Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
до колкото бях чел някаде из руските форуми там имаше статия относно именнот този тип кабели понеже новите настолни машини нямат принтерския стар порт незнам поради какви причини както ги няма и по лаптопите та там бяха обяснили че този тип кабели могат да подкарат някой стари принтери с този порт но не и машини и CNCта проблема се състоеше основно в това че системата го разпознава като USB модул и в паралелното и последователното редене на 1 и 0 беше предложено да се мине на по добрия вариант да се ползват преходници от IEEE 1394 към LTP(поправете ме ако грепша)

http://vri-cnc.ru/modules.php?name=Foru ... opic&t=980
това не е точно линка но това е устроиството и е само за лаптопите за настолните машини не мога да намеря статията :(
в е-bay подобна джаджа струва около 20 $ което не е много скъпо
ще опитам да намеря статията да я постна
STEPER - специалист
Здравейте,
Някой може ли да обясни какво значат параметрите:
Step per;Velocity;Acceleration;Gs,Step pulse и Dir pulse
в прозореца на Mach 3 - Config,Motor Tuning,
и каква е зависимостта между тях?

axo_ogi
Може ли да обясниш как мислиш да реализираш 4 и 5 ос в твоята конструкция?
Дай някаква кинематична схема ако имаш възможност?
Поздрави
velsi - Почетен майстор
STEPER написа:
Здравейте,
Някой може ли да обясни какво значат параметрите:
Step per;Velocity;Acceleration;Gs,Step pulse и Dir pulse
в прозореца на Mach 3 - Config,Motor Tuning,
и каква е зависимостта между тях?
Step per oпределя колко ще е линейното преместване и зависи от винта и двигателя, които използваш. Важно е да се изчисли правилно.
Velocity е скоростта на въртене на мотора, а Acceleration - ускорението
G's не знам какво е, прилича ми на някаква инерция, но не съм сигурен.
Параметрите Step pulse и Dir pulse също не са ми ясни, променях ги, но не забелязах някаква разлика е работата на моторите.
Lumin - специалист
Да допълня или по-скоро да поправя колегата.Step pulse означава на кой пин на LPT порта назначаваш СТЪПКА и Dir pulse на кой пин на порта назначаваш ПОСОКА.Съответно има една чавка за ниско или високо ниво на сигнала.Тоест дали високо ниво /5V/ е активно или ниско /0V/.Звучи сложно но не е - на описанието на контролера който ползваш трябва да има описание на кой вход постъпва сигнал за стъпка и на кой за посока.Успех!
P.S.Малко пояснение за acceleration.Mach-a се грижи моторите да не тръгват ударно на максималната скорост която искаш от тях, а ги ускорява плавно , нарича се движение по рампа, и съответно след достигане на максималната скорост, в края на командата следва плавно спиране.Иначе инерцията на подвижните части ще доведе до неприятни вибрации и опит да излезнат извън направляващите.Колкото по-голямо е числото за acceleration, толкова по-бързо става ускоряването и спирането.Стойностите се определят опитно, като започваш от по-малките и постепенно увеличаваш докато ти хареса движението на машината.
Последна промяна от Lumin на вт юни 08, 2010 6:29 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Колега, Lumin, това е така, но ние говорим за менюто "Motor Tuning", а не за това, в което се конфигурират пиновете на порта.
Lumin - специалист
Нещо съм се разсеял явно :-D
Иначе на сайта на Mach има детайлно описание кое, къде и как , но хората предпочитат да не четат...
STEPER - специалист
Благодаря ти velsi.
А как се изчислява Step per :?
Поиграх си малко с цифрите и при 100 за Step per, Velocity-1500,Acceleration-650,ми харесва движението на мотора.Запазва /субективно/ добра мощност.При тези цифри не се забелязва мотора да ускорява при пускане и спиране. Иначе данните които знам за него са - стъпка 1.8 и 3.3 волта.Работи на 24 волта.Тока не мога да му замеря /нямам уред засега/,но работи дълго време само да движи оста /напред и назад/ и не зграява чувствително.Свален е от голям принтер Panasonic. Винта е с f=14 мм. и стъпка 4 мм.
Поздрави
STEPER - специалист
Lumin написа:
Нещо съм се разсеял явно :-D
Иначе на сайта на Mach има детайлно описание кое, къде и как , но хората предпочитат да не четат...
Колега Lumin.
Ако английският език ми беше майчин език,не бих задавал такива въпроси.
И ако не искате да споделите знанията си с други хора - не го правете.
Никой няма да Ви упрекне.
Поздрави
axo_ogi - напреднал
steper,
имам делителен апарат от фреза ФАУ251 мисля че беше, но това няма значение, който смятам да използвам за 4-та ос.
Смятам да използвам зъбен ремък и съответните колела за него за да намаля оборотите всичко ще реша като експериментирам. Виж 5-та ос ще е истинско предизвикатекство. Все още не съм решил на масата ли да я разположа или на оста Z. Мисля че с механиката ще се справя, само че не зная как ще ги уоравлявам тезо оси, имам предвид CAM програма. Впрочем, някой знае ли нещо за програмата Type3, надявам се да съм разбрал и предавам правилно името.
Поздрави.
amesa - специалист
Здравейте, колеги! За STEPER (а и за други) http://www.cnczone.ru/forums/index.php? ... 6&#entry56
Изтеглих само първия файл MACH3 HELP ..... 1_1.zip. Вътре е Word-овски файл, който си е на чист руски.
Надявам се да помогне - не съм разглеждал подробно съдържанието (а и съм лаик в MACH3).
При свалянето/разархивирането махнете всички не-латински символи в името на файла - Windows-а може да се нацупи :-)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: