи на около 1/3 от оптималната и работа - когато я пусна при 2.5-3 бара налягане от водопровода и дължина 50м маркуч на 1/2". С моторна помпа не искам да се занимавам за де не шумя на комшиите, с и на мен също. Имам градински хидрофор без разширителен съд Gardena 5000/5 inox i, но го наводних преди 10 тина години и не знам дали изобщо може да се оправи. Отделно, че не ми се занимава с наливане на води за обезвъздушаване, клапани, съхранение и т.н. Потопяема ми е много по удобна. Прибирам се в петък в 10 вечерта, ръгам в контакта и след 30 секунди имам вода без всякакви ингилъци и шейретии.
torbalan - Дървен философ
Не поливам от река, а от сондаж. Но до тук с разликите.

Помпата ми прави налягане (в шахтата) около 5 бара.
Пръскалките имат спецификация, в която пише при какво налягане на какво разстояние пръскат и какъв дебит имат.
Имам три кръга. В два от кръговете има по 4 големи и една малка пръскалка.
Третия кръг е с много на брой малки пръскалки.
Дължината на кръговете е по около 40 метра, а тръбата е Ф32.

Собственика на магазина, от който купих нещата за поливната система, е много отзивчив и дава добри съвети.

Тоест - какво налягане ти трябва пише в спецификацията на пръскалките, които смяташ да ползваш. Дебита трябва да е с малко по-голям от сумата от дебитите на отделните пръскалки, които ще ползваш.
bigdragon - майстор
torbalan написа:
Но до тук с разликите.
To&To написа:
почти няма боклуци. За това и не съм сложил филтър.
Това е още една разлика, която да се отчете
при използване на пръскачки с фини дюзи.
Всяка пръскачка си има филтър, но той се
чисти по-тегаво от общия филтър преди мрежата.

Иначе, помпата която си избрал по параметри,
би трябвало да ти е достатъчна за пръскачките,
които ще сложиш.
Последна промяна от bigdragon на ср юли 16, 2025 9:47 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Силно се надявам водовземането от реката да е законно... А дано, ама надали.

Незаконни водовземания от река Съзлийка

:partyman:

Тема "Потапяща помпа за поливане от река" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: