Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
DDD123456 - помощник
Имам стар паркет, от комунизма, който не е съвсем равен, има някой малки фуги, по-нисък от настилката в коридора с 13-14 мм, на места скърца, но с изключение на 1.5 м2 е абсоллютно стабилен. Проблемът е, че е реден върху сгур, ветроятно кован на места и кой знае какво се крие още там , не искам да отварям кутията на пандора под него. Иска ми се да го ползвам за основа за фурнирован паркет, ламинат или SPC/ винил . Гледах, вариант да се пробие и пълни с пяна, за да се реши скърцането или поне част от него, но въпроса ми е как да направя повърхността гладка. Има коремчета и падини до 5- 7 мм. Мислех си за някакви плоскости 10 мм и отгоре spc 5 mm, но 10 мм осб ще е меко и ще потъне с времето, какво други варианти са възможни?

Крайният вариант е сух под на кнауф, махане на всичко преди това до плочата, но ще е доста скъпо, мащабни мокри процеси в апартамента съм ги изключил.
chapara - майстор
чет авг 28, 2025 6:53 pmшоп написа:
10мм гипсфазер
+1, но аз бих си поиграл с тънък фибран 5мм и пяна за лепене да поуплътня дупките, та фазера да си разпредели товара равномерно.
чет авг 28, 2025 7:55 pmchapara написа:
чет авг 28, 2025 6:53 pmшоп написа:
10мм гипсфазер
+1, но аз бих си поиграл с тънък фибран 5мм и пяна за лепене да поуплътня дупките, та фазера да си разпредели товара равномерно.
С това съм се ебавал толкова, та затова съм сигурен, че ти не си го правил.
Но пък би си поиграл! Успех!
DDD123456 - помощник
Ще трябва да се разпредели тежестта със сигурност, защото има гардероб. Има една xps 5 мм подложка 500 kPa на квадрат, от която мога да купя няколко квадрата да подпъхвам, a по-специална плътна пяна за под има ли? Да навивам ли винтове към паркета и те да са при изсъхнала или преди да изсъхне пяната под фазера?
chapara - майстор
чет авг 28, 2025 11:01 pmDDD123456 написа:
Ще трябва да се разпредели тежестта със сигурност, защото има гардероб. Има една xps 5 мм подложка 500 kPa на квадрат, от която мога да купя няколко квадрата да подпъхвам, a по-специална плътна пяна за под има ли? Да навивам ли винтове към паркета и те да са при изсъхнала или преди да изсъхне пяната под фазера?
Винтове не мисля. Пяната за лепене не прави дебелина. Пръскаш, изчакваш 5мин и тогава фибрана. Може за 10тина мин. да притиснеш с плослост и тежест.

Тема "Паркет като основа, изравняване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: