Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gkamenov - специалист
velsi написа:
Задължително ли е да са с квадратно сечение? Купи си две свредла ф7,5 мм и подложи опашките им където трябва.
Мина ми през ум за свредло, обаче легнало по основата с диаметъра си влиза в канала на направляващата и там вече не е 7.5мм. Току що ми хрумна обаче, че мога да поставя свредлото вертикално и ще стане! :-) Благодаря за идеята!
PhD - специалист
dobrev написа:
listoto написа:
В такъв случаи като гледам този контролер http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=158
ще работи чудесно с драйвера които ми предлагаш като гледам и цената бива :)

п.с. Каква е разликата когато контролера е отделно от драйвера
Да вземат отношение и по напредналите, но май трябва да търсиш контролер с оптоизолирани входове :? , като по този начин се предпазва изхода на компютъра от късо съединение в контролера иначе :wallbash: .
Ако въпроса не е до финансиране, т. е. не се търси евтин драйвер, то по мое мнение е хубаво да е с оптрони(не е задължително, моите не са :) ) и крайните стъпала(двата H-моста) да са с дискретни транзистори. По този начин може драйвера да се захранва с напрежение над 45V и ток над 2А(параметри лимитирани при L298). Тук пропуснах възможността за смяна на стъпките - 1:2, 1:4, 1:8, 1:16 и 1:32 - също е хубаво да го има като опция при драйвера. Но пък и само цяла и полустъпка пак става.
listoto - помощник
Тъй като ми е първата машина от такъв тип която правя неми се ще да хвърлям много пари но и неми се иска да правя компромиси.
Ще трябва да намеря някакъв среден вариант, мисля да вложа повечко в механиката все пак управлението мога да го сменя винаги когато ми се отдаде възможност. :) Но няма да пренебрегна съветите от вас все пак имате опит а аз не много!
STEPER - специалист
PhD написа:
Тук пропуснах възможността за смяна на стъпките - 1:2, 1:4, 1:8, 1:16 и 1:32 - също е хубаво да го има като опция при драйвера. Но пък и само цяла и полустъпка пак става.
Много пъти съм си задавал въпроса за какво е нужно хардуерно контролера да подържа стъпки 1:4, 1:8, 1:16 и 1:32
та даже съм срещал и 1/64 .Реално стъпковия двигател при неговата конструктивна особеност и режима на работа,
може ли да ги изпълни коректно? Резолюцията при работа на машината се залага още при изготвянето на УП /управляваща програма/
И тук неволно се връщам към едно изказване -
MrMurdjo написа:
Ще е голям пробив, ако някой успее да накара Мах3 да променя и режима на стъпките :-D
Аз мисля,че никой не го кара а той сам си го прави.
Имам следната конфигурация:
Контролери с Full и Half Steps.Работят само на 1/2 стъпка.
Ходов винт с 4 мм.стъпка.
Стъпкови двигатели с 1.8 градуса стъпка.
Mach- а е настроен на:
Steps per=100,Velocity mm per min.=1500 Acceleration mm.sek.=300,Step pulse,Dir Pulse=1
И така задачата върху която да разсъждаваме е - с какви стъпки се върти двигателя при положение,че трябва да
изчертае/фрезова/ кръг с диаметър 2 мм.?
Видимо моторите не се движат,но на практика го прави с фрезер с конусен връх 0,2 мм.
По мой сметки работят с по-малка от 1/2 стъпка въпреки,че хардуерно и софтуерно е конфигурирано за 1/2 стъпка.
Е може и да съм сгрешил :) :wink: Интересно ми е да чуя и други мнения :-D
Поздрави
shulio - специалист
Ако можеше да се поддържа софтуерно стъпков режим едва ли ще се бъхтят да измислят интеграли, които да правят това.

Защо си мислиш, че е работил в микростъпков режим, като твоята резолюция хардуерно е 1 стотна с полустъпката с която работиш? Все пак ти виждаш кръг, но това не значи, че фрезера е минал по траекторията на идеален кръг с диаметър 2мм.

Разсъждаваш така от твоята гледна точка защото имаш резолюция 1 стотна при полустъпков режим, а ако имаше резолюция 0.5мм при полустъпка дали нямаше да викаш "къде са ми микростъпките" :)
MaK - помощник
Стандартното управление през LPT e step , dir , enable за всяка ос . Няма как да се променя размера на стъпката от софтуера . Руснаците ползват LPT за данни и адрес записвани в регистър-памет vri-cnc.ru. Този контролер може да сменя цяла и полустъпка със собствен софтуер (демо).
Изображение
nunep - специалист
STEPER, MACH3 не може да праща 1/2,1/4 и т.н. стъпки. Управлението го прави с един сигнал една стъпка. За пример ще използувам данните от твойта машина:
за 1 мм имаме 100 стъпки на мотора без на програмата да и пука дали мотора е на цяла или половин стъпка.
за 1 импулс имаме 1/100=0,01 мм
да кажем, че в момента инструмента е на позиция Х=0, У=0
програмата зарежда следващия код от G файла, например:
G01 x1.5 y-0.5
следователно
за Х 1.5/0.01=150 импулса в положителна посока и за У 0,5/0,01=50 импулса в обратна посока.
Ако има и за Z смята и тях. Следва изпращане на съответния брой импулси в съответната посока всеки, като се синхронизира и изпращането им, тъй като във всяка посока са различен брой импулсите. По този начин се получава линия. А всички кръгове, елипси и закръгления си разбиват на малки линийки и пак се свежда до разделяна дължината на линийката на брой импулси.
Единия вариант за направа на кръг е CAM програмата да генерира кода на всяка линийка с определена точност но тогава G файла става много голям. Другия вариант е CAM програмата да изпише примерно G02 X Y R F (Кръгова интерполация) и тогава управляващата програма (MACH3,KCAM и др.) си пресмята линийките.
PhD - специалист
STEPPER, прав си за това, че повечето случаи не са необходими повече от 1:2 стъпка. За любителски цели може би не необходимо по-голямо намаляване на стъпките. Но пък всичко зависи от това какъв е двигателя който се използва, стъпката на резбата и точността която искаме да постигнем :)
dobrev - специалист
Пробвал ли е някой да задвижва Х и Y не със СВД или винт с трапецовидна резба а със зъбен ремък. Ако има някой с опит, моля да го сподели [-o< и при въжможност да качи някоя снимка. Мисля да пробвам с ремък, но не зная дали няма да падат стружки в зъбите и да пречат на движението.
alien - специалист
да, на ремъка му пречат стружките, трябва да се предвиди ремъците и колелата да са добре предпазени, снимки нямам под ръка, но според твоя си случай си решаваш как ще ги предпазиш
също ремъка иска сило опъване - механизъм за опън и достатъчно здрава конструкция за да издържи опънатия ремък

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: