• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bisermonov - специалист
И аз както gkamenov въобще не претендирам за познание върху материята с обратните връзки но, Mach3 не подържа обратна връзка. И аз се питам пък, и вас по-знаещите какъв е смисъла от тези серво управления, щом са му сложили енкодер значи и то изпуска стъпка след като Mach3 не знае какво се случва след като си зададе импулсите къде отиват изпуснатите стъпки и по горе описаното от gkamenov ако някои мотор изпусне стъпка и после си я набави, но изостане от синхрона с другите двигатели и Mach3 не знае за този проблем кой, как се сработват двигателите, то тогава сервото трябва да свърши тази работа или пък трябва да има връзка между сервата. :?
MrMurdjo - майстор
Основната разлика е, че сервомоторите не са стъпкови. Т.е. без енкодер няма как да се знае позицията. Движението им на електрическо ниво не се управлява директно от Мах3 или която и да е друга програма (на стъпковите също). За чисто електрическото им управление има контролери. При стъпковите те са прости, при сервото са доста по-сложни, защото отговарят за следенето на позицията, пускане, ускорение и спиране на мотора на точно определеното място.
Доколкото ми се простират ограничените познания, обратната връзка към Мах3 е през серийния порт и май е по-скоро за реагиране при евентуална грешка в позиционирането, отколкото корекция на същото.
Lumin - специалист
bisermonov написа:
svetliopi44 написа:
Както сте тръгнали ще пчнете да си пройзвеждате и микропроцесорите... :)
Няма лошо разбира се, щом го умеете...
Аз съм от тя тип който нищо не разбира , но пък има мерак да си направи машината и си купувам всичко... :)
Времето ми е по-ценно да се занимавам с това което мога , да изкарвам пари и да плащам за неща който аз не мога да направя ... това прави ли ме некадърен... :? :?:
И спред мен механиката трябва да е безупречна на първо време, а ако може после и перфектна електрника ще е чудесно.
Лично аз моята машина е правя за кеф и за да се уча понеже материята ми е доста далечна от това с кето се занимавам и занимавал до сега.
Все си мисля че правим хоби машина, но виждам че има хора за който май не е така и гледат професионално ...
Ако се загледате в последните 10 страници участвате 2-3 човека кйто сте на тази вълна, а другите четем и се чудим за какво става на въпрос... :)
Призовавам Велси (разбира се ако му се занимава) да отдели последните страници в отделна тема за CNC електроника и там да се пише по тези въпроси.
Темата стана изключително голяма и тромава, и откриването на дребни и полезни истини е почти не възможно...
Чудя се и на факта, слагате стройтелни шпилки, маси от винкели ,тефлонови гайки (все компромиси) а сте тръгнали да правите обратна връзка и то по трудния начин...
Това е като на стар москвич да му сложите спортен волан , шаренка тапицерия и една MP3 музика и сега мислите как да му сложите климатик за да компенсира отворите в купето за да не ви духа зимата.
Поздрави и успех .
+1 :-D :-D :-D

Off-topic !
Отпуснете се малко и изгледайте тази беседа:
http://www.ted.com/talks/lang/bg/thomas ... ratch.html

Надявам се да се забавлявате и да се замислите малко "Струва ли си да започнеш всичко от нулата" за да си в духа на форума :-D :-D :-D
alien - специалист
серво мотора има енкодер не за да не изпуска стъпки, а за да следи позицията, тъй като серво мотора се върти безконечно при подаване на напрежение, а стъпковия прави една стъпка и спира на новата позиция, серво мотора няма какво да го спре, за това има енкодер който да отчете новата позиция и серво управлението да направи нужните корекции в напрежението така че мотора да спре точно на новата позиция

има много причини за изпускане на стъпка, част от които важат и за серво моторите, при стъпковите мотори има повече предпоставки, но темата е прекалено обширна за да не се впускам в големи детайли ще кажа само че всяка грешка води до проблеми, трябва да се търси грешката която създава проблема, а не алтернативен метод за корекция която да компенсира проблема

това че мач3 няма обратна връзка по позиция не е никакъв проблем, защото се предполага че командите са изпълнени правилно, ако има грешки то вината не е в мач3 а в изпълнителния механизъм, мач3 може да е виновен до толкова ако други процеси му смущават работата или не му хардуера на компа, иначе си работи достатъчно надеждно

edit: като сме започнали с оффтопик и аз да дам един нагледен пример, не мога да намеря оригиналната версия която е доста по смешна но ето едно клипче, представете си че вие сте мач3 а компа е цнц машина, където вие уж имате обратна връзка но ето крайния резултат:
http://www.youtube.com/watch?v=klU2zt1KdUY
ето и оригинала :-D :-D :-D
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... Ukzlntxr9M
lasers - помощник
Някой може ли да даде съвет за следния проблем:
при гравиране на 100 бр. линии с еднаква дължина по X /170mm/ и отстъп по Y 1,5mm,
всяка линия е с леко изместено начало и край, като в резултат се
получава постепенно изместване на линиите с разлика по Х = 2mm между началата и краищата на първата и последната линия/ т.е. дължината всички линии е точна - по 170mm, но се изместват/
Съответно по Y се получава по-малко изместване /грешка/ - 0,5mm.

Използвам униполярни двигатели с драйвери от Дряново и Контролер пак от там.

Управлявам с Мах3, като до момента съм пробвал управление с три различни компютъра и различни версии на Мах3.

Експериментално установих че най-малко отместване (грешка) ми дава при увеличаването на step per unit, за това Драйверите съм ги настроил на най-малката им стъпка - 1/4,
с която за X стъпките за единица са 40, а за Y са 97.
При другите варианти от 1(full) и 1/2(half) резултатът е - по-голяма грешка.

Рутера е изпълнен с ремъчни предавки/ само X и Y / по Z съм сложил Лазер, което ми дава възможност да виждам детаилно грешката след гравирането.
Проблема не е в предавките, защото при различна хлабина на ремъците резултата е един и същ.
По Y имам редуктор, а X е директно свързан към ремъка.

Пробвах да пусна Кcam, но не мога да го подкарам. Може би имам кофти копие.

-Някъде във темата беше дадено мнение да се инвертират step сигналите, пробвах го но разлика няма.

Надявам се някой с подобен проблем да сподели как се е справил.

Благодаря предварително.
georgi1 - напреднал
Здравейте
Да ви се оплача. :cry:
Драйверите които направих се оказаха че не работят както трябва.
http://robozone.su/2010/02/10/mikroshag ... ovogo.html
В едната посока се получава едно изпускане на стъпки, нестабилна работа, невъзможност да се регулира тока в голям диапазон.
Настройвам го на 2ампера и като завъртя и спра за момент тока скача до 4ампера, това го прави много рядко.
Най лошото е че по някой време се вдига кълбо дим :x и познайте.
След като смених една шепа транзистори се отказах.
Явно някъде греша но не можах да намеря причина за това поведение, обяснявам си го с ХЕХ файла за пика.

Сега взех този контролер http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=474
Ползвам старите контролери като донори, сглобих днес два и тръгнаха не съм ги натоварвал повече от 1ампер с този мотор 60BYGH301B защото не съм монтирал охлаждане.

До няколко дена ще ви дам инфо как се справя с охлаждане.
MrMurdjo - майстор
lasers
Как точно ги гравираш - след всяка линия имаш бърз ход до начално положение или всяка следваща започва от там, където е свършила предишната по Х?
Дори и да са грешно зададени стъпките за 1 мм, при точна механика и работа на моторите, ще ти прави еднакви линии, но с грешна дължина.
Щом имаш стъпаловидно местене по едната ос, вероятно изпуска стъпки. И колкото по-голям е ходът за стъпка, толкова по-голяма е и грешката. Може да ги изпуска както при положтелно, така и при отрицателно ускорение (спиране) заради инертността на масите и слабата задържаща сила на моторите.
Не ми стана ясно - с ремъчни предавки въртиш винтове или задвижването е тип "гъвкава рейка". Предполагам, че е второто, защото твърде малко стъпки имаш за единица.
Намали скоростите и ускоренията в Мах3 и пробвай така.
lasers - помощник
до MrMurdjo

Линиите започват от позиция :
Х0.0 Y0.0 до X170.0 Y0.0, после премества -1,5 mm
и пуска от X170.0 Y-1.5 до Х0.0 Y-1.5 и така нататък,
получава се така че празния ход е минимален.
Т.е всяка следваща започва от там, където е свършила предишната по Х.
Линиите са равни - т.е. не са по-къси, ако е от значение ще се опитам да снимам резултата за показно.

Предаването на въртящия момент е следното:
По оста Y ползвам зъбна предавка от скенер директно свързана към двигателя от едната страна, а от другата с ремъчна шайба/MXL/ и ремък се предава на "Портала". По X оста, двигателя е с ремъчна шайба/MXL/, на която е закачен ремъка.

На лично не мога да ти отговоря, защото нямам право да ползвам тази функция, но ще обясня накратко как ства монтитане на лазер, към рутер:

Монтирането на лазер изисква единствено да се осигури "път" на лазерния лъч до движещата се "глава" и осигуряване на постоянна височина спрямо обработващата се повърхност /под "глава" се имам в предвид система от огледало и фокусираща леща/.
Има два начина за варианта с рутер :
В.1. "Летяща оптика"- система огледала предава/отразява лазерния лъч към движещата се глава.При този вариант обекта за гравиране/рязане е поставен върху работната площ.
В.2."Фиксирана оптика" - система от огледала предава/отразява лазерния лъч в неподвижна глава, а обекта за гравиране/рязане е поставен върху работната площ, която се движи.

Самото пускане и спиране на лъча става по различни начини - с управляемо реле, PWM или директно от някой пин, в зависимост от захранването на лазера.

Поздрави
shulio - специалист
Единственото за което се сещам е, че осите не са ти перпендикулярни
MrMurdjo - майстор
shulio
И това е вариант, но тогава няма да се влияе от промяната на режима на стъпките на двигателя.

За мен това са изпуснати стъпки, въпросът е моторите ли не успяват да ги направят, заради неравномерно натоварване (повтарящо се), или контролерите пропускат първа стъпка. Имам спомен, дали не беше Ейлиън, някой да споменава нещо такова за сириуски контролери.

lasers
При всички положения направи проба с намалени скорости, веднъж намалена максималната в Мах3 и втори път тази, която задаваш при подготовката на Г-кода. Ако има управление автоматично на сигнала Enable на контролерите, дай го на постоянно логическо ниво за да не се изключва.
Не е лошо, ако можеш да снимаш (д)ефекта и да го покажеш.
А за лазерите ще говорим, като ти се вдигне статута :)
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: