• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
reza4ka - специалист
Здрасти.
Имам рисунка на хартия и стъкло.Как да се съберат без рамка?"Картината" трябва да може да се закача на стена и да се получи приятно за окото.Трябва да излезе и евтино.Мисля по краищата на стъклото да залепя тънки ленти фолио.Рисунката да я залепя на твърд картон,да я смаля малко с макетното ножче и да я залепя с тиксо за стъклото.Рамката от фолио ще скрие тиксото :) Може и паспарту да се сложи. Но как да прикрепя цялото това нещо за стената?В стъкло 3 мм могат ли да се дупчат дупки?И дали ще издържи,стъклото е 40 на 50 см и си тежи.Може да се направи и със S образни "кукички" и с въженце,но не зная от какво да ги направя.
Трябва да е евтино защото рисунките са десетки.
Някакви идеи?
sasooooooooo - "специалист"
Има готови рамки, които от към гърба са с фазер и имат закачалка за стена, а от пред са стъкло. Двете части се захващат с малки метални скоби. Целият комплект с твоите размери е около 10-15лв., в магазини от сорта на "Практикер".
Успех
8180 - майстор
В Бриколаж и под. се намират елегантни П или Г PVC лайсни (5-6мм), с които можеш да заместиш фолиото. Обикновено са бели, но можеш да боядисаш. Режат се с макетен нож и можеш да заформиш рамка и подлепиш (силикон) към пакета - стъкло, картинка, подложка.
За подложка може да вземеш тънко PVC (разпенено, P.E.T. и подобни) 0,5-1-2мм.

Можеш нищо да не лепиш, а да събереш пакета без рамка с "холдери"/"дистанционери":
http://www.microasu.com/Nholder1.htm

Като по-евтин заместител може да се приспособят рафтоносачи (за стъкла) от мебелните магазини или планки (носачи) за огледала.

Стъклото се пробива (по-добре при майстор/фирма) и също е вариант.

П.П. Супер елегантно (според интериора) става, ако се опънат от тавана до пода или по стената въжета неръждавейка и картинките се прикрепят към тях. Най-евтините (които аз знам) елементи за това ги има в посочената фирма. Във сайта не ги виждам, но в ценовата листа ги има.
Помисли и за вариант - по-дебела подложка, а вместо стъкло антирефлексна плоскост 0,5 - 0,7мм, специална за целта от горната и др. рекл. фирми.
Последна промяна от 8180 на ср юни 23, 2010 7:02 pm, променено общо 1 път.
sasooooooooo - "специалист"
Ама защо да се затормозява, като само ще смени стъклото на готовата рамка :? Тя е със закачалки отзад и всичко е готово. Размер 40/50 има. Евентуално да провери дали скобите ще пасната на 3мм стъкло, защото готовото е 2мм.
Ето една моя такава рамка със същите размери:

Прикачен файл

071018_214822_resize.jpg
071018_214822_resize.jpg (57.24 KиБ) Видяна 7165 пъти
PLOCHKATABG - специалист
Дупка в стъкло, 30 сек и дупката е готова.
Във всеки добър магазин за железария, също Бриколаж, Практикер, има два модела бургии, единия е с форма на тръбичка, размери мисля до 8мм, струва 8-10 лв, тази която ти трябва е 4мм. , другия модел видия заточена като триъгълник, има и по големи размери, цената е същата, става перфектно и за фаянс и теракот, лесно се заточва като се позахаби.
Аз препоръчвам "тръбичката". Малко трудно започва да дупчи,държи се под лек наклон, но като направи лек канал, се отвесира и дупчи като в дърво.
При пробиване се слага терпентин, газ, може и нафта.
Mapek - специалист
офтопик
Никога не съм успявал да наточа видия. Мисля, че трябва специален камък /много мек/, не знам какви обороти ... Та като споменаваш, че лесно се заточвала, би ли споделил подробности :gott:
peikov - помощник
Видия се точи най-добре с диамантена шайба.
PLOCHKATABG - специалист
Mapek написа:
офтопик
Никога не съм успявал да наточа видия. Мисля, че трябва специален камък /много мек/, не знам какви обороти ... Та като споменаваш, че лесно се заточвала, би ли споделил подробности :gott:
Имам на в предвид за лесно заточване, че няма някакви наклони, които трябва да се гонят, просто си трябва най обикновен шмиргел, бавно става, но то затова е и видия, твърда си е, повече шмиргеловане и по често топене във вода. Не ти помогнах, ама ... . ако си имал нещо друго на в предвид казвай.
reza4ka - специалист
Ок,мерси.Ще пробия първо едно стъкло да видя какво ще се получи,че е най-просто.Намерих и взех 4 мм. видия заточена като триъгълник.Освен "смазка-та" има ли някакви други чалъми?Примерно има ли значение какви ще са оборотите?
PLOCHKATABG - специалист
reza4ka написа:
Ок,мерси.Ще пробия първо едно стъкло да видя какво ще се получи,че е най-просто.Намерих и взех 4 мм. видия заточена като триъгълник.Освен "смазка-та" има ли някакви други чалъми?Примерно има ли значение какви ще са оборотите?
Обороти доло горе около 1500, даже може и по малко, преди се пробиваше с маткап, не трябват повече, направи си преди това експеримент. Чалъм от стъкларите, като пробиват дупка, слагат около дупката маджун в кръг, да не бяга "смазката". Друго, използвай съвсем леко въртеливо движение с много лек наклон като пробиваш, един вид, да не е като на настолна бормашина. Не знам дали ме разбра за движението. Още нещо, след като се покаже бургията леко, обърни стъклото, иначе пада люспа.
  • 1
  • 2

Тема "Как да закача парче стъкло за стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: