• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Ето аз какво "сковах" :-D
Ама не се смейте много.
Просто исках да видя дали ще стане нещо.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eKXardFEQSw[/youtube]
Така.... до къде дотътрихме нашия проект :)
Поръчах си контролер от дряновската фирма 1-2 седмици събирах елементите (тук в Сливен е голям зор да се намерят някои неща) и налепих платката. За захранване за тестовете взех едно старо АТ захранване от компютър. Имах едино малко стъпково моторче от принтер и първите тестове ги направих с него. Най-веселото беше че проработи :) Като почнах да човъркам обаче се натъкнах на следният проблем: като започна да увеличавам скоростта мотора започва да става неадекватен и в един момент просто неможе да направи нито една стъпка. Намерих в един магазин по-голям мотор, български правен в Пловдив. Въртящият му момент е 0.4Нм и е с 200 стъпки на оборот. Пробвах го и него ама положението беше същото. Първоначално ги бях пуснал на 5 волта ама в последствие увеличих на 12, което подобри нещата но малко. Прочетох това онова из нет-а и видях, че всъщност колкото повече се увеличава скоростта толкова по трудно тока достига максималната си стойност. Съответно решението е да се вдигне напрежението. Изрових едно захранване на окло 30-тина волта, настроих големия мотор на 1.5 Ампера обаче положението май стана по-зле. Като гледам разни клипчета как разни хора връткат такива мотори с едни сериозни скорости почвам да си мисля че някъде има проблем. Та бихте ли дали съвет (особено Velsi, който е със същия контролер) в мотора ли е проблема, или в контролера?
velsi - Почетен майстор
blackGT написа:
Ето аз какво "сковах" :-D
Ама не се смейте много.
Просто исках да видя дали ще стане нещо.

http://www.youtube.com/watch?v=eKXardFEQSw
Нищо смешно няма. Много си е добре даже. Ще правиш ли нещо по-сериозно или ще си останеш на това ниво?

shakedown написа:
Та бихте ли дали съвет (особено Velsi, който е със същия контролер) в мотора ли е проблема, или в контролера?
Не даваш информация какви са моторите. Това, че са пловдивски все още нищо не означава. Два от моите мотори, са също пловдивски, но имам и други от Пловдив, които са пълен боклук. Освен това не даваш информация за постигнатите скорости. Със сигурност проблема не е в контролера. Колкото по-голяма скорост задаваш, толкова повече импулси за единица време подава контролера и идва момент, в който мотора просто не може да ги изпълни. 30 волта е едно оптимално според мене напрежение. Тока не е чак такъв ориентир, защото е нормално при вдигане на напрежението тока да пада и обратно. Най-добре снимай мотора и кажи какви скорости си постигнал.
характеристиките на мотора според паспорта му:
Електродвигател стъпков хибриден тип СДХ 1,8/2
Номинално напрежение - 5V
Брой на фазите - 4
Ъглова стъпка - 1,8
Максимален статичен синхронизиращ момент - 0.4Нм
Максимална честота на отработване на стъпката при едно полярно захранване в старт-стопен режим - >=500 стъпки/секунда (поне така го разчитам)
Максимален работен момент при еднополярно захранване 0.22Нм

Сега виждам тия 500 стъпки/секунда....... което си прави 150 оборота/минута и горе долу май това и успявам да постигна...

Ето видео за да се види скоростта
http://vbox7.com/play:8619594b

В моментите в които прекъсва просто увеличавам скоростта. Вижда се ясно как в един момент обаче просто става неадекватен.

Ето и снимка:
http://shakedown.snimka.bg/experiment/cnc.413176.0.big#
velsi - Почетен майстор
Нещо се обърках с тези обороти и скорости. С коя програма управляваш мотора и какви стойности въвеждаш там. Това на видеото ми се струва бавно.
shulio - специалист
При еднополярно захранване не разчитай на високи скорости.

Най-високи скорости се постигат при двуполярно в паралел.Но пак повече от 600-700 оборота в минута не може да се разчита на стабилна работа без грешки.И това говорим при превишаване на работното напрежение от порядъка на 15 пъти по-високо от това което пише на мотора
mika - специалист
"При еднополярно захранване не разчитай на високи скорости."
При униполярно свързване на двигателя се постига най-бърза скорост за сметка на въртящ момент.
shulio - специалист
Щом казваш може и така да е,но какъв е смисъла от скоростта след като няма въртящ момент.Няма да правим вентилатор
boltik - специалист
Здравейте и от мен.Аз съм най новият.За сега ще разпитвам за това онова.И ето един въпрос:Какво мислите за това?Производство firma NOELL.Ще свърши ли работа? Цена 30лв.

http://media.snimka.bg/4066/014386675.jpg
velsi - Почетен майстор
Може и да свърши. Макар, че така само по външен вид, без никакви данни не може да се каже нищо. Но ти направи първо другите неща. Шпиндела ти е най-малкия проблем.
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: