• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
slavckc - специалист
Проблема с конденза в новото жилище го реших така:
- купих влагоуловител "Аляска". Шумен е, но е евтин, а и стои там, където няма никой - денем в спалнята, а вечер във всекидневната. За 24 часа събира около 2-3 литра вода.
- и другото, което направих го открих тук http://www.dogrami.bg/php/statiq.html?id=136 . Дори не знаех за този вариянт на отваряне, но се оказа много полезно. Дори не знам дали обковът ми е МАСО, но се получи това отваряне. Стаята не изстива, а и винаги влиза свеж въздух.
Вече нямах конденз. Другата зима ще видим пак.
Преди това падаше едно голямо бърсане на прозорците сутрин, че чак не искам да си спомням.
Преди да предприема тези мерки, на 99% се бях навил да дам едни пари за поставяне на т.н. ПРОВЕТРИТЕЛИ. Добре, че го има ИНТЕРНЕТА :-D
Dansaver - специалист
Както казват колегите няма начин да има проветряване и да няма загуба на топлина! Естествено, че като си нагласил отоплението на едни градуси и влиза минимално количество въздух няма да усетиш разлика.

Аз такова имам и в момента ПВЦ вратата на детската е вече леко изметната така, че имам това "леко" проветряване, не е проблем да го постигна и в другите стай чрез лека калибровка на затварянето на дограмите, отделно мога да си отпуша единия комин да дърпа и готово, но при -15 - 20градуса навън не искам никакво постоянно проветряване!!!
отрежи по 1см от гуменото уплатнение на крилото отгори и отдолу
sasooooooooo - "специалист"
daganov_sv написа:
отрежи по 1см от гуменото уплатнение на крилото отгори и отдолу
На вътрешното уплътнение в средата ли?
pavkatay - майстор
на мой приятел му смених стъклопакетите (б/б) с троен стъклопакет(б/б/б) и му се реши проблема ,който 3-4 години го тормозеше- водопади по прозорците от октомври до май, мухъл и ремонт всяко лято. нещета не се промениха и след напрвата на външна топлоизолация. интересното в случая е , че малко преди подмяната на стъклопакетите му монтирах и външни ролетни щори. оказа се , че те също спряха появата на конденз( в по- ранна есен). т.е. външните ролетни щори в комбинация с тройния стъклопакет действат безотказно. според мен все пак основна роля играе стъклопакета, а и ролетните щори трябва разбира се да са монтирани на конструкция, а не винтовете и въжето за управление( ширита) да минават през дограмата. всичко друго са бабини деветини и половинчати решения- устроиствата монтирани на дограмата я лишават от основното и преимущество- херметичността( на моя приятел един калпазанин му сложи някаква дограма с незнайния профил'плюс тек', на която за две години стъклодържателите се изметнаха и доста добре се обдухваше целия стъклопакет, ама водата по прозорците си течеше - смених му и стъклодържателите и уплътненията с такива на 'профилинк' и си стана много добра комбинация. сега трябва да се смени и обкова, защото ако щете вярвайте за това време е добре ръждясал), а влагоуловителите си вършат добре работата, но това е като да палиш огън на площада за да се стопли целия свят.
pavkatay - майстор
а това с рязането на уплътнението е по- зле и от монтирането на луфтери , защото луфтера можеш да го затвориш, а срязаното уплътнение -не. при един умерен вятър ще имаш 'нежна музика' :). а що се отнася до 10-13 мм-овото процепче на 'мако', то в такъв случай не си сменяйте дограмата- всички стари дограми го имат това проветрение. пак ще кажа, че решениетое е в изравняване на температурата на всички повърхости на външните стени, а не в някакво си проветение, влагоулавяне(борба с природата) и ходене на врачки
Dansaver - специалист
Ти хубаво си спрял теча по прозорцитеу,но не съм убеден, че това ще е последното решение. Теча показва, че в помещението се отделея излишна влага /при изстиване на същото/ която търси най-студената точка за кондензиране. Да не се окаже след време, че гардероба на отсрещната стена е мухлясъл към стената защото е останала най-студена? - личен опит :sad:

колкото и да го дъвчем без някакъв тип проветряване и отопление няма как една затворена с хубава дограма стая да не направи проблем!
Знам, че темата е стара и леко се измести от първоначалния въпрос - как да се борим с последствията от конденза по прозорците, но пък прерастна в добре описани мнения и препоръки как да се борим с причината за конденза.
При мен положението е - нов тухлен блок, с хубава външна изолация, българска ПВЦ дограма - а проблема е - як конденз по стъклата. Без значение, че проветрявам сутрин и вечер по много, климатиците стоят на 22 градуса денонощно и не суша дрехи на походни простори, и си ползвам абсорбатора при готвене, т.е. свеждам до минимум причините за поява на конденза. Въпреки моето старание - вечер прозорците са целите във вода - от горе до долу. Не мога да смогна да слагам парцали и кърпи на первазите, за да не капе водата по паркета и да се стича по стената. Лудница.
Прочетох мнения, мислих и турих в две от трите стаи външни ролетни алуминиеви щори. Резултата е, че конденза намаля драстично, но не изчезна съвсем. Т.е. смогвах да си изцеждам парцалите по первазите :) но пак се напояваха обилно.
Писна ми от всякъде и на трите стаи поръчах нов стъклопакет. Оказа се, че моя стъклопакет е 20мм (по-тънък е от стандартния 24мм, за който чета - предполагам че е по-евтино при производство на дограма и стъклпакет). Нямаше как да се тури троен стъклопакет и единствено можеше да се смени с К-стъкло. Та поръчах на голяма фирма за дограми стъклопакети с нискоемисионно стъкло. Като пристигнаха видях, че бялото стъкло са го турили 5мм, вътрешното вълшебно К-стъкло е 4мм, и остава 11мм разстояние между тях (не знам това добре ли е, зле ли е).
И - о чудо.
Вместо целите стъкла да са във вода и да имам два пръста в горния край неизпотено, имам само един пръст с леки капчици в долния край на новите стъкла.
Въпреки всичко - продължавам да си проветрявам и да се грижа за нормалната влажност в помещенията, но вече се лиших от забавлението по 15-20 минути сутрин и вечер да бърша стъклата и да подсушавам первазите под прозорците.
Дано моите премеждия помогнат и на други изтормозени души :)
Благодарности и на pavkatay за съветите.
dito - специалист
А какво мислите за варосан таван? Сигурно звучи малко архаично при тези моди с латекса навсякъде, но дали би помогнало? Варо-цимантова мазилка, варова шпакловка и отгоре напръскано с вар. Дали така би се поела излишната влага от помещението и изобщо варта създава ли по-добър микроклимат?
pavkatay - майстор
ами честито, веско. значи се оказах прав, че външните ролетни щори и стъклопакета вършат работа. снимал съм прозорците на моя приятел на ,които правих акробатики и дано да са станали добре снимките(не съм ги свалял още). тогава ще пиша по подробно, за резултатите, а те са показателни, защото са 5 прозореца в един апартамент и на всички са правени различни доработки
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: