• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Radoslav70 - помощник
Ето тук един кит, жалко че е с толкова малка мощност двигателя, но скоро се канят да пуснат и кит за малка вятърна турбина. На снимките се вижда всичко и предполагам, че причината за високите обороти е, че двигателчето е бръшлес и работи с по-висока честота от електронния комутатор (конвертор)

http://www.scorpionsystem.com/building_ ... nd_review/
Последна промяна от Radoslav70 на съб фев 19, 2011 6:00 pm, променено общо 1 път.
nik80 - специалист
навиват ги многожилни защото честотата е висока, а мощността наистина е учудваща за размерите си, малки са щото са форсирани но дори с добро охлаждане след 15 мин прегряват, просто идеята е друга и много различна от подходящите за нискооборотен генератор изисквания
ако някой има чак толкова мерак да преработва друго съм виждал подходящо - някакви странни перални машини, които на живо не съм виждал, без ремък, двигателя е на барабана, това вече може да се преработи щото има много полюси

ето една снимка
http://hackedgadgets.com/2008/12/16/cnc ... ne-motors/
http://hackedgadgets.com/2008/12/05/fis ... generator/
http://www.watchtv.net/~rburmeister/smart.html

като му гледам тестовете почват от 100 до 300 оборота изкарва максимум 40V 5A което за тези ниски обороти е перфектно

също така в ебей е пълно с готови генератори на не много висока цена, и не мисля че си струва играчката
Последна промяна от nik80 на съб фев 19, 2011 6:09 pm, променено общо 3 пъти.
Radoslav70 - помощник
Да това е от смарт драйв пералня и изглежда идеално, а гледам, че има и доста проекти реализирани с него в нета.
edemy2001 - специалист
Radoslav70 написа:
Да това е от смарт драйв пералня и изглежда идеално, а гледам, че има и доста проекти реализирани с него в нета. Като си оглеждал колко вата може да изкара тоя мотор в генераторен режим, пише ли някой, който го е пробвал и на какви обороти
До около 300 W. Има обаче различни модели с различна дебелина на проводника. Най-подходящи са тези с 1 мм проводник. Имат и предимства и недостатъци. С малка преработка може да се избегне до някъде котвеното залепване. Или да се използва 5, вместо 3 лопатна турбина. Но тогава пък ще падне максималната мощност до 200 W.
Аз лично с удоволствие бих експериментирал с такъв, стига да успея да си доставя такова нещо. :-D
Мисля, че такъв би работил добре и с вертикална ос, с малки доработки.
nik80 - специалист
котвеното залепване може да се сведе до минимум с много точен размер и брой на полюсите на магнитите спрямо полюсите на магнитопровода, на този серво мотор който тествах, нищо не се усеща, все едно няма ротор, гледал съм картинки но не помня къде, един полюс на магнита трябва да премине през 3 те фази така че колкото дърпа един магнит назад, толкова да го дърпат други два напред, и колкото по прецизно се изработи толкова по плавно се върти
сега изрових една картинка която горе долу показва но съм срещал и по добри примери

но все още смятам че е загуба на време да се преработва, намотките как да е ама чак и магнити да се редят... по добре готово да се търси, и колкото по готово толкова по добре :-D
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
... по добре готово да се търси, и колкото по готово толкова по добре :-D
За домашна самоделка - съм съгласен напълно с теб! =D> :-D
BoBo72 - специалист
Здравейте момчета!Доколкото съм запознат с генераторите , на навивка -волт"горе-долу!За да не се мъча аз си купих направо готов генератор,като го разглобих, установих че има 4-тири двойки магнити"S-N".генератора е за 50-волта,и ги прави при около 150 оборота.генератора е свързан в триъгълник и има по 10 бобини на фаза,всяка бобина е за 20 волта.оттам идва и по ниското напрежение с което работи.вместо да работи на 200 волта , той работи на 50, при по-ниски обороти.чистотата не ни интересува , защото има изправител.такъв генератор може да се направи от трифазен ел. мотор за 380 волта.слага му се ротор от генератор на автомобил с ел. магнит.по този начин се получава генератор с добри характеристики за по-ниско напрежение.
за още идеи пишете.http://www.youtube.com/user/pmladenova1?feature=mhum

Прикачен файл

IMG0659A.jpg
IMG0659A.jpg (6.01 KиБ) Видяна 5096 пъти
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Вчера имаше достатъчно вятър и се сблъсках със следните неща:
Когато вятъра отслабне, акумулаторите задържат само 2-3 минути защото са стари, а трансвертера се гаси при 10V
Когато вятъра е много силен, ми остава електричество което не се упълзотворява освен че трансвертера се изключва при 16V.
Някой виждал ли е схема на инвертор или трансвертер с външна синхронизация, т.е. да се синхронизира с мрежата и да тегли и да подава в нея когато е в повече?
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Вчера имаше достатъчно вятър и се сблъсках със следните неща:
Когато вятъра отслабне, акумулаторите задържат само 2-3 минути защото са стари, а трансвертера се гаси при 10V
Когато вятъра е много силен, ми остава електричество което не се упълзотворява освен че трансвертера се изключва при 16V.
Някой виждал ли е схема на инвертор или трансвертер с външна синхронизация, т.е. да се синхронизира с мрежата и да тегли и да подава в нея когато е в повече?
Схема не съм виждал. има готови да се продават и цените им започват от 1200 - 1300 лв. По закон обаче за да продаваш (връщаш) енергия в енергопреносната мрежа, генератора ти трябва да е над 3000 W, ако не се лъжа...
nik80 - специалист
то и да има схема дали ще позволят самоделка да бъде вързана към мрежата?
сигурно сертификати ще искат не знам как стои въпроса, само знам че дори всичко да е изрядно много се опъват, размотават много щото тая енергия трябва да я плащат по скъпо, по телевизията даваха за някакъв дето инвестирал в слънчеви колектори но после 1 година не може да се справи с връзването към мрежата
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: