Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vonam - помощник
Навярно много от вас са виждали старите руски перални,които вървяха комплект с едни изстиквачки за дрехи!Та попадна ми една такава и реших да си направя една мелачка за грозде. Ето моделчето което ми хареса;
Прикачен файл:
melacka_za_grozde-1248418371.jpg
melacka_za_grozde-1248418371.jpg (59.43 KиБ) Видяна 6842 пъти
ето и моята мелачка
Прикачен файл:
IMAGE0013.JPG.JPG
Прикачен файл:
IMAGE0014.JPG.JPG
с цел валовете да станат по- грубички съм ги ''облякъл'' с поцинк. мрежа 5\5 надеждно запоена.
машинката не съм я пробвал още, та малка лабава ми се види поради липсата на зъбни колела(просто вътре е на втулки) ,горният вал се регулира и взема движението от долният в зависимост от дебелината която се пуска
някой ако забелязва пропуски моля пишете ги ,че като стане гроздето ще е късно :rock:
dobrev9111 - напреднал
Имам същата мелачка, само че валовете са нарязани като на фабричната.
mitaka_25 - напреднал
добре изглежда :partyman: би трябвало да върши работа :rock:
vonam - помощник
След вторият опит вече съм близко да оригинала ,но всичко пак е правено с подръчни материали,пък ще видим кво ще стане.
Използвани са: старите валове и ръкохватка, 2 зъбни колела от счупена скоростна кутия ,малко маркуч за събиране на разстоянието между валовете , 2 стари ангренажни ремъка и лента от гумена постелка за автомобил.
Прикачен файл:
P1010689.JPG
Прикачен файл:
P1010690.JPG
Прикачен файл:
P1010691.JPG
Прикачен файл:
P1010692.JPG
piron45 - майстор
Колега , за механиката поздравления, но от къде измисли бункера да е с решетка ? на решетката ще се закачат чепките, ще трябва цялата машинария да я сложиш в някаква вана, за да не изтича нищо навън, ако гроздето е в чували винаги има и течност, която ще загубиш при изсипването. Затова си го направи целия ламаринен и помисли дали ще отделяш джибрите още при мачкането или всичко ще отива на едно място.
vonam - помощник
piron45 написа:
Колега , за механиката поздравления, но от къде измисли бункера да е с решетка ? на решетката ще се закачат чепките, ще трябва цялата машинария да я сложиш в някаква вана, за да не изтича нищо навън, ако гроздето е в чували винаги има и течност, която ще загубиш при изсипването. Затова си го направи целия ламаринен и помисли дали ще отделяш джибрите още при мачкането или всичко ще отива на едно място.
Имаш право,колега ,но имах желание да я свърша набързо и прикачих каквото ми се мярна пред очите.Не е страшно ,тази промяна ще стане бързичко при нужда. :rock:

Тема "мелачка грозде" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: