• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
:? :? :? :? :? :? :? :? :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Интересува от къде може да се купи добро дюшаме от какъв материал да бъде то?
Какъв е принципа на редене?
Понеже всички които произвеждат дървени подови настилки са "най-добрите" за България говорим има ли по специална технология за реденето?
Определено време през което дюшамето да доисъхне ,и ако е така не е ли опасно след това то да се изметне?
Ще бъда благодарен на всякакви съвети и препоръки.
:wink: :wink: :wink:
Последна промяна от nivi7876 на съб мар 10, 2007 6:01 pm, променено общо 2 пъти.
masteradmin - майстор
Това са доста въпроси. Реди се като сачак върху дървена скара.....
Това са доста въпроси. Реди се като сачак върху дървена скара.....

Извинявай ама това не ми върши работа.Поне нещо по конкретно за материала и за доизсъхването?
А Смърча как е като материал?
Gogo55 - специалист
смърча е с много хубава шарка, но е доста по мек,и чуплив от бора,за сметка на това се обработва много по лесно и по бързо с дървообработващи машини.един прост пример.ако правиш мебел от смърч се работи много по лесно и по бързо от маистора/да кажем 2 пъти/,но после се нарушава покритието му също много по лесно и по бързо спрямо друга аналогична мебел от бор.наи твърдо и наи много зор за дърводелеца и машините дава широколистното дърво но то е и най-траино.ако е мокро всяко едно дърво има много голяма вероятност да изметне докато да изъхне.По принцип аз лично не работя с мокро дърво,а и не вярвам някои да работи.
Дюшемето се реди върху няква скара от греди или други по-малки "маики" като се спазва нивелацията наи вече.
masteradmin - майстор
Веднъж с един майстор спорихме - дали скарата под дюшемето освен, че се нивелира трябва да се захване за пода. Какво е вашето мнение.
PIP - майстор
Аз смятам да фискирам скарата за пода, върху нея да наредя талашитени плоскости и чак след това душамето.
Колкото до материала, аз съм се спрял на елов материал.
dobromir.marinov - специалист
Моят съвет е откажи се от дюшеме ,но ако все пак си го решил-бягай далече от иглолистния материал.Преди 5г. правих дюшеме в къщи.Материала беше сух,чист/за специални клиенти/.Наредих ,изциклих ,фугирах,лакирах-перфектно.До сега не се е отворила нито една фуга,обаче трябва да го пазиш все едно ,че е от стъкло.Тази година забелязах,че на места под лака дървото е изядено от дървояди-честито.
Иначе за монтажа няма смисъл да спагаш плоскости ,а дъските захващай с винтове-гаранция срещу скърцане.
Майките върху които ще редиш дюшемето поставяш на 40-60см една от дуга, и ги нивелираш така ,че да са в една равнина.След това избираш права дъска с която да започнеш така че канала и /нута/да е към теб,нея можеш да я захванеш за майките и от горе-перваза ще скрие винтовете.За втората дъска ще ти трябват няколко клина и няколко дърводелски скоби/П-образни заострени в двата края/ слагаш я,пак с нута към теб.На около 10 см от нея върху майката заковаваш скоба ,слагаш два клина с хипотенузите един към друг и с почукване уплътняваш фугата,винта навиваш под наклон в нута,така че главата му да се скрие.Повтаряш процедурата няколко десетки пъти и готово.
masteradmin - майстор
Виж как един си слага дюшеме и след това реди ламинат върху него.
Галерия
Justy - майстор
masteradmin написа:
Веднъж с един майстор спорихме - дали скарата под дюшемето освен, че се нивелира трябва да се захване за пода. Какво е вашето мнение.
Дървото винаги има остатъчни напрежения вследствие сушенето и обработката, така че ще има измятане 100%. И като се разтрака оная ми ти скара - хич няма да ти е до бира :lol:
null - специалист
Да спделя и аз опита си с дюшамето.
Слагахме го с дядото.
Дървената скара не я хванахме за пода за да може да диша.
Направо върху плочата.
Не сме нивелирали скарата - тя сама после си улегна.
От всякъде оставихме по 1-2 см луфт откъм стените. Както на скарата, така и на дюшамето.
Скарата през 30 см. Дюшамето беше с лошо качество - криво и със чворове, но сухо. Не знам от какъв чам.
Както казаха по-горе първата дъска закована отгоре с пирони (скриват се после от певаза).
Всяка дъска отдолу мазахме с отработено моторно масло (няма дървояди).
С помощта на специални скоби хванати за скарата като контра и с клинове всяка следваща дъска се прибира максимално до предишната вече закована дъска.
Кове се с пирони през нута под наклон. Донабива се пирона с дорник за да не стърчи. Под всеки чвор сме поставяли трупчета, така че ако случайно реши да изпада да мога после да го дръпна и залепя.
След като го наредихме - циклене, китване на фуги където има (имаше), безир (алкиден), лак (алкиден).
Стана много хубаво, но лака е мек - не се драска, а се огъва заедно с дървото отдолу. След година доби един много хубав златист отенък.
Аз лично много съм доволен от това как стана. Единствената ми забележка е, че май сбъркахме с лака и трябваше да сложим нещо по-твърдо. Вече 5 години няма отворени фуги. Държи топло и придава уют на стаята.
  • 1
  • 2

Тема "дюшаме "дървени подови настилки"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: