Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
С питагоровата теорема :)

Без мерене ще стане по следния начин. Слагаш 2 парчета листов материал един върху друг и ги завиваш за масата или както там решиш идеята е да се режат и 2-те парчета наведнъж.

Изрязваш един правоъгълник през двете парчета материал. После горното го обръщаш наобратно по дългата страна върху долното.

Ако са ти перпендикулярни осите и си изрязал правоъгълници 2-те парчета след обръщането на едното ще бъдат еднакви. Ако са успоредници ще има разминаване по ъглите.

Незнам дали схвана какво обяснявам :) и вече коригираш после режеш от същите парчета малко по малки правоъгълници (успоредници) докато след обръщането парчетата съвпаднат

Естествено с колкото по големи парчета започнеш толкова по точно ще бъде.
MrMurdjo - майстор
Мерси, тази задачка я знам и я решавам от доста време :)
В момента искам да го направя без рязане. Просто направих нов основен плот, МДФ, но импрегниран и боядисан и не искам да го дупча безразборно, нито да го надера, а нямам как да закрепя материал без дупчене. Единствените точни отвори, които мога да направя сега, са по оста У, защото тя е фиксирана и по нея се гласи Х.
В момента си мисля да направя плитки отворчета със свредло 1 мм на четирите ъгъла на максималния ход и да меря диагонали. Ако не ми хрумне нищо друго до утре.
Просто искам да разпробия точно с помощта на рутера отворите, през които ще се закрепи "жертвения" плот от МДФ. След като го челосам за равнинност, мога без притеснения да действам нататък. Нали затова е жертвен :)

П.С. :idea: Всъщност, сега се сещам, два отвора по У, които ще са си на точните места, ще са достатъчни да закрепя материал и подложка и да си решавам тригонометрични задачки :). Това ще е и оста на завъртане на едното по очи.
Ако има разминаване, то ъгловата корекция би следвало да е половината от ъгъла на грешката (както си го представям на ум в момента).
shulio - специалист
Да при този метод корекцията трябва да е половината от грешката между 2-та листа
null - специалист
А защо не пробваш вместо с фрезер с молив да нарисуваш правоъгълниците?
dobrev - специалист
В момента уточнявам дължините на винтовете и имам един въпрос към напредналите с опит :hilfe: : Трябва ли в срещуположния на двигателя край на винта да се предвиди ръкохватка за ръчно преместване?
MrMurdjo - майстор
Не е задължителна. На моторите, чиито вал излиза от двете страни, обикновено се слага на свободния край. Такава ръкохватка служи за местене само при ремонт по машината и спряно захранване. При активни мотори едно, че е трудно да се превърти, защото моторите се стемят да задържат позиция, второ - не е желателно, защото предизвиква нежелателни и вредни индукционни процеси в намотките, а от там и в управляващите контролери.
Аз на моята съм направил на края на опашката на винта две плоски засечки за малко гаечно ключе, с което да въртя, когато трябва да преместя на ръка.
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
Не е задължителна. На моторите, чиито вал излиза от двете страни, обикновено се слага на свободния край. Такава ръкохватка служи за местене само при ремонт по машината и спряно захранване. При активни мотори едно, че е трудно да се превърти, защото моторите се стемят да задържат позиция, второ - не е желателно, защото предизвиква нежелателни и вредни индукционни процеси в намотките, а от там и в управляващите контролери.
Аз на моята съм направил на края на опашката на винта две плоски засечки за малко гаечно ключе, с което да въртя, когато трябва да преместя на ръка.
Благодаря за идеята. Ще направя свободния край на винта на квадрат и ще ползвам ръкохватката от чертежа, която да се маха, когато не се използва.

Прикачен файл

ръкохватка.jpg
ръкохватка.jpg (19.15 KиБ) Видяна 4512 пъти
MrMurdjo - майстор
Именно, с една ръкохватка, ако всички имат този квадрат, може да местиш, която ти трябва. А когато не е нужна, няма да се мандахерца като излишен (дис)баланс :)
MrMurdjo - майстор
Колеги, тук неотдавна имаше линк към пловдивска фирма, която предлага екструдирани алуминиеви профили. Но не мога да го намеря, а пропуснах да си го букмаркна. Или мнението е изтрито, или не е било в тази тема, не помня вече. Та ако някой може да даде отново линк, моля.
MaK - помощник
http://www.boschrexroth.bg/country_unit ... /index.jsp
Имат филиал в Пловдив според сайта .

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: