Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте всички колеги дърводелци ! Искам да се похваля с новата придобивка и да помогна на някой ако е решил като мен да се захване с изработването на такава фреза качвам снимки от процеса на работа

http://ivogolemia.snimka.bg/experiment/freza.527685
Red_line - специалист
изглежда добре колега евала :-D дай някоя снимка на изработено нещо с нея :)
Ще кача снимки изработвам приклади за ловно оръжие и копая с фрезата каналите за цевите страхотно работи и е много точна страшно съм доволен от нея
bogomilZ - специалист
ivogolemia написа:
Ще кача снимки изработвам приклади за ловно оръжие и копая с фрезата каналите за цевите страхотно работи и е много точна страшно съм доволен от нея
канала на приклада може да се избработи и по други начини
за разлика от колегите ще се изкажа критично (разбира се в тон за съвет)
фрезата ти е далеч от точна машина - допуснал си много пропуски
оборотите на вала са не повече от 4000 - а оптималните за добра работа на инструмента са от 6000 нагоре
при тази слаба рама едва ли ще издържи на по големи обороти
ако сложиш иструмент с диаметър 140 мм (например табларка ) едва ли ще стоиш до машината
имаш луфт във вертикалните водачи и от там ще се пренесат вибрации
имаш ли перпендикулярност на вала спрямо плота - при тази конструкция няма как да го постигнеш
иструмента трябва да може да потъва под нивото на плота
линеала трябва да може да се движат направлящите навън и навътре взависимост от работещия инструмент
подценил си сигурността на машината - а това е опасно
при лагеруването има съществен проблем - вала е прекалено тънък между лагерите - инструмента е конзолно и е на растояние не по- малко от 150 мм от опорния лагер
разбирам че си изходил от операцията която правиш (канал за цевта) но ако се опиташ да направиш друго и ще видиш че машината ти не изобщо точна
съжелавам че съм доста критичен - знам колко труд е правенето на такава машина и тона ми е в дух да помогна
моята фреза също е самоделка
null - специалист
А дали няма да е възможно да покажеш при твоята как си решил описаните проблеми...
Не се заяждам. От години събирам идеи и когато се "пенсионирам" и имам време може и да я направя...
bogomilZ - специалист
null написа:
А дали няма да е възможно да покажеш при твоята как си решил описаните проблеми...
Не се заяждам. От години събирам идеи и когато се "пенсионирам" и имам време може и да я направя...
конструкцията е взаимствана от машини FELDER
лагерното тяло е с преден опорен лагер към инструмента 207 и лагер към шайбата 206
тялото е изработено с едно хващане на струга без обръщане и е гарантирано съосие на лагерните тела
между лагерите вала е 50 мм , лагерите похлупени с капачки за аксиално осигуряване
външното тяло е предварително заварен фланеца и ребрата , отгрято и тогава е стругован вътрешния отвор и равнината на фланеца пак с едно захващане - така се гарантира перпендикулярност спрямо водящия отвор за лагерното тяло и равнината на фланеца
колегата не е прадвидил застопоряване на лагерното тяло след установяване на височината - допуска между лагерното тяло и тръбата е 5 стотни но пак имам застопоряване
ремъчната предавка е повишаваща и оборотите са 6000 - напълно достатъчни за инструмент 80 мм диаметър
под плота има носеща рамка от "п" профил 100 за стабилност на конструкцията
фланеца и плота са в успоредни равнини
контрола за перпендикулярност между валаи плота - поставям циркулярен диск на вала и пускам надолу до достигане до плота - трябва да опира едновременно диска по цялата равнина - ясно е че вече вала е строго перпендикулярен във всички посоки спрямо плота
на линеала и двата водача са подвижни и се регулират спрямо диаметър на инструмента
линеала зад инструмента може да се движи напред и назад за да води по обработената повърхност на детайла (компенсирам отнетия материал) на българските фрези се движи предния линеал но реших че така е по лесно за настройване по време на работа , на австрийската ФЕЛДЕР се движат и двата
знам че машината ми е недодялана но тук говорехме за точност и при мен се получава - лесно се проверява - при фрезоване на фризове профила и контрапрофила в ъглите се срещат до десети от мм
хода на резбата на гайката е 1.5 мм - придаването на въртящия момент е изцяло фрикционно
съвет към всички - няма напълно безопастна машина - трябва да се работи с много внимание и само с изправни инструменти
решението с водене с лястовича опашка и трудно за изпълнение и изизства много обракотващи машини - а в моето решение е достатъчен само струг разбира се и стругар

Прикачен файл

P1090859 [320x200].JPG
P1090859 [320x200].JPG (27.91 KиБ) Видяна 20831 пъти

Прикачен файл

P1090860 [320x200].JPG
P1090860 [320x200].JPG (30.01 KиБ) Видяна 20831 пъти

Прикачен файл

P1090861 [320x200].JPG
P1090861 [320x200].JPG (26.9 KиБ) Видяна 20831 пъти
null - специалист
Евала ...
Нямам думи ...
Само да кажеш още колко Kw е двигателя ...
bogomilZ - специалист
2.2 квт - достатъчен е дори и за 180 мм инструмент

Тема "Изработване на дърводелска фреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: