• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
чет авг 14, 2025 10:36 amarxd129 написа:
чет авг 14, 2025 10:03 amТрифон П.Трифонов написа:

Обръщал съм с картон, лепен с лепило за топлоизолации с фибри- двадесетина години не е мръднало от мястото си, обърнатото. Не бих обърнал прозорец или врата на мокро с това.

Добре.
А защо обръщането на прозорец и на мокро с картон и с лепило за топлоизолации с фибри (примерно Циментова шпакловка бяла Боротерм) не се препоръчва от теб? Моля, аргументирай се.
Къде съм писал подобно нещо? Писах, че аз не бих, а ти бий, ако ти идва отвътре. После обаче ще трябва да се аргументираш, а за мен не е задължително

Обръщал съм с EРS, ХPS, лепени с лепило или пяна за лепене на топлоизолации. Нямам рекламации...

Харно. :)

Кога и за какво предпочиташ EPS? Според настроението и наличностите- вече е писано
Кога и за какво предпочиташ XPS? Понякога, ако съм в настроение, "обръщам" бетонни елементи

Само не ми отговаряй: Ами това беше купил чорбаджията. :wink: Тук отговарям както си поискам, като се старая да е в тон с правилата. Не винаги успявам

Обръщал съм и с.........мистрията. Разтвор от пясък, цимент и варчица. Става като купено и лепне само.
Прав си! Виждал съм. Само съм виждал, де... Мазането с мистрия би било тегав процес за мен. Направо - невъзможен

Иска ръчичка обаче, "приятелю".
То... за всичко е така! :)

В случая при мен - само едната ръка ми е истински лява; другата - чат-пат. :wink:
Пожелавам ти невероятен успех!

пп. Беше то, когато чаках- автобуси, гаджета.....
arxd129 - специалист
чет авг 14, 2025 10:48 amТрифон П.Трифонов написа:

Къде съм писал подобно нещо?
Е! Е!!

'Айде сега!

Всеки разговор си има и контекст...
А контекстът не е маловажна част от всеки разговор. Това обаче е друга тема.

чет авг 14, 2025 10:48 amТрифон П.Трифонов написа:

Тук отговарям както си поискам, като се старая да е в тон с правилата. Не винаги успявам

Никой никому не е длъжен. С нищо!

А за съвет към мен - аз изразявам благодарност. За другите - не знам.

Благодаря, за пожеланията ти за "невероятен успех".

Жив и здрав. :)
pipilica - майстор
чет авг 14, 2025 9:38 amarxd129 написа:
Мдааа.....
чет авг 14, 2025 1:24 ampipilica написа:
За един прозорец с каквото имаш у вас,
Туй то! :shock:

А за два прозореца, а за пет? :wink:

Дай по-сериозно, де. :)
чет авг 14, 2025 1:24 ampipilica написа:
Аз така обърнах в хола прозорците, две летви и разпънки точно по размер, да не се изметне ГК а и да го фиксира на точния размер според дограмата.
Приятелю, никога не съм питал как обръщаш, лично ти, прозорец у вас.

Питах за това, как по принцип се избира основния материал (разбирай - вид плоскост) за обръщането. И питах за това - кой материал с какво, по принцип, ТРЯБВА да се лепи.

И питах за кодове (ако са въведени таквиз кодове, де) по флаконите с PU пяна, които кодове да показват КОЛКО Е РАЗДУВНА пяната във флакона. :cry:
Аз съвсем сериозно ти отговорих.
Ако са повече от 2 прозорците и искаш бързо и лесно и не си много добър с мистрията задължително с ГК и лепило пяна.
Ся кодове не мога да ти кажа но мога да споделя от опит, на Церазид лепилото едно розово надува малко повече в сравнение с на Глобус едно сиво, има и едно жълто то надува повече и от Церазид но ся забравих коя марка е, и двете стягат в рамките на 20-30 минути и може да махаш летвите и разпънките. Ако искаш може и по-бързо и става дори и по-твърда пяната, преди да пуснеш червея напръскай двете повърхности с вода с пулверизатор, тва също от опит защото ползвам такова лепило за други неща и ства супер бързо и здраво.
За протокола да спомена че прозорците в хола са 4 и са високи по 2.50 метра и на втория етаж още толкова, като на някои места има и фибран между колоната и ГК щото се бяха старали с дървената дограма и доста се поокърти като я свалях.
Принципно не знам как се избира материал за такава дейност, сигурно има някакви правила и стандарти, но всеки майстор, ако викнеш такъв, си има тертип на работа и ползва различни материали, ако ти ще си го правиш преценяш какво можеш и с какво ще се справиш най-бързо и лесно.
Та толкова от мен и успех с прозореца.
Ако имаш и други въпроси и знам отговора с удоволствие ще помагам.
arxd129 - специалист
чет авг 14, 2025 11:06 pmpipilica написа:

Ако са повече от 2 прозорците и искаш бързо и лесно и не си много добър с мистрията задължително с ГК и лепило пяна.

Първо: Искам да изкажа искрената си благодарност към теб! Благодарност за това, че се опитваш да ми помогнеш в избора ми на основни материали (плоскост и лепило – най-общо казано) за обръщането на прозорец. =D>

Второ: За мен броят на прозорците няма никакво значение. Имам за обръщане ЕДИН прозорец. Мой. Вкъщи. И ще се опитам да го обърна така, щото през зимата да НЕ БЕРА ядове от конденз и от мухъл по обрънатото на прозореца. Правя го за мене си.

Трето: Започнах да се притеснявам от твоето „задължително“ относно ГК. Защо ли? Ето защо:

Обръщал съм с картон, лепен с лепило за топлоизолации с фибри - двадесетина години не е мръднало от мястото си, обърнатото. Не бих обърнал прозорец или врата на мокро с това.

Тук искам да отворя една скоба: Възможно е почервененият текст да значи нещо друго… В смисъл – да не го разбирам правилно; заради липсата на интонация в писмената реч. Затварям скобата.

Но (у мен) горният цитат поражда следното умозаключение: Обръщането с ГК и лепило с фибри НА ПРОЗОРЕЦ и НА ВРАТА НА МОКРО (мокро помещение) не се възприема като добра идея от Трифонов.

Отварям пак една скоба: Колегата Трифонов не пожела да внесе уточнения по въпроса - защо той не приема обръщането на прозорец и на врата на мокро с картон и лепило с фибри. Не пожела, но: Така решил – така направил. Затварям скобата.

Четвърто: Нямам друг избор освен да предположа, че Трифонов знае какво приказва. Знае! Определено знае.
Но знанията на Трифонов по въпроса за обръщането на прозорец с ГК, влизат в колизия със знанията на други съфорумници, които препоръчват обръщането на прозорци с ГК.

Моля да бъда извинен от всички съфорумници, че подлагам на дебат възможността за обръщане на прозорец с ГК, но… моля признайте, че някой измежду съфорумниците, вкл. Трифонов, МОЖЕ И ДА не е прав.

Верно… има руска поговорка: "На вкус и на цвет – товарищи нет." Но, уважаеми съфорумници, моля да внесете уточнения по въпроса с употребата на ГК при обръщането на прозорец. Мо-ля.

Нека не се занимаваме с това – кой как му е лесно и как предпочита да обръща прозорците. Моля, внесете яснота за това, ДАЛИ Е ПРАВИЛНО да се обръщат прозорци с ГК и лепило с фибри. Ако искате, де.

ПС

Моля, да бъда извинен от приятеля ми (аз го чувствам като приятел, де) @Трифон П.Трифонов, задето го цитирах неправомерно в този ми пост. Моля го за прошка! :)
пет авг 15, 2025 10:46 amarxd129 написа:
... вкл. Трифонов, МОЖЕ И ДА не е прав.
.............
...Трифон П.Трифонов, задето го цитирах неправомерно в този ми пост. Моля го за прошка! :)
Допускам, с голяма доза вероятност, да си напълно прав.
Не съм господ, не си позволявам тази отговорност.

Отказах да се аргументирам, понеже нямам знанията, а и не ме интересува. Изучавам технологиите само ако бих работил професионално.
Споделих само онова, което съм направил, воден от нужда и инстинкти, онова, което се е доказало "работещо" във времето.
Инак, смятам за по-правилно картон да се лепи с гипсово лепило. За последното отново не съм напълно сигурно- само така смятам.
Не съм от "колегите" които ще обърнат интернета и ще преразкажат компетентно.
chapara - майстор
Ще дам моите 50цента по въпроса.
Матеряли с примеси на гипс не е желателно да се ползват на места застрашени от влага.
За мен обръщането трябва да е с парчета фибран и воустойчиви терколи, включително шпакловката, примерно циментова шпакловка или бял теракол. За финиш трябва да се ползва супер финиш на Кнауф или зелен ( водоустойчив) фуген фюлер. Без пяни.
https://photos.app.goo.gl/rZNWXoJhtDoT2Fbk8

Николов, тая професия броиш ли я?!
Мога я на въже, на скеле, мога и седнал.
zz_stefanov - майстор
Обръщаш ги с каквото ти можеш да се справиш.
Аз си ги обръщам направо със структурен гипс. Правя ръб с фиксиран алуминиев мастар и запълвам от него към прозореца. Без профил по ръба, защото ако после се подбие корекцията е трудна.
Ако не владееш гипса, то картон фибран ....
chapara - майстор
пет авг 15, 2025 1:25 pmzz_stefanov написа:
Обръщаш ги с каквото ти можеш да се справиш.
Аз си ги обръщам направо със структурен гипс. Правя ръб с фиксиран алуминиев мастар и запълвам от него към прозореца. Без профил по ръба, защото ако после се подбие корекцията е трудна.
Ако не владееш гипса, то картон фибран ....
Е ти сега кво каза? Само разбрахме ти какво можеш. По казаното от автора, не е майстора на мистрията, та търсим друго решение. А тва дет ти го можеш е банално ясно, има много по добри решения за измазване, но не и само с гипс. както по горе споменах. Нали и ти няма да обърнеш врата на банята само с гипс, па било и структурен? Въпроса е друг.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на материали за обръщане на прозорец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: