• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tzetzo160 - специалист
Понеже ми писна да взимам от приятели, а тези които продават не са евтини, а за качество да не говорим, реших да си направя самоделна разтегателна стълба. Размерите, ще са като на стандартна такава, от тези старите с дървените стъпала. Смятам да използвам правоъгълен профил за страниците и стъпалата, да кажем 2х3см. Закрепването на стъпалата за страниците мисля да е с болтове. Обаче ако стъпалата прилепват плътно до страниците, при разтворено(работно) положение, те ще са ориентирани с ръба към крака ми и ще пречи за продължителна работа! Друг начин е за страниците да заваря парчета Г-образен винкел под наклон и върху тях да положа дъска и отдолу с метална шина да подсиля стъпалото. Кои според вас е по-удачен вариант за изпълнение на стъпалата?
Илиян Илиев™ - майстор
Това е моята стълба. Направих я преди повече от година. Трябваше ми спешно, а нямаше от кой и я спретнах за около 2 часа включително с ходенето до местната железария за панти, винтове и планки. Шпилките ги прибавих в последствие.

Шперплата го имах вече, защото го бях купувал за една плъзгаща врата, която в последствие отказах да правя.

Та мисълта ми е, че мойта не е стълба еталон, защото е грозна и материала не е подходящ, макар че мен плюс кофа материал<120килограма ме издържа.

Мисълта ми е, че стъпалата са широки и удобни. Може да се стои продължително време дори без да се почувства неудобство.

Прикачен файл

AB8G0215.jpg
AB8G0215.jpg (61.53 KиБ) Видяна 13442 пъти

Прикачен файл

AB8G0216.jpg
AB8G0216.jpg (70.2 KиБ) Видяна 13442 пъти
tzetzo160 - специалист
Това за използването на пантите не се бях сетил. Бях го измислил по друг начин , също и за разкрача, който гледам го регулираш с въже, но този ми изглежда по-удачен! Какви точно са пантите?
Изображение
Такива вероятно. Поне аз съм ползвал такъв тип за подобна стълба.
Илиян Илиев™ - майстор
Не са точно тези от снимката, но на практика може да се каже, че са същите.
tzetzo160 - специалист
Разбрах за какво идва реч! :)
Илиян Илиев™ - майстор
Да добавя:

Въжето го сложих по няколко причини.

1. Моите панти се ограничават на разтваряне по различен начин и не исках да им се доверявам, въпреки че съм сложил 4 броя.

2. От бързане не монтирах пантите прецизно, а и самите панти не са с прецизна изработка, та демек при разтваряне на крайно положение не всички бяха разтворени до край.

3. На всички фабрични стълби от този тип има ограничител, било той въже, синджир или сгъваема шина и за това ми се стори, че е по-правилно и аз да сложа.

Всъщност има едни стълби тип ножица без ограничител, но те са с друг вид панта, защото има възможност да се разтварят на 180 градуса за постигане на по-голяма височина.
PCL82 - майстор
Имах една дървена стълба, която я изядаха дървоядите вече. Беше със същите панти, като на картинката, но без разпънка. Просто раменете на стълбата продължаваха малко над пантите и бяха зарязани под ъгъл. Когато стълбата се разтвори двете рамена просто се запъват едно в друго според ъгъла на зарязването.

Добре е да има такова ограничение. Така стълбата се разпъва сигурно и не се криви толкова при неравен под. Въжето да е само за допълнителна опора.
shotik - майстор
Като я ползва без обезопасително въже,верига или друг ограничител и се разкрачи някъде на хлъзгаво,ще си удари брадичката долу и тогава ще му се изясни ,защо се слагат.
tzetzo160 - специалист
Това също е много добра идея - двете рамена да се запъват едно в друго!
  • 1
  • 2

Тема "Направа на стълба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: