• 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Не казвам, че ти трябват ампери. Толкова издържа чипа. Иначе нормалния ток за малки мотори, каквито са моите и твоите е някъде около ампер на мотор.
Здравейте!
Наскоро се запалих и аз да си правя такава чудесия. С доста голям интерес успях да изчета цялата тема, както се казва, на един дъх. :hot:
Имам няколко въпроса. Та значи, разполагам с два серво мотора, дали ще мога да ги исползвам, или да се насоча направо към стъпкови, как мислите? Това което ме притеснява е броят им (само два) и начина на управление. Разгледах сайта на http://www.sirius-pcb.com/ и видях, че прадлагат драйвери за серво, което ме устройва, но не съм сигурен дали може да се вържат към контролера два серво мотора и един стъпков. Другото което е, настройката на софтуера, за стъпковите мотори ми е ясно, но за серво, пълна мъгла. За момента не съм подхванал нищо, понеже не мога да реша с какви мотори да е (серво или стъпкови) и се надявам да ме насочите към по добрия вариянт за моя случай.
skartalov - специалист
Slax написа:
Та значи, разполагам с два серво мотора
Пусни снимки на моторите и какво точно пише на табелките им.
Това са моторите. Различават се по последната цифра и редуктора. Взети са от стара копирна машина.
Дали имат бъдеще, като задвижване на CNC машина. :)

Прикачен файл

tl0109.jpg
tl0109.jpg (33.18 KиБ) Видяна 3456 пъти

Прикачен файл

tl0108.jpg
tl0108.jpg (38.47 KиБ) Видяна 3456 пъти
skartalov - специалист
Hmm, намерих това:
http://www.kokusandenki.co.jp/english/index.htm

Принципно има шанс, но не знам дали си заслужава.

Контролерите за управлението им са маса пари!
Не е за любителски цели, а и няма толкова слаб като мощност контролер (20W).
Един вид, взимай си стъпкови мотори и това е!
Ок, ще бъдат стъпкови.
Видях, че доста хора са си купили електроникта от дряновската фирма
http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=11. Може ли да дадете по един кратък коментар, имали ли сте проблеми с контролерите? Кои са за предпочитане, комбинираните (контролер и драйвер в едно) или по отделно (драивер за всеки мотор и контролер)?
velsi - Почетен майстор
От дряновската фирма пазаруваме, защото само там цените не са стряскащи. Което обаче не означава, че не са високи. По принцип тази фирма, както личи и от името се занимава с разработване и производство на печатни платки. Контролерите и драйверите са някакъв вид ширпотреба. Както и да е. Самите платки са изработени много качествено, не мога да го отрека. И са много евтини. Цената обаче на сглобен контролер (или драйвер), дори и на кит за сглобяване е доста висока. На цената на един сглобен драйвер аз си слобих четири като си купух и налепих елементите. Да не говорим, че контролера, който си купих първоначално от тях, "слобен и тестван" не работеше. Открих поне 5-6 грешки по него, оправих го, но по-добре човек да си го направи сам. Моята препоръка е: голи платки от Дряново, елементите от магазина и с поялника в къщи. Цяла платка или отделни? Аз съм с отделни палтки и намирам този начин за по-практичен. Скоро изгорих единия драйвер поради невнимание и просто го смених на момента с друг. По-ремонтопригодно е, отколкото всичко на една платка. После се оказа, че има стопени писти по платката, която просто ще сменя (струва към 3,60 лв). Ами ако беше една голяма?
За комбинираната електроника не се бях сетил, че ще е по трудно да се отстраняват повреди, благодаря velsi. Този вариянт отпада. Ще бъдат отделни контролера и драйверите. При положение, че имам възможноста и уменията да си купя само платката и да събера отделно елементите, след което да ги налепя, смятам точно това да направя.
За сега ме интересуваше само това. Когато имам някакъв напредък ще споделя с вас до къде съм стигнал.
Много ви благодаря skartalov и velsi. :)
Със сигурност ще имам още въпроси, но нека да стигна до нуждата от техните отговори. :-D
gorgidanchev - специалист
Някой работил ли е с тази програма Master CAM_X4
ELEMENTAL - специалист
velsi написа:
Тока доколкото знам не трявба да надвишава 3,5А. Ти беше споменал нещо за 42 волта.Мисля, че е много...
Максимален ток на намотка < 2,5А
Максимално захр. напрежение < 46(50)V
L298 трябва задължително да се монтира на охлаждащ радиатор с площ:
-при ток 1А - 100 кв.см
-при ток 2,5А - 500кв.см
М/у интегралната схема и радиатора задължително трябва да се сложи малко термоконтактна паста.
:klugscheisser: :wink:
  • 1
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: