• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mascar - специалист
Сега като взех да смятам - да! Беше твърде хубаво за да е истина!
Максималната скорост е някъде 10-12 см./сек., а при 10 мм стъпка - по две, а реалната ...

Разглеждах тези дни двигателите на SANYODENKI и по характеристики те поддържаха 85% от въртящия момент при 2000 ст./сек и работеха до около 5000. Но там става дума за едни други цифри - абе не са хубави, а за тези NEMA дето си ги харесах в e-bay пишеше, че работели до 3000. Хубаво, ама при какъв момент? Те май са китайски, а обикновенно щом е китайско не става, ... трябва да се пробва, но струва едни пари!

Вчера бях в "СТИЛМЕТ" и там ми предложиха кухи правоъгълни алуминиеви профили. Пробвах 125/40/2.5 и при около 10-15 кг. приложени по тясната страна не се огъна на 2,5 м дължина. По широката обаче се огъна сериозно и това ме притеснява, защото шпинделът всъщност не тежи по вертикала, а натоварването е изнесено на 10-на см.. И ако шпиндела когато се намира около средата на Y това може да доведе до усукване. Вярно ли е това? Ако се получи такова нещо дори и 1 мм. ще е фатален.
velsi - Почетен майстор
Вярно е. За размерите, които ти искаш редно е да се направи с танкети и профилни направляващи. Но цената е дебела. А ти искаш хем евтино, хем добре...
skartalov - специалист
Свилен Стойчев написа:
Здравейте момчета! Отдавна следя този форум и вече посъбрах кураж за изграждането на такава фреза, обаче имам хиляди въпроси и откровено се надявам на помощ от вас.
Понеже за моите цели ми е нужна малко по-голяма фреза с не толкова висока точност / ~ 0,1 mm /ето и първите ми въпроси :

!!! 0,1мм е ВИСОКА ТОЧНОСТ за рутери !!!

1. Ако цялата дължина на моста / Y / е около 1,5 m и заедно с оста Z / и шпиндела / тежи приблизително 20 кг., два двигателя с по 4,5 Nm въртящ момент ще бъдат ли достатъчни за задвижването му / по Х /?
ДА

2. Ако да, мога ли с тях да постигна линейна скорост / не работна / от 50 cm/sec.

ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО! Това прави 30 000 м/мин, Такива скорости могат да се постигнат единствено с серво мотори и СВД-та с стъпка 20 мм. Другия варянт е използването на зъбен ремък, но пак с СЕРВО мотори.

3. В сайта на Zapp automation видях СВД-та със стъпка 10 mm. Това оправдано ли е?

ДА

4. Шпиндел 1,4 kW Bosch ще бъде ли достатъчен за фрезоване на цветни метали със скорост 10 mm/sec. или да търся по мощен?

ПОНЕ 3 КВ трябват

5. Прави ми впечатление, че при по-големите машини водещите оси по Х са поставени отстрани / както и на примера показан от колегата skartalov /. Това се прави с цел по малко замърсяване или за допълнителна стабилност? Или и двете.

СТАБИЛНОСТ! Ако воденето е само по средата, винаги има проблем при механично натоварване с крайщата.

6. Също така забелязах, че държача за шпиндела се изпълнява от масивен алуминий. Това с цел гасене на вибрациите ли се прави?

НЕ. За красота!

А общо машината трябва да е с работен ход ~2000/1200/100 mm. За водещи оси смятам да ползвам 16 кръгли с лястовича опашка. За двигателите и СВД-тата чакам вашето мнение. Понеже специализираните алуминиеви профили от БР техника не отговарят на моя бюджет обмислям други варианти.

Като сложиш ефтини метални конструкции, след като мине сложния и трудоемък процес на заваряване, нивелиране, преработка и боядиване и като теглиш чертата ще си кажеш "защо ли не го направих с алумини"

Очаквам вашите отговори ....[/b]
Mascar - специалист
Г-н Скарталов искренно благодаря за комнтара!
Както стана ясно "Не сичко дету фърчи съ иде"

Но! Днес в късния следобед разговарях с една госпожа / извинявам се, че не и запомних името / от БР техника, която на въпроса ми, какъв от предлаганите от тях профили би ми препоръчала за моя Y мост ми предложи профил 45/90!!!

Верно е, че аз за сега предимно мисля, ама растояние м/у осите на направляващите от 45 мм / на каквото са жлебовете за закрепване / смятам, че е първо не сериозно и второ практически неизпълнимо, ако и двете направляващи са вертикално разположени.

От няколко дни ми се върти в главата идея за разположение на водещите, при което едната е на горната тясна страна на профила, а другата е отстрани долу. /Някъде гледах подобно изпълнение /

Въпросът ми е : За моите размери(тегло), кой от БР профилите би бил най икономичният възможен и опраавдано ли е такова разположение на направляващите.[/img]
Mascar - специалист
А, да! На каква точност реално бих могъл да разчитам при прилично изпълнение?

п. п. Двигателите по Х са два
skartalov - специалист
Свилен Стойчев написа:
Г-н Скарталов искренно благодаря за комнтара!
Както стана ясно "Не сичко дету фърчи съ иде"

Но! Днес в късния следобед разговарях с една госпожа / извинявам се, че не и запомних името / от БР техника, която на въпроса ми, какъв от предлаганите от тях профили би ми препоръчала за моя Y мост ми предложи профил 45/90!!!

Верно е, че аз за сега предимно мисля, ама растояние м/у осите на направляващите от 45 мм / на каквото са жлебовете за закрепване / смятам, че е първо не сериозно и второ практически неизпълнимо, ако и двете направляващи са вертикално разположени.

От няколко дни ми се върти в главата идея за разположение на водещите, при което едната е на горната тясна страна на профила, а другата е отстрани долу. /Някъде гледах подобно изпълнение /

Въпросът ми е : За моите размери(тегло), кой от БР профилите би бил най икономичният възможен и опраавдано ли е такова разположение на направляващите.[/img]
Принципно ние ползваме 1 профил 100х100 или 200х100мм
Ужасно скъпо излиза, но ние се сремим да правим надеждни машини, а не евтини.
Специално за моста ми е много трудно да те насоча какво друго можеш да използваш.
Много интересна тема е това.
Според мен ти даwа голяма свобода на въображението.
Бихте ли ми казали от къде мога да си закупя електрониката и на каква цена е?
gorgidanchev - специалист
pvpgv Прочети темата...всичко от до е описано.
Mascar - специалист
Здравейте!
Имам нови питания :

Към колегата Скарталов :

1. Винт с диам. 20мм ще провисне ли на 2,5м дългина и ако да, ще се получи ли биене при въртене с около 10 об./сек.? А на 1.4 м?

2. Ако винта е с 10 мм стъпка това влияе ли на необходимия въртящ момент / щото има и такива с 16 и 20 мм /?

Към всеки който знае :

3. По каталог, моторите дето смятам да ползвам за X/Y са с ток 3А при последователно и 6А при паралелно свързване. Но никъде не можах да прочета с какво напрежение мога да оперирам при всеки от двата вида? Възможните ми опции са 40V, 45V и 70V.
skartalov - специалист
Свилен Стойчев написа:
Здравейте!
Имам нови питания :

Към колегата Скарталов :

1. Винт с диам. 20мм ще провисне ли на 2,5м дългина и ако да, ще се получи ли биене при въртене с около 10 об./сек.? А на 1.4 м?

На 2,5М със сигурност, на 1,4м е добре, няма да бие на тази скорост (зависи колко качествено е окрайчен)

2. Ако винта е с 10 мм стъпка това влияе ли на необходимия въртящ момент / щото има и такива с 16 и 20 мм /?

Да

Към всеки който знае :

3. По каталог, моторите дето смятам да ползвам за X/Y са с ток 3А при последователно и 6А при паралелно свързване. Но никъде не можах да прочета с какво напрежение мога да оперирам при всеки от двата вида? Възможните ми опции са 40V, 45V и 70V.
Аз не ползвам стъпкови мотори и не мога да дам отговор на този въпрос.
P.S. Моля ползвайте следните величини когато завадате въпроси:

Линейна скорост: m/min
Ускорение: mm/min
Въртящ момент на моторите: Nm
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията: