• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
чет фев 12, 2026 7:28 pmchapara написа:
чет фев 12, 2026 12:01 pmSTEPER написа:
чет яну 22, 2026 10:46 pmchapara написа:
Май си пообъркал форума, но да видим :?
И защо така мислиш :? :?:
20 дни, развитие нула :?
Аз нещо не разбирам или ти :-D
Здравей chapara
Съжалявам но определено ти нищо не разбираш :sad:
Аз зададох въпрос и вероятно никой не се занимава или интересува от такъв проект.
Пожеланието ми е да продължаваш да чакаш :-D
Тази технология не е нещо ново, тъй като големите фирми които изработват PCB я ползват от много години.
С тази разлика,че техните системи струват стотици хиляди долара.
Последните години индустрията и пазара се развиха така,че стана възможно
тази технология да стане приемлива и за home use. Направата на лазерен принтер за домашно ползване
потдикна много хора които стигнаха и до края на този процес с фрезоване,перфорация и метализиране на
отворите. Оказва се, че това не е толкова сложно и за развитие на бизнес за малкосерийно производство.
Лично аз съм готов с моя проект или по-точно с контролера и цялата електроника и остава само
някои щрихи по хардуера за да пусна системата като завършен проект. Успоредно с това съм започнал и
един друг проект за насищане с елементи на печатни платки или тъй наречната - Pick and Place Machine.
За сега толкова chapara.
Ето някои фрагменти от работата на принтера.

Поздрави

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (55.89 KиБ) Видяна 132 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (34.51 KиБ) Видяна 132 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (42.58 KиБ) Видяна 132 пъти
gogo7777 - майстор
Аз съм впечатлен от EasyEDA
Към нещо такова ли се стремиш? Ползвам го от скоро и много ми допадна. Проектираш си сам платката, поръчваш я на китаеца и ти я доставят. Много възможности предлага с богата библиотека на компоненти....абе за мен са #1

STEPER - специалист
нед фев 15, 2026 6:03 pmgogo7777 написа:
Към нещо такова ли се стремиш?
EasyEDA е софтуер за проектиране на печатни платки а това е лазерен принтер за производство
на печатните платки в домашни условия. Ще се опитам да обясня малко.
В общи линии стъпките са следните.
След като проектираш борда в EasyEDA сваляш гербер файла за производство, който в същност е един
файл в ZIP или RAR формат. Същият този файл ти изпращаш на някоя фирма която ще произведе
физически, в натура :) твоето творение създадено в EasyEDA. Всъщност този файл съдържа всичко гербери необходими
за производството на PCB + файла Excellon за разпробиване.
До тук с проектирането.
Следва производството в домашни условия - HOME LASER DIRECT IMAGING.
На подходящ по размер фолиран текстолит се залепва по определен начин фоторезист - прозрачен филм на лавсанова основа
покрита със свточувствителна емулсия. Така подготвената платка с фолиран текстолит се поставя в принтера а в компютъра се
зрежда гербера на първи слой. И тук като се натисне бутона Start започва истинската магия. Фоторезиста се осветява с
лазер и там където попадне светлината нанесената емулсия на фоторезиста се втвърдява. Фоторезиста бива негативен и
позитивен. След това се обръща платката и се принтира обратната страна ако платката е двуслойна.
Съвпаденията са изключително точни. Следва промиване /сваляне на неосветения фоторезист и ецване.
Процеса може да продължи по желание /ако е за себе си/ със гербера за солдер маската която се нанася предварително, гербер за Silk и т.н.
Качеството на получените платки по нищо не се различават от произведените от големите китайски фирми.
За сега толкова.
Поздрави
gogo7777 - майстор
Ами действай, С кеф бих поръчал от теб платка.....двуслойна.
:drinkers:
MamaMy - майстор
нед фев 15, 2026 6:03 pmgogo7777 написа:
Към нещо такова ли се стремиш? Ползвам го от скоро и много ми допадна. Проектираш си сам платката, поръчваш я на китаеца и ти я доставят. Много възможности предлага с богата библиотека на компоненти....абе за мен са #1
Гога, а до сега колко такива софтуера си ползвал и колко платки си проектирал или проектираш месечно, че даваш такова категорично мнение? Много харесвам пишман специалисти. До вчера питат с коя ръка се държи отвертката, а днес вече раздават акъл на кг. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "HLDI (High-Line Direct Imaging)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: