Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dangelov - напреднал
За контролер бих ти препоръчал да си вземеш това:
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=407
Можеш да си поръчаш само платката /И задължително DC-DC конвертора 05/. Като цена ще е около 30.00 лв/без куриера/. Другите части ги има по магазините и не са скъпи.
Като драйвер за би-моторите:
сам го пробвалДрайвер MSBP30V2A5- http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=171
Проблем в момента са чиповете /А3977/, че ги нямат налични, но могат да се поръчват и от други доставчици. Чака се около две седмици.
За уни-мотори- Драйвер SMUP5A/60V- http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=545.
Това не съм го пробвал, но по характеристики изглежда добре.
Може и това Драйвер SMUP5AMS- http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=471
Мерси dangelov. Идеята за контролера с оптодвойките ми допадна.
Относно драйверите мисля, че за мойте скромни цели са малко сложни с тези микроконтролери и повърхностен монтаж и тези 5А, едва ли ще се наложи повече от 2А. Затова съм се насочил към по-простите. :)

Все пак реших да са биполярни драйвери от тези, като на Velsi и контролера с оптодвоиките. Ще връткам униполярни мотори в биполярен режим. Колебаех се понеже единия ми мотор беше с 5 извода, но се реших, отворих го и прекъснах средните изводи и вече не е проблем да се използва като биполярен.
valkovv - помощник
Slax написа:
Мерси dangelov. Идеята за контролера с оптодвойките ми допадна.
Относно драйверите мисля, че за мойте скромни цели са малко сложни с тези микроконтролери и повърхностен монтаж и тези 5А, едва ли ще се наложи повече от 2А. Затова съм се насочил към по-простите. :)

Все пак реших да са биполярни драйвери от тези, като на Velsi и контролера с оптодвоиките. Ще връткам униполярни мотори в биполярен режим. Колебаех се понеже единия ми мотор беше с 5 извода, но се реших, отворих го и прекъснах средните изводи и вече не е проблем да се използва като биполярен.
Колега,

Сугурен ли сте, че мотора с 5 извода не е петфазов.
Ако е така, няма да можете да го управлявате с тези драйвери.
Схемата на мотора е като на снимката. Мисля, че няма проблеми :) .
Аз прекъснах между 2 и 3. Дори изкарах и 6-то кабелче от средата на първа и втора намотка, за всеки случай да има. Кеф ти униполярен, кеф ти биполярен :) .

Прикачен файл

TEAC.jpg
TEAC.jpg (15.28 KиБ) Видяна 5545 пъти
dangelov - напреднал
Драйвер MSBP30V2A5 е за ток до 2,5А и напрежение 35V. Най-трудното в изпълнението е запояването на чипа или ако се слага цокъл, на цокъла. Но не е непреодолимо препятствие.
Някой може ли да даде линк за работеща версия с крак на АртКам?
velsi - Почетен майстор
Имаше назад в темата. Поразрови.
skartalov - специалист
stoyan nikolov написа:
Може би не обясних правилно.Пиша примерен код за проверка на повтаряемост:
z0
z0.1
z0
z0.1
.......
Стъпка добавя само към z0.1 но към z0 изпълнява точно.За 1000 реда код имам около 2 оборота на винта в повече
при винт със стъпка 1.5мм. Когато пусна нещо за изработване постепенно фрезера се издига над обработвания
детайл. Когато включа и backlash примерно 1 кода се изпълнява по същия начин+тази 1 за компенсация и в двете посоки
Инвертирай изходите на STEP сигнала в MACH3!
svetliopi44 - Чирак...
Повлиян от една друга тема искам да изскажа големи благдарности на клегата Angel Filev.
След двумесечно търсене на човек за обработка на винтовете колегата пое нещата в свой ръце и сега всичко е направено.Нещo повече направи и много други работи за моя проект съвсем безвъзмезно.
Сега съм готов и след почивката започвам зглабянето на машината.
Благодаря клега. :prayer:
Разбирам, че горното е спам и няма проблем да се изтрие ако прецените. :)
emilvtc - специалист
Масата на машината най-накрая е готова.

Сега останаха да се правят капаците , водното охлаждане на шпиндела и електрониката.

Някой от вас правил ли е система за охлаждане с течност на режещия инструмент? Каква помпа може да се използва?

Прикачен файл

DSC00454 (Small).JPG
DSC00454 (Small).JPG (32.27 KиБ) Видяна 4914 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: