Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте ,
Предстои ми изграждане на дървена конструкция на тераса, тип едноскатен навес. Имам малък предишен опит с такива конструкции, но от обокновен дървен материал, който доста се изметна и напука. Сега идеята е да ползвам конструкивна дървесина KVH или BSH за да избегна горните проблеми и за по-добър естетичен вид. Та имам следните въпроси:
1. От къде да купя дървения материал? Локацията е София, ориентирал съм се към две места – Мартина Макс или ЙАФ (JAF) България. В Маратина Макс материала може да се види и проблема е, че KVH-то е вече посукано в склада. BSH е ок и няма проблеми там, но е по скъпо от първото. В ЙАФ не мога да видя материала, а само мострите в шоурума. Там твърдят, че няма усуквания на техния материал и няма да се получат с времето, като цената при тях е с около 20% по-висока. Като цяло ЙАФ имат добро име на пазара.
2. Тъй като нямя възможност да се монтира носеща греда на бетонния борд на покрива ( над 30см изолация) , то ребрата ще се монтират към борда с пети, отворен тип (така се водят) и ще са с по-голямо сечение и на по-голямо растояние между тях. Дали за дължина на реброто около 3,5 м и окло 85 см разстояние между тях ще достатъчно сечение 80/120мм и съответно ще свърши ли работа KVH или да действам с BSH? Покрива отгоре ще е: 19мм ламперия, върху нея 3 или 5 см фибран между дървени профили после 15мм OSB 3 и воалит за финиш. Ще има и прозорци на места.
Конструкцията не е малка като размер и затова гледам, ако мога да намаля цената и където мога да използвам по-евтиния KVH.
Ще се радвам, ако има хора, които са работили с конструктивна дървесина да споделят опита си и да дадат някой съвет.
Благодаря предварително!
kozl - майстор
Въпросите какъв да е вида и сечението аз ги задавам на конструктор, запознат с дървени материали за конструкции.
KVH е клинозъбно, напречно слепени греди, а BSH са многопластово слепени греди.
Без да съм конструктор, съдейки по дървените ски които съм ползвал, многопластовите бяха по здрави :?

Ето още един склад-магазин за греди в София.
чет юли 31, 2025 2:30 pmkozl написа:
Въпросите какъв да е вида и сечението аз ги задавам на конструктор, запознат с дървени материали за конструкции.
KVH е клинозъбно, напречно слепени греди, а BSH са многопластово слепени греди.
Без да съм конструктор, съдейки по дървените ски които съм ползвал, многопластовите бяха по здрави :?

Ето още един склад-магазин за греди в София.

Със сигурност BSH да по-добри, но са и по скъпи, а за тази дължина незнам дали ще е необходимо по-скъпия BSH. Страховете ми са дали няма да се усучат клиновидно слепените KVH и по тази причина се чудя за BSH.
По принцип търся вариант за консумация с инжинер конструктор и ако имаш контакти на такъв ще съм благодарен.
kozl - майстор
Правилно се чудиш, но конструктура и той ще те насочи към BSH.
За усукването ти трябва консултация от опитен специалист в дървопреработката. Според мен не само вида KVH или BSH, а нещата са свързани и с качеството на дървесината.
Аз мога да споделя опит от Банско в дървениите. Там е ползван пластово слепен материал за елементите, за които се изискваше да няма деформации.
Материалът беше български (вече не се предлага) и деформации пак имаше, но сравнително по-малки от употреба на материал от масив.
За повечето елементи в Банско деформациите и нацепването си бяха класика. Даже нарочно сме го търсили този ефект на автентичност.
Тези конструктури, с които настоящем имам връзки работят изключително стоманобетон и стомана и не съм сигурен, че имат опит към дървени конструкции.
Попитай в складовете за дървен материал, надявам се да имат връзка с проектанти за дървени конструкции.
Във форума има любители на дървения м-ал, дано се включат.
Аз не съм - предпочитам стомана. Дървото не ме слуша или пък аз не го уважавам и го избягвам.
XF4-C50/60 - помощник
KVH и BSH не се вземат, ако не са
придружени от таблици с допустимо
натоварване, на база изпитания в
лаборатория.

Тема "KVH или BSH дървесина за навес и от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: