• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Благодаря ти. Аз и до сега така процедирам. С ръчно задаване на нулевото положение. Интересно ми е обаче за какво са ми тогава датчиците за начално положение на масата. До сега просто не съм ги използвал, защото не са готови. Тоест какво ще спечеля след като сложа и настроя датчиците. Дали бих могъл по някакъв начин да "привържа" работните с машинните координати? Идеята ми е да започвам винаги от машинната нула и ако нещо се прецака (изтърва стъпка, забие компютъра и т.н.) да използвам нулевото положение за рестартиране на програмата. :?
skartalov написа:
OFFSET на координатна система ли питаш или на фрезер?

И за двете. Това понятие не ми е съвсем ясно. Знам, че означава отместване, но кое и как...
skartalov - специалист
[quote="velsi"]... да използвам нулевото положение за рестартиране на програмата. :? ]

Да, точно това е идеята! Също така се задава максималния ход на движение по всички оси. Така че не ти трябват крайни изключватели.
Дефиниратено става в меню SOFTWARE LIMITS.
Здравейте от мен. Преди известно време с един приятел се запалихме по идеята да си направим сами CNC рутер. Ровейки се из гугъл за информация попаднах на тази тема и с огромен интерес я изчетох цялата почти на един дъх. Доста се израдвах на това което е успял да постигне Velsi. Надявам се че и другите, които са се захванли ще се похвалят съвсем скоро с работещи решения. Ние също сме твърдо решени, че ще го направим това нещо но за сега сме в процес на проучване и събиране на идеи (доста неща трябва да се изчетат и предвидят). Имам няколко въпроса, на които в момента ми е трудно да си отговоря и бих се радвал ако някой може да помогне.

1) Едно от нещата които не са ми ясни е как се настройва софтуера за да е "наясно" програмката колко стъпки на мотора на какво линейно преместване отговарят? Изтеглих си Mach3 но естествено я гледах като извънземен :) По моята логика би трябвало да се задава някъде стъпката на винта, както и броят стъпки на оборот на мотора. Но не съм сигурен дали съм прав.

2) Прави ли се някаква "калибровка" на работната площ? Под калибровка имам предвид задават ли се начални и крайни координати на работната площ или текущата точка в която се намира машината се приема за нулева и се разчита на крайните изключватели да не излезе извън работната площ.

Досега съм се занимавал известно време с електроника и тази част не ме притеснява толкова. В областта на механиката обаче имам доста пропуски и затова имам и няколко питания в тази насока:

3) Тъй като бюджетът не е ограничен а същевремнно искаме да направим рутер с работна площ от порядъка на 1200х800мм (което си е прилично голямо) се чудим как да изпълним нещата със минимални разходи. В този ред намисли първоначалното нещо което ни хрумна беше за механизма за преместване да използваме най-обикновени шпилки от железарията. От изчетеното тук виждам, че никой не се е спрял на такова решение, да не казвам че изобщо не се коментира такова нещо. Каква е причината за това и ако все пак опитаме какъв би бил ефекта?

4) Бих помолил хората, които са успели да постигнат работещи решения да споделят къде срещнаха най-големи трудности и също така след сглобяването на цялата машина какви настройки са необходими за да може да насочим вниманието си в тази посока.

Съжалявам ако по някои въпроси звуча некомпетентен но това е нещо ново за мен и тепърва навлизам в тази материя :) Надявам се обаче бързо да се образовам и да успеем и ние да направим нещо работещо.
svetliopi44 - Чирак...
Здравей колега и добре дошъл... :) за стройтелните шпилки колегите shulio и velsi в началото на темата са описали недостатъците ... колегата shulio си беше спретнал една такава ... http://www.ivport.com/images/IMG_4691.JPG
http://www.ivport.com/images/IMG_4821.JPG
velsi - Почетен майстор
Здравей и добре дошъл! Раздвам се, че има и други ентусиасти освен мене и дано това посъбуди отново тази тема.
shakedown написа:
1) Едно от нещата които не са ми ясни е как се настройва софтуера за да е "наясно" програмката колко стъпки на мотора на какво линейно преместване отговарят? Изтеглих си Mach3 но естествено я гледах като извънземен :) По моята логика би трябвало да се задава някъде стъпката на винта, както и броят стъпки на оборот на мотора. Но не съм сигурен дали съм прав.
Настройката се прави от Motor tuning and setup
Процедира се така: Steps per (брой стъпки за 1 мм). Ако стъпковия двигател е със стъпка 1,8° това означава 200 стъпки за един оборот. 360°/1,8° = 200 стъпки. Ако стъпката на резбата на винта е 5 мм това ще рече 5 мм преместване за 1 оборот. Или казано иначе - 200 стъпки (един оборот) за 5 мм (пак един оборот). Или търсеното от нас число е 40 стъпки за един милиметър (200/5). След въвеждането се натиска задължително Save axis setting за всяка от осите!
Причината да не се използват обикновени шпилки е, че те са неточни като изработка, стъпката им е много малка, а материала, от който са изработени - твърде мек.

Прикачен файл

motor_setup.jpg
motor_setup.jpg (90.4 KиБ) Видяна 4744 пъти
Последна промяна от velsi на съб сеп 11, 2010 3:49 pm, променено общо 1 път.
Мерси за отговора. Явно логиката ми относно настройката на софтуера е била вярна. За шпилките също си мислех, че ситната стъпка би намалила доста скоростта, но пък незнаех че не са толкова точни като изработка. Ще търсим нещо по-"истинско" :) А другото което се сетих е относно тефлоновата гайка която Velsi е изработил. Този тефлон в каква форма се продава? От това което виждам би трябвало да е на плътни пръти с кръгъл диаметър след което се струговат до нужния размер.
velsi - Почетен майстор
Предполагам, че тефлона се продава в най-различни форми. Доколкото знам има и тефлон с разни добавки, например графит. Този, който аз използвах беше обикновен, бял тефлон на пръчка с диаметър Ф60. Аз обаче не съм го купувал, даде ми го приятел стругар.
shulio - специалист
Тефлона се продава на прътове с кръгло сечение на нас ни вършат работа.Обаче го плащаш на кило - 45лв горе долу
skartalov - специалист
Ако може само 1 съвет- вместо тефлон ползвайте ТЕРАФТАЛАТ. Той е по- твърд от тефлона и се самосмазва.
А какви са отзивите за контролерите на дряновската фирма? И от кои точно сте купували защото гледам че имат няколко модела. Също така кое е по-удачният вариант: Контролер и отделни драйвери или всичко на една платка? Ако са отделни драйвери при евентуален проблем може би по-бързо ще може да се отреагира (като се смени с нов) но пък за друго предимство не се сещам.
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: