Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Привет, реших да правя стените сам, нямам предишен опит. Колко от старата мазилка трябва да премахна? Това което се вижда на снимките е на усещане "здраво" - не се рони/отчупва, трябва да се кърти за да падне. Мога ли да работя върху него?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Благодаря за помощта!
iliya_i - майстор
А що за идиот си ти, та изкърти бетона на колоната?
Изображение
gogo7777 - майстор
ср юли 16, 2025 1:38 pmiliya_i написа:
...... та изкърти бетона на колоната?
Така се прави за да се провери желязото в нея дали не е изгнило. :wink:
mrsch66 - специалист
Сигурно защото жената е искала да е равно без колоната ама не са мислели за какво е там. Станалото станало има готови смеси за саниране на арматура в малки разфасофки ще оправи бетона а останалото с вароциментов разтвор пак готов в торби и после с финално покритие което ще ползва за останалата част на стените. :-D
torbalan - Дървен философ
Ако старата мазилка е здрава и не налага къртене - ми запази я всичката.
Аз къртих само там, където се налагаше. Отлепено от стената основно.
Благодаря, намирам коментарите и разсъжденията от всякакво естество за полезни.
Оголената арматура наистина изглежда неприятно. Единственото което съм направил е да махна старата дървена дограма, която беше на това място и материала, който не е бил здрав и се е ронел. Запознат съм с важността на конструкцията, нищо здраво, камо ли бетон не съм премахвал. Не се бях притеснил от това място, тъй като явно е дефект или при стоителството или е поне на повече от 20 години, от когато е последния ремонт на жилището, след който до сега не са се появили никъде забележими напуквания. Ще имам в превдид мнението на mrsch66 относно запълването на мястото със специализирани смеси!
gogo7777 - майстор
ср юли 16, 2025 8:42 pmpeter3300 написа:
Ще имам в превдид мнението на mrsch66 относно запълването на мястото със специализирани смеси!
Няма такива "специализирани смеси" :wink:
hidrazin - майстор
ср юли 16, 2025 8:59 pmgogo7777 написа:
Няма такива "специализирани смеси"
Ооооо..., разбира се че има.
Скоро тук беше споменат MAPEGROUT THIXOTROPIC E
Ще свърши перфектна работа в дадения случай, даже повече от необходимото.
Все пак тук имаме калпав бетон още от изливането и така е карало досега.
Целта на "занятието" е да се защити арматурата от по-нататъшна корозия.
:partyman:
P.S. Гого, иначе и аз съм на мнение/убеден че стар и нов бетон НИКОГА не стават едно цяло ви винаги си е кръпка.
В дадения случай не е фатално. Пък и МАПЕЙ съм ги признал с техните уникални решения.
(разбира се че не е реклама)

Тема "Колко от старата мазилка да запазя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: