• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikokiko - специалист
rigoletto написа:
Ето сметката:
1. Комплект осветление 400вата метал халогенна немска лампа 120 лв. информация на джотон.
2. Обектив 70 лв
3. Френелови лещи 75 лв
4. рефлектор и оптично огледало 42 лв
5. доставка 90 лв. http://www.hallonwall.com/index.php?mai ... pping_cart
6. кутия 100лв
7. лсд 120лв

Всичко 617 лева.

Това което аз искам
1. LIFI- tm технология на http://www.lifi.com/dynamic/display.php/31 но все още не се продава, така че за двустранна лампа ако искам да ми е стабилна и удобна за монтиране ще трябва да се бръкна 200 лв.
2. Обектив френелови лещи фул ейч ди лсд 958 лв Доставка 100 лв или 1058 х 6,7 % мито х 20% ДДС = 1417 лв. http://agilentpixel.com/
3. 100 лв кутия

Всичко 1717 лв. фул ейч ди проектор
А ето сметката според мен :

Стар шрайбпроектор - 60 лв.
Металхалогенна лампа , дросел и запалка - 80 лв.
Стар ЛЦД монитор 120 лв.
Вентилатори и захранване за тях 30 лв.
други разходи 20 лв.
Общо - 310 лв.
joton - напреднал
Зависи какво искаш да постигнеш. Можеш да го направиш и за 300 лева и за 600 лева и за 1700 лева. Дори само кутията може да ти излезе 300 лева. Зависи какво си намислил да направиш. То е затова и направи си сам. Целта е не да спестиш някои друг лев като си го направиш сам, а радостта да си го направиш сам.
Според мен си заслужава.
kikokiko - специалист
joton написа:
Зависи какво искаш да постигнеш. Можеш да го направиш и за 300 лева и за 600 лева и за 1700 лева. Дори само кутията може да ти излезе 300 лева. Зависи какво си намислил да направиш. То е затова и направи си сам. Целта е не да спестиш някои друг лев като си го направиш сам, а радостта да си го направиш сам.
Според мен си заслужава.
Съгласен съм, че е хубаво да се зарадваш като измайсториш нещо сам, но когато цената му надхвърли стойността на заводски изработено такова устройство, вече не си струва.
lubomirlz - специалист
Колеги лещи си намерих, сега търся и монитор, абе да ви питам някой пробвал ли е дали се получава добре образа с 500 ватов халогенен прожектор.
kikokiko - специалист
lubomirlz написа:
Колеги лещи си намерих, сега търся и монитор, абе да ви питам някой пробвал ли е дали се получава добре образа с 500 ватов халогенен прожектор.
Ако става дума за прожектор с лампа тип пура - има образ но е по- тъмен и осветеността не е равномерна, но може да се гледа. Този тип лампи е най- много 10 000 лумена. Аз използвам металохалогенна лампа 400 вата - 38 000 лумена и образа е в пъти по- ярък. По назад съм писал за това даже има и снимки за сравнение.
В заключение може да се каже, че лампа пура 500 вата не е съвсем походяща.
Цените на 1080p проректори започват от 1600ЩД т.е. крайна цена 2939 лева. ако си го поръчаш сам без посредници.
Цената която аз посочвам 1717 лв е за 1200p освен това тя може да се съкрати с 1358 лв ако случиш на добър митничар:)

Относно предложението на Кикокико ще кажа, че ниската цена има своите недостатъци
1. стар щрайб проектор:
- не способност да обхване пълния размер на монитора
- ниска разделителна способност, неравномерен фокус и замазване на обектива.
2. Осветление за 80 лева
- нестабилни гама на цветовете, 4000К- с които не може да се постигне искрящо бяло, УВ излъчване

Джотон поздравявам те за ювелирната изработка, която си личи от снимката на двигателното отделение :)
Навитата жичка в дясно за какво служи?
Дизайна на твоя проектор позволява да си направиш гравитационна кейстонинг корекция на френеловите лещи – така ли си го замислил?
joton - напреднал
rigoletto блягодаря за добрите думи, но при изработката допуснах доста груби грешки и не е това което се надявах да стане. Въпреки това като за първи път стана добре. Поне натрупах личен опит и ще имам куража да започна и други проекти.
Навитата връзна е обикновен термо превключвател за бойлер. Миля да го наглася да изкючва лампата (без вентилаторите) при достигане на 50-60 градуса.
Решил съм да разположа готовия проектор на тавана и няма как да мина без кейстониг корекция. Избрах едно от най-лесните решения дано не ми създаде проблеми при настройката. За фиксиране на френеловата леща използвам шпилка и гайки. Недостатъка, е че настройката е доста трудна и при промяна на ъгъла трябва да се отваря проектора за пренастройка.
В предната част на проектора е разположен адаптора на вентилаторите (220 - 24 V) и обикновенно реле за време на стълбищно осветление. Той ще изпълнява ролята да изключва вентилаторите. Аз съм сложил два ключа един за лампата и един за вентилаторите. При спиране на двата ключа релето ще работи още 5 минути и ще спре вентилаторите. На пробите работи нормално да се надяваме и да продължи за напред. Може някой да предложи по-просто и надеждно решение, ще бъде полезно.
Предстои да избера рефлектор за лампата и стойка за тавана.
Някой ако може да предложи някое предложение за лефлектор ще бъда благодарен. За момента съм се спрял на нещо от рода на чарпак, но се надявам и да други предложения.

Прикачен файл

IMG_124999.jpg
IMG_124999.jpg (68.69 KиБ) Видяна 6862 пъти

Прикачен файл

IMG_124777.jpg
IMG_124777.jpg (79.24 KиБ) Видяна 6862 пъти
malkstor - специалист
Аз имам няколко въпроса към хората - какъв е ъгъла на лъчението, което излиза от проектора? Или с други думи - на какво разстояние от екрана какви са размерите на картината?

И още един - няма ли да се получи същото с няколко (за постигане на осветеност 500 кандели на м2) пури (студена светлина - няма нужда от охлаждане) с отразител, които да се сложат директно между екрана и стената. В смисъл без френелови и други лещи, оптики и т.н. Ако може да пробва някой на една свалена матрица да светне директно през нея с лампата за няколко секунди за да видим какво се получава?
kikokiko - специалист
malkstor написа:
Аз имам няколко въпроса към хората - какъв е ъгъла на лъчението, което излиза от проектора? Или с други думи - на какво разстояние от екрана какви са размерите на картината?

И още един - няма ли да се получи същото с няколко (за постигане на осветеност 500 кандели на м2) пури (студена светлина - няма нужда от охлаждане) с отразител, които да се сложат директно между екрана и стената. В смисъл без френелови и други лещи, оптики и т.н. Ако може да пробва някой на една свалена матрица да светне директно през нея с лампата за няколко секунди за да видим какво се получава?
Ами грубо казано - ако проектора е на 3 метра от стената образа е 2 метра, относно втория въпрос - не разбирам какви са тези пури със студена светлина, но съм виждал проекти на проектори със подсветка - пита от светодиоди зад матрицата и резултата е добър.
ето едно филмче http://www.youtube.com/watch?v=kluEA9rl3nQ

Прикачен файл

post-19105-1204121432_thumb.jpg
post-19105-1204121432_thumb.jpg (69.25 KиБ) Видяна 6721 пъти
malkstor - специалист
Два метра диагонал ли?
Под пури имах предвид луминисцентни от тези продълговатите, които слагат по офисите, но не онези дето са над метър, а има едни по-къси, мисля че са около 30-тина сантиметрови. Няколко такива, за постигане на необходимия светлинен поток + отразител. Те не отделят топлина при работа.

Това със светодиодите е добре, но колко ще струват тези мощните диоди нямам никаква идея.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: