• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
plamen_peev написа:
Привет съфорумци. Отдавна следя вашите опити и се възхищавам на ентусиазма ви. Просто е успокояващо да видиш, че дори и сред ширещите се посредственост, неграмотност и битовизъм все още имаме хора с акъл и мерак да творят. Та докато се лутах из форумите ми хрумна нещо: тия генераторчета дето се мучим да правим, вместо с вятър дали не може да се въртят от водата да речем. Ако си до водопадче нъамаш грижа, ама аз си мисля ако се включи на водопроводната тръба какво ще стане. То водата нали така и така си минава от там? Малко е офтопик, ама си мисля че тук е правилното място за въпроса ми.
Дерзайте и не се отчайвайте от неуспехите!
Хората вече са го измислили:
http://www.yankodesign.com/2009/03/31/w ... ectricity/
Въпроса е обаче колко енергия може да даде това!? Може би ще стигне да си заредиш GSM-а. По-перспективно е ако имаш наблизо поточе поне. :lol: Но затова си има друга тема тук.
viewtopic.php?f=11&t=13611&hilit=%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80&start=80
Та нека тази тема да си остане за вятъра...

Извинявам се на всички за моя офтопик за стругчето. :datz: Писах тук за него, защото е част от инструментите ми за вятърните генератори.
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
с две думи - енергията от вятъра си е вятър работа :)

Е, не точно, ама почти.... :lachtot:
nik80 - специалист
edemy2001 написа:
Извинявам се на всички за моя офтопик за стругчето. :datz: Писах тук за него, защото е част от инструментите ми за вятърните генератори.
изобщо не е офтопик
както е с потенциометър и се регулират плавно оборотите, и както моя си има и фабричен оборотомер, това го прави идеален стенд, чак когато започнах измерванията тогава установих колко е лесно да се снемат характеристиките на генератора, както без товар така и с различни товари, като има плавно регулиране и оборотомер

при нови разработки винаги има нужда от тестове, така лесно може да се преценят реалните възможности на генератора, какво иска и какво може да даде, и по лесно ще се прецени има ли нужда от подобрения и къде
Radoslav70 - помощник
Кажете тоя мотор дали става за генератор?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=14426
nik80 - специалист
този тип двигатели за радиоуправляеми модели самолети, хеликоптери, коли, бъгита и тем подобни имат много добро отрношение тегло/мощност или размери/мощност
ефективността е на второ място
на трето място е време на работа, обикновено с добро охлаждане работят кратко време

а конкретно за случая проблема е че са високо оборотни, което ги прави почти неизползваеми за генератор
за този от линка 160 оборота в минута на волт като двигател, ако пренебрегнем загубите и сметнем че пак толкова е и като генератор, за да започне зареждането 14 волта ще ги достигне при 2240 оборота за минута
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
...а конкретно за случая проблема е че са високо оборотни, което ги прави почти неизползваеми за генератор
за този от линка 160 оборота в минута на волт като двигател, ако пренебрегнем загубите и сметнем че пак толкова е и като генератор, за да започне зареждането 14 волта ще ги достигне при 2240 оборота за минута
Вярно е!
Освен това вътрешното му съпротивление от 14.3 ома предполага и много високи загуби в собствените му намотки. Без да се впускам в сметки, най-вероятно КПД като генератор няма да надвишава 30 %.
Radoslav70 - помощник
Добре обаче гледам, че има доста полюси, не може ли да се преконфигурират, така че да стане нискооборотен.
edemy2001 - специалист
Radoslav70 написа:
Добре обаче гледам, че има доста полюси, не може ли да се преконфигурират, така че да стане нискооборотен.
Единствения начин за този двигател е да се смени ротора с по-силни магнити.
nik80 - специалист
магнитите на всички двигатели за модели са "форсирани" прекалено много за да извадят толкова мощност с такива малки размери
т.е. намагнитени са прекалено силно, и ако се отвори магнитния контур при разглобяване, магните губят част от силата си, и след сглобяване двигателя само гълта ток но няма мощност, има си специална техника за разглобяване и пак няма гаранции че ще е успешно
иначе полюсите не са чак толкова много по снимката ми приличат на 8, все пак е високооборотен двигател
а колкото до съпротивлението на намотките - има нещо сбъркано, и предполагам че от производителя тръгва грешката щото по доста сайтове дават същите данни, а не можах да намериа сайт на производителя, дават им стартов ток 200А при 50 волта и 14 ома няма как да стане, по скоро ще е милиома но няма значение, на тия двигатели съпротивлението им е под 1 ом или близо, щото са с много малко навивки, и работят на висока честота, за това и дават този коефициент 160 оборота в минута за 1 волт, но дори след пренавиване пак са малко полюсите
edemy2001 - специалист
Като гледам на снимките не ми прилича да са много малко намотките - освен това е тънък проводника...
Но както и да е. От големината на двигателя - една шепа, си мисля и че не може да изкара кой-знае каква мощност. Дори след сполучлива преработка (ако стане), едва ли ще изкарва повече от двадесетина вата. За сравнение 100 W генератора, който продадох беше с диаметър 250 мм и дебелина 80 мм, като също беше 8 полюсен, поради което въпросните 100 W изкарваше при 650 оборота. Магнитите му бяха със сила на прилепване към масивна желязна повърхнина 13 кг., неодимови, NFB 42
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: